Hoppa till sidans innehåll

Raseborgsmedaljer delades ut till tre personer

Publicerad : 26.05.2025

Staden

Ordenskommittén vid Raseborgs stad har beslutat om att ”Comitatus Raseburgensis Sigillum”, den så kallade Raseborgsmedaljen delas ut till Helge Dahl, Katja Köngäs och Leif Stenwall.

Pristagarna fick ta emot sina medaljer måndagen den 26 maj klockan 14 på ett utdelningstillfälle som ordnades på stadshuset för inbjudna gäster. Förtjänstmedaljen överräcktes av fullmäktiges ordförande Anders Walls, ordenskommitteens ordförande Henrik Lindholm, stadsstyrelsens ordförande Anita Westerholm och stadsdirektör Petra Theman.

Motiveringar

Helge Dahl

Kapellmästare Helge Dahl har i runt 40 år berikat musiklivet i västra Nyland och Raseborg. Med bl.a. stora insatser i musikinstitut och orkestrar har Dahl utvecklat och tryggat en viktig bana för många unga som äldre musiker i regionen.

Helge Dahl arbetade som musikledare för det svenska medborgarinstitutet i Karis. Där grundade han Karis Blåsare och Karis Big Band. Dahl tog också initiativ till att grunda Karisnejdens musikskola som numera är en del av Musikinstitutet Raseborg.

Idag är Helge Dahl dirigent och inspiratör för Dragsviks traditionsmusikkår. Han har varit en bärande kraft och garant för musikkårens livskraft. Trots att Dahl inte längre bor på orten har hans insats för traditionsmusikkåren inte svalnat.

Dragsviks traditionsmusikkår som grundades år 1996 bidrar till ett viktigt samarbete med bland annat Nylands Brigad och Raseborgs stad. Musikkåren spelar regelbundet också utomlands.

Speciellt för staden viktiga och högtidliga inslag av musikkåren är uppvaktningarna på självständighetsdagen och veterandagen samt vid utlysandet av julfreden i Raseborg. Dahls otröttliga insatser för musiklivet i Raseborg förtjänas att uppmärksammas.

Katja Köngäs

Katja Köngäs kan beskrivas som en ivrig brobyggare och utvecklare som gör sitt arbete med entusiasm, sprudlande glädje och stort hjärta. Köngäs, magister i danskonst och danslärare, har grundat Hurja Piruetti år 1995 och fungerar som danslärare och rektor. Sedan dess har verksamheten vuxit på ett imponerande vis och berikar såväl staden som regionen.

År 2023 var Hurja Piruettis 28:e verksamhetsår och då hade föreningen ett elevantal kring 600 elever inom den grundläggande konstundervisningen (såväl dans som cirkus). Verksamheten har över 100 grupper och Hurja Piruetti är aktiv i såväl olika nationella som internationella samarbetsprojekt och erbjuder också gratis elevplatser och gör kostnadsfria skolprojekt. Inom dansskolans regi är det från år 2024 också möjligt att lära sig konståkning. Verksamheten är starkt två- och flerspråkig och inkluderar såväl yngre som äldre.

Det arbete Köngäs gör som konstpedagog är verkligen värdefullt och relevant för såväl barn, unga och vuxna som för staden. Det är mycket värdefullt att det i staden bedrivs högkvalitativ grundläggande konstundervisning och verksamheten främjar rörelse, välmående och gemenskap. Runt Köngäs finns en bubblande positivitet som sprider sig och imponerar.

Leif Stenwall

Livsgärningen i Raseborg och utanför stadens gränser är till den grad stor att Leif Stenwall föreslås som mottagare av Raseborgsmedaljen. Hans metall- och träskulpturer är synliga varje dag, t.ex. i form av välkomstskyltarna till Ekenäs och Bromarf eller som tidig miljökonst på olika husfasader. Alldeles särskilt bör Myran i Lejonparken i Ekenäs Norra hamn lyftas fram. Dess geniala upplägg och hållbarhet har många generationer av barn fått njuta av, och den har påverkat både invånarnas och besökarnas bild av Raseborg som en barnvänlig och uppfinningsrik stad, långt före andra städer började satsa på sina lekparker.

Leif Stenwalls verksamhet omfattar en enorm skala från konstverk, som håller en internationell hög nivå, till verk som verkligen inte bara tittas på utan används så att alla sinnen är i bruk. Han har inte gjort väsen av sig, och man kan t.o.m. påstå att alldeles för få är medvetna om honom, även i hans hemstad.

Leif Stenwall är värd den särskilda bemärkelsen Raseborgsmedaljen som ett erkännande av hans sätt att påverka vår fysiska miljö med sina skulpturer på ett bestående sätt, men framför allt för hans tolkning av stadens identitet kan anses ha påverkat även hur vi i dagens läge visuellt visar och uppfattar Raseborg. Det är ett livsbejakande, naturnära, hållbart och inte ett allt för stelt och seriöst sätt att visuellt beskriva vem vi är.

Raseborgsmedaljen har tidigare tilldelats

  1. Saraste Jukka-Pekka, 2011
  2. Charalambides Alexis, 2011
  3. Ntallaris Anthony, 2011
  4. Wickholm Kaj, 2012
  5. Peltonen Matti, 2013
  6. Nybom Jan, 2014
  7. Grünn Torolf, 2015
  8. Johansson Mårten, 2015
  9. Höglund Nils-Gustav, 2017
  10. Simola Tom, 2017
  11. Sid Sven, 2019
  12. Forsström Tua, 2020
  13. Lindberg Ingmar, 2020
  14. Ekblom Henrik, 2020
  15. Lundqvist Ragnar, 2022
  16. Oxley Paul, 2022
  17. Widnäs Karin, 2024

Enligt utdelningsprinciperna för medaljen kan förslag till mottagare göras av stadsdirektören, fullmäktiges ordförande eller stadsstyrelsens ordförande. Vid bedömningen av den insats som ligger till grund för medaljförslaget ska betydelse, kvalitet, omfattning och varaktighet av insatserna sammanvägas. Beslutet görs av ordenskommittén.