Kommunbarometern 2024 – enkät för företagare i Raseborg

Kommunbarometern 2024 – enkät för företagare i Raseborg

20.02.2024 / Barbro Österman

Företagare i Raseborg; kom ihåg att svara på Kommunbarometern 2024!

Företagarna i Finland kartlägger årligen företagarnas åsikter om sin hemkommuns företagarvänlighet, framgångar och utvecklingsbehov.

Varför är denna enkät viktig?

  • Företagaren ges möjlighet att utvärdera den egna kommunens verksamhet: Vad fungerar och vad behöver förbättras?
  • Kommuner får viktig respons från företagare om sin verksamhet, till exempel om betydelsen av kommunens offentliga upphandlingar för företagare.
  • Företagarföreningar får viktig information om vilka frågor i kommunen de ska påverka för sina medlemmars bästa.
  • Kommuner och bolag som betjänar företagare får viktig respons från företagare om de företagstjänster de tillhandahåller: Förbättrar företagstjänsterna företagarens vardag och är tjänsterna tillgängliga med låg tröskel? Kommer de offentliga upphandlingarna att genomföras genom att beakta de små och medelstora företagen?

För att resultaten verkligen ska återspegla företagarnas åsikter är det viktigt att varje medlemsföretagare berättar sina åsikter.

Enkäten besvaras mellan 12 februari och 1 april 2024. Enkäten kan besvaras på finska, svenska och engelska. Enkäten genomförs av Taloustutkimus Oy. Resultaten publiceras på Kommunledningens seminarium i Åbo den 14 maj.

Läs mer och besvara enkäten på https://www.yrittajat.fi/kommunbarometern/ (extern länk)


31.01.2024 / Barbro Österman

I Ekenäs ordnas den 21.2.2024 kl. 10-11 ett informationstillfälle om projektfinansieringsmöjligheter via Interreg Central Baltic-programmet. Under evenemanget presenteras programmet och dess mål av den nationella kontaktpunkten för Finland, Viola Mickos. Det kommer även finnas möjlighet till diskussion kring potentiella projektidéer och andra frågor.

Central Baltic Programme 2021-2027 är ett EU-program för gränsöverskridande samarbete i mellersta Östersjöområdet, vars mål är att understöda projekt som syftar till att lösa gemensamma utmaningar tillsammans och över gränserna. Regionerna som ingår i programmet är belägna i Finland (inklusive Åland), Estland, Lettland och Sverige.

Under programperioden 2021-2027 finns det möjlighet att söka medel för projekt inom fyra tematiska områden: innovativ affärsutveckling, förbättrad miljö och resursanvändning, förbättrade anställningsmöjligheter, och förbättrade offentliga tjänster.

Mer information om programmet och finansierade projekt finns på programmets hemsida.
Om du har frågor angående evenemanget eller Central Baltic-programmet kan du kontakta
Viola Mickos (Kontaktpunkt, Finland), tfn. 045 133 5854, viola.mickos@uudenmaanliitto.fi

Infotillfälle om Central Baltic Projektfinansiering.

22.12.2023 / Barbro Österman

Servicepunkten för Novagos företagsutvecklingstjänster i Lojo stängs vid årsskiftet.

Novago betjänar företagskunder i Raseborg, Hangö och Ingå på servicepunkten i Raseborg såsom hittills t.o.m. 31.3.2024.

Företag i Lojo kan vända sig till företagsrådgivningstjänsten vid Lojo stad.

Företag i Sjundeå kan vända sig till företagsrådgivningstjänsten i Vichtis.

Fridfull Jul och Gott Nytt År!


4.12.2023 / Barbro Österman

Året närmar sig sitt slut. Välkomna med på Welcome-tjänsternas sista evenemang!

Produktifieringsutbildning för guider och andra turismföretagare 12.12 kl. 9-12.

Målet med utbildningen är att hjälpa deltagarna att hitta nya kunder, skapa olika typer av upplevelser som engagerar deltagarna, och lära sig skriva produktkort så att kunden förstår vad de kommer att uppleva och blir motiverade att köpa. Utbildare är Pirjo Räsänen, Ellare Oy.

Läs mer och anmäl dig här!

Welcome II -tjänsterna erbjuder utvecklingstjänster för mikro- och småföretag inom turismbranschen i västra Nyland. Fokus ligger på att utveckla samarbetet, förbättra produktifieringskunskaperna och kunskaper om marknadsföring och synlighet samt hållbar turism. Detta görs bland annat genom högklassiga utbildningar, infotillfällen, benchmarking och företagsbesök. Tjänsterna har fått finansiering från Nylands NTM-centrals landsbygdsfond och pågår under tiden 19.4.2021 – 31.12.2023.


24.11.2023 / Barbro Österman

PRESSMEDDELANDE 22.11.2023

Företagarna i Raseborg samlades till ordinarie höstmöte 22.11.2023 och valde ny styrelse för verksamhetsperioden 1.1.-31.12.2024. Till den nya styrelsens viktigaste uppgifter hör att stärka föreningens engagemang för att befrämja och stöda den lokala företagsverksamheten.

Som ordförande för den nya styrelsen fortsätter Henna Seger, som inför en vid kunskap om företagsamhet samt en god insyn i hur företagen i Raseborg kan fortsätta blomstra i nutidens verksamhetsmiljö.

I den nya styrelsen fortsätter, förutom ordföranden, också följande personer: Anders Helle, Dennis Nyman, Mari Pylväläinen, Mats Grönblom och Christer Forsskåhl.  Som nya medlemmar till styrelsen valdes Alexandra Stoor, Sebastian Laxell och Alexandra Lundmark. Stoor har tidigare varit med i styrelsen som representant för Novago. Den nya styrelsen är motiverad att befrämja lokal företagsverksamhet, bygga nätverk och erbjuda sina medlemmar möjligheter till framgång och tillväxt på ett ännu bredare plan än förut. Verksamhetsplanen för det kommande året lyfter speciellt fram strategin, där samarbetet med Raseborgs stad spelar en viktig roll och strävan till att bli tilldelade en Företagarflagga av guld år 2025.

Samarbetet inom styrelsen bör vara smidigt och för att uppnå en mångsidig och effektiv helhet, bör medlemmarna i styrelsens erfarenhet och kunskaper komplettera varandra. Jag tycker att vi har fått ihop en väldigt mångsidig och kunnig styrelse, konstaterar Seger som återvalts till ordförande för fjärde perioden.

Företagarna i Raseborg strävar till att använda sig endast av sina medlemsföretags tjänster runtom i Raseborg, därför hölls det ordinarie höstmötet på Svartå Slott. Det ordnades en rundvandring i museet samt middag efter mötet. Samtransporten till Svartå via Ekenäs och Karis sköttes av det lokala bussbolaget Amper.

Föreningen utdelade också ett traditionsenligt diplom på mötet. “Raseborg på kartan” tilldelades i år Anne Ingman, som deltar aktivt i föreningens evenemang, hämtar turister till Raseborg och främjar det lokala kulturutbudet i rollen som Helene Schjerfbeck. Diplomet har tidigare tilldelats till exempel pizzerian YLP! i Ekenäs.

Som ordförande för höstmötet fungerade, på inbjudan av ordföranden, Patrik Björkman, som sitter i styrelsen för Nylands Företagare och även fungerar som fadder för Företagarna i Raseborg. Under Björkmans ledning hölls en tvåspråkig diskussion om det viktiga samarbetet mellan Nylands Företagare och dess lokalföreningar.

Seger valdes även som ordinarie medlem till styrelsen för Nylands Företagare 15.11.2023 på deras höstmöte.

Där får jag en möjlighet att på bästa möjliga sätt ha en inblick i företagarverksamheten i ett vidare perspektiv, samt representera ensamföretagare och den västnyländska tvåspråkigheten, säger Seger.

Ordförande Henna Seger vill ännu inför julsäsongen påminna alla Raseborgare att stöda lokala företag för att kunna säkra företagens existens och den lokala servicenivån även i framtiden!

Tilläggsinformation

Styrelseordförande Henna Seger, tfn 050 358 3024, e-post: raaseporin@yrittajat.fi

Styrelsen för Företagarna i Raseborg för 2024: Henna Seger, Anders Helle, Christer Forsskåhl, Mari Pylväläinen, Dennis Nyman, Alexandra Stoor och Sebastian Laxell.
I den nya styrelsen ingår också Mats Grönblom och Alexandra Lundmark.

23.11.2023 / Barbro Österman

Raseborgs stad bjuder på julgröt för lokala företagare i Café Schjerfbeck, Ekenäs (Järnvägsstationens väntesal).

Tisdag 19.12.2023 kl. 7.30-9.30.

Kom och träffa Raseborgs stads representanter, styrelsen för Företagarna i Raseborg och andra företagare!

Från staden deltar stadsdirektör Petra Theman, utvecklingschef Jennifer Gammals och teknisk direktör Jan Gröndahl.  

Sista anmälningsdag 15.12.2023. ANMÄL DIG HÄR


1.11.2023 / Barbro Österman

Instagram för nybörjare
Tidpunkt
: 7.11 kl. 14–15
Utbildare: Alexandra Stoor, Novago

Vill du lära dig hur du kan använda Instagram i marknadsföringen av ditt företag? I den här korta utbildningen kommer du att få en grundläggande översikt över Instagram som verktyg och kan sätta igång med den egna marknadsföringen genast.

Användarskapad marknadsföring (UGC)
Tidpunkt: 9.11 kl. 10–12
Utbildare: Marjo Ranta-Irwin, Blueberry Consulting

Nutidens turister litar mycket på innehåll som är delat av andra turister – oavsett om det är ett foto, en recension eller ett blogginlägg. Denna typ av innehåll, även känt som User Generated Content (UGC), är ett mycket effektivt verktyg i turismmarknadsföringen. Utbildningen är till för dem som vill förbättra sin marknadsföringsstrategi och förstå hur innehåll skapat av kunder kan gynna företaget.

Kommunikation i sociala medier
Tidpunkt: 27.11 kl. 14–16
Utbildare: Laura Johansson, Lvngroom

Sociala medier är idag en av de mest effektiva kanalerna för att nå potentiella kunder och skapa långsiktiga relationer med dem. I den här utbildningen får du klara riktlinjer för hur du kan kommunicera i sociala medier med din egen personliga och tilltalande stil, på ett målinriktat och effektivt sätt.

Småföretagare – Produktifiering av dina tjänster
Tidpunkt: 30.11 kl. 9.00–09.45
Utbildare: Riikka Nurmi
Läs mer och anmäl dig! Evenemanget är kostnadsfritt och på finska.

Welcome II -tjänsterna erbjuder utvecklingstjänster för mikro- och småföretag inom turismbranschen i västra Nyland. Fokus ligger på att utveckla samarbetet, förbättra produktifieringskunskaperna och kunskaper om marknadsföring och synlighet samt hållbar turism. Detta görs bl.a. genom högklassiga utbildningar, infotillfällen, benchmarking och företagsbesök. Tjänsterna har fått finansiering från Nylands NTM-centrals landsbygdsfond och pågår under tiden 19.4.2021–31.12.2023.Evenemanget är kostnadsfritt och på finska. 


29.09.2023 / Barbro Österman

Kommande skolningar och utbildningstillfällen under hösten 2023:

En kväll med experter: Företagarens arbetsförmåga och välmående
10.10.2023 kl. 16.30 – 18.30
Novago Företagsutveckling Ab, Nummisvägen 12-14, Lojo

Hur är det med arbetsförmågan? Vad är arbetshälsan? Vad främjar arbetsförmågan? Vad är skillnaden mellan arbetsförmåga och arbetsvälbefinnande?

Företagare, välkommen till Novagos expertkväll för att höra hur du kan påverka ditt eget välmående i en ständigt föränderlig arbetsvärld! Kvällens ämnen är bland annat tidsstyrning ur arbetsvälbefinnandets perspektiv, företagshälsovård för företagare, kropp och sinne samt mild Asahi-motion (passar alla). Evenemanget och presentationerna är på finska, men frågor kan ställas på svenska eller engelska.

Tilläggsuppgifter: Minna-Mari Tiihonen, tfn 044 374 0334, minna-mari.tiihonen@novago.fi

Tillfället är gratis. Läs mer och anmäl dig här

Företagets värde – nu och i morgon!
31.10.2023 kl. 17 – 20
Luksia, Ojakkalavägen 2, Nummela

Funderar du på hur företagets värde kunde öka eller är det aktuellt med företagsaffär? I så fall är den här kvällen just för dig! Kom med och nätverka, lyssna till intressanta talare och bekanta dig med sakkunniga i ditt närområde.

Kvällens teman:

  • Bedömning av företagets värde – Suomen Yrityskaupat, Mikko Ruosteenoja
  • Företagets värdeökning – Skillmotor, Tuula Eloranta och Iiro Jussila
  • ”Ägarbytesvecka” – Finlands Företagare, Marianne Ruusunhelmi

Tilläggsuppgifter: Terhi Korkiamäki, tfn 044 369 6888, terhi.korkiamaki@luksia.fi

Anmäl dig här

Welcome -projektets avgiftsfria utbildningar för företagare i turismbranschen fortsätter till årets slut. Kolla alla utbildningar i Novagos evenemangskalender och följ Facebook-kontot för uppdaterade datum och klockslag.

Kommande online-utbildningar:

  • Tripadvisor
  • Innehållsmarknadsföring (UGC)
  • Sociala medier
  • Instagram (på svenska)
  • Google Business Profile

Turismens materialbank har uppdaterats. I materialbanken finns länkar till material, som kan vara till nytta för utvecklingen av turismverksamheten.

Welcome II -tjänsterna finns till för turismföretagare i västra Nyland och andra intresserade av branschen för att utveckla sina kunskaper inom produktifiering, marknadsföring, digital utveckling samt hållbar verksamhet. Projektets utbildningar och tillställningar är avgiftsfria. Welcome II koordineras av Novago Företagsutveckling Ab med hjälp av finansiering från Nylands NTM-centrals landsbygdsfond och pågår till 31.12.2023.


27.09.2023 / Barbro Österman

Welcome -projektets avgiftsfria utbildningar för företagare i turismbranschen fortsätter till årets slut. Kolla alla utbildningar i Novago Företagsutvecklings evenemangskalender och anmäl dig!

Chat GPT -utbildning 29.9 kl. 9-12, Hotel SeaFront, Ekenäs

ChatGPT är ett användarvänligt och lättanvändbart AI-verktyg. Utbildningen passar både personer, som har hunnit lite längre i användningen och helt nybörjare. Utbildningen är skräddarsydd för turismföretag, men företag från andra branscher kan också delta ifall ämnet intresserar. Som utbildare fungerar Antti Merilehto, som är Finlands ledande tolk av artificiell intelligens.

Kommande online-utbildningar:

  • Tripadvisor
  • Innehållsmarknadsföring (UGC)
  • Sociala medier
  • Instagram (på svenska)
  • Google Business Profile

Följ Novagos evenemangskalender och Facebook-konto för uppdaterade datum och klockslag.

Turismens materialbank har uppdaterats. I materialbanken finns länkar till material, som kan vara till nytta för utvecklingen av turismverksamheten.

Welcome II -tjänsterna finns till för turismföretagare i västra Nyland och andra intresserade av branschen för att utveckla sina kunskaper inom produktifiering, marknadsföring, digital utveckling samt hållbar verksamhet. Projektets utbildningar och tillställningar är avgiftsfria. Welcome II koordineras av Novago Företagsutveckling Ab med hjälp av finansiering från Nylands NTM-centrals landsbygdsfond och pågår till 31.12.2023.


22.08.2023 / Barbro Österman

Företagare, vill du lära dig mer om att arbeta strategiskt med hållbarhet?

Arcadas representanter kommer till Raseborg för att informera om projektet REACT: Växla upp mot hållbarhet! 

Företag som inleder processen mot en grön företagsomställning kan dra nytta av flera fördelar, såsom minskade kostnader genom energieffektivisering och minskad avfallshantering, förbättrat varumärkesvärde och en ökad konkurrenskraft på marknaden. Viktigast av allt är ändå faktumet att grön omställning utgör en viktig del av den globala ansträngningen att minska klimatförändringarna och skydda miljön för att bidra till en hållbar framtid. 

Projektet ”Yritysten vihreä siirtymä, muutoskyvykkyys ja digitalisaatio” (REACT, Etelä Suomi) finansieras av Europeiska socialfonden REACT-EU och erbjuder kostnadsfria kurser, workshoppar, evenemang, verktyg och processtöd för en grön företagsomställning.


6.07.2023 / Barbro Österman

TE-byråns arbets- och företagstjänster överförs till kommunerna från 1 januari 2025.
Hur kan företagsutvecklingsbolag stötta sina ägarkommuner i detta?


Novago Företagsutveckling Ab känner företagsgränssnittet och kan föra fram de perspektiv som kommer från fältet till det kommunala beslutsfattandet gällande exempelvis kompetens och internationella rekryteringsbehov. Kommunförbundet, Finlands Företagare, Finlands Nyföretagarcentraler rf och SEKES hoppas på ett nytt sätt att tänka kring ordnandet av tjänsterna. Det behövs fortfarande en opartisk och pålitlig enhet som i gott samarbete med kommunernas TE-tjänster kan säkerställa de tjänster företagen behöver. Kommunernas TE-tjänster och de företagstjänster som erbjuds av utvecklingsbolag måste utvecklas i takt med att verksamhetsmiljön förändras. Den arbetskraftsservice som kommunerna erbjuder och utvecklingsbolagens försörjningstjänster måste utvecklas i nära samarbete, så att arbetsförmedlingen till företagen blir effektivare och samtidigt väsentligt stödjer den kommunala ekonomin. Läs artikeln om några av de tjänster som överförs till kommunerna och på vilka sätt Novago kan stödja både kommunerna och näringslivets behov.

  • 10.8.2023, kl. 9-12, Online
    CANVA -skolning
    – som hjälp till innehållsproduktion
    Utbildare är Korinna Saarinen, Social Media Specialist. Läs mer och anmäl dig här.

  • 16.8.2023, kl. 17-19
    Ekonomikväll för småföretagare
    Centro, Genvägen 8, Ekenäs
    Anmäl dig här.

  • 29.8.2023
    Vill du lära dig mer om att arbeta strategiskt med hållbarhet helt kostnadsfritt?
    informerar Arcadas representanter om projektet REACT: Växla upp mot hållbarhet! Projektet (Yritysten vihreä siirtymä, muutoskyvykkyys ja digitalisaatio) finansieras av Europeiska socialfonden REACT-EU och erbjuder kostnadsfria kurser, workshoppar, evenemang, verktyg och processtöd för en grön företagsomställning. Företag som inleder processen mot en grön företagsomställning kan dra nytta av flera fördelar, såsom minskade kostnader genom energieffektivisering och minskad avfallshantering, förbättrat varumärkesvärde och en ökad konkurrenskraft på marknaden. Viktigast av allt är ändå faktumet att grön omställning utgör en viktig del av den globala ansträngningen att minska klimatförändringarna och skydda miljön för att bidra till en hållbar framtid. Läs mer här

29.06.2023 / Barbro Österman

Ansökningarna om företags- och projektstöd för landsbygden för EU-finansieringsperioden 2023–2027 har inletts i den förnyade e-tjänsten Hyrrä. Nu kan man ansöka om alla former av företagsstöd samt om projektstöd för investeringar i sammanslutningar, utbildnings- och informationsförmedlings-projekt.

Nylands närings-, trafik- och miljöcentral har i år 2,7 miljoner euro att dela ut till företags- och projektstöd. Beslutsfattandet och utbetalningen av stöden inleds stegvis under hösten 2023. De regionala NTM-centralerna och de lokala Leader-grupperna väljer ut de objekt som ska finansieras och ger råd om hur man ansöker om stöd. Finansieringsriktlinjerna för företags- och projektstöd finns på NTM-centralens webbplats.

Deadline för inlämnandet av ansökningar är 31.8.2023.


8.05.2023 / Barbro Österman

Företagsträff 31.5.2023, kl. 16.00 – 20.30

Novago och Nylands företagare ordnar en företagsträff, som är riktad till företagare som är verksamma inom västra Nyland, oberoende av bransch eller företagets storlek. Även läroanstalter, kommuner, föreningar och nygrundade företag, eller företag som verkar i grannkommunerna är varmt välkomna med på Företagsträffen.

På företagsträffen kan du träffa nya potentiella kunder och samarbetspartners och du har en ypperlig chans att dela tankar med likasinnade företagare. Du kan även se det som en bra chans att öva på din hiss- och säljpitch!

Den tvåspråkiga och kostnadsfria Företagsträffen ordnas i Fennia Arena i Sjundeå. För dem som inte har möjlighet att delta på plats finns det en möjlighet att skapa träffar på nätet med hjälp av den lättanvända plattformen “Tavata för Företagsträffen”.

Mer info och anmälningar

Evenemangskalendern

Kontaktinfo

Novago Företagsutveckling Ab

Tfn 019 369 1865, info@novago.fi

Besöksadresser

Lojo, Nummisvägen 12-14

Raseborg, Raseborgsvägen 9, Ekenäs

Raseborg är med i Västra Nylands kommunägda företag Novago Företagsutveckling Ab som hjälper företagare med uppstart, tillväxt och utveckling. Det är avgiftsfritt att delta i utbildningar och andra tillställningar.


3.04.2023 / Sonja Grönqvist

Företagstomter i Horsbäck är möjliga att reservera. Tomternas kan delas enligt önskad storlek och priset är 12 euro/m². Årsarrendet är 5 % av köpesumman och binds till levnadskostnadsindex.

Närmare information fås av mätningschefen, tfn 019 289 3821.
E-post: matning@raseborg.fi.

Besöksadress: mätningsenheten, Raseborgsvägen 37, 10650 Ekenäs.


3.04.2023 / Sonja Grönqvist

Företagstomter i Bäljars är möjliga att reservera. Gällande pris är 12 euro/m². Årsarrendet är 5 % av köpesumman och binds till levnadskostnadsindex.

Närmare information fås av mätningschefen, tfn 019 289 3821.
E-post: matning@raseborg.fi.

Besöksadress: mätningsenheten, Raseborgsvägen 37, 10650 Ekenäs.


8.02.2023 / Barbro Österman

Temat för Novagos Welcome II-tjänsters kommande tillställningar är samarbete och partnerskap. Turismföretagare i västra Nyland samt andra intresserade är varmt välkomna att delta.

En kväll med experter, försäljning och marknadsföring (28.2 kl. 16-17.45)

Om man vill sälja måste man också marknadsföra. Men var ska man börja så att meddelandet går fram och når de rätta människorna?

Vilka saker behöver definieras innan man kan starta en effektiv marknadsföring?

Vad är det som boostar försäljningen i en framgångsrik nätbutik?

Kvällens talare är Monica Javanainen, J&Co Digital Oy, och Antti Kärki, Digiteam Oy.

Läs mer och anmäl dig (extern länk)

Tillsammans är vi mer (2.3 kl. 16-19)

Utbildning för turismföretag, som handlar om turismsamarbete, nätverk och partnerskap.

Resultaten från ett fungerande turismsamarbete är något som gynnar oss alla. Det går smidigare att tillsammans få turister till regionen än att alla försöker på egen hand. Många turismprodukter och -paket kräver också olika tjänsteleverantörer – ofta även över kommun-, bransch- och landsgränser.

Vi håller utbildningens teoridel lätt och fokuserar på praxis och rekommendationer, med betoning på olika exempel och utvecklingsperspektiv. Som ett resultat av utbildningen kommer företaget att få en egen nätverks- och samarbetscanvas som ska ge riktlinjer för hur företaget kan utveckla sina samarbeten.

Läs mer och anmäl dig (extern länk)

Turismens Företagsträff i Karis (9.3 kl. 17-20)

På företagsträffen kan du träffa nya potentiella kunder och samarbetspartners och du har en ypperlig chans att dela tankar med likasinnade företagare. Du kan även se det som en bra chans att öva på din hiss- och säljpitch!

Tillfället vänder sig till företag som fungerar inom turismbranschen. Träffen välkomnar också företagare från andra branscher som vill erbjuda sina tjänster till turismföretag i västra Nyland.

Den tvåspråkiga Företagsträffen ordnas i Axxells utrymmen i Karis. För dem som inte har möjlighet att delta på plats finns det en möjlighet att skapa träffar på nätet med hjälp av den lättanvända plattformen ”Tavata för Företagsträffen”.

Läs mer (extern länk)

Welcome II-tjänsterna är med och utvecklar turismföretag i västra Nyland genom att ordna utbildningar och andra tillställningar. Genom att skapa attraktiva turismprodukter som är lätta att köpa kan vi förlänga besökarnas vistelse i vårt område, också utanför högsäsongen. Digital utveckling, marknadsföring och hållbar verksamhet är också ämnen som Welcome II vägleder turismföretagen i. Welcome II dras av Novago Företagsutveckling Ab med hjälp av finansiering från Nylands NTM-centrals landsbygdsfond och pågår till 31.12.2023.


19.01.2023 / Barbro Österman

Företag söks till två produktifieringsfilmer

Under våren produceras i utbildningssyfte två korta filmer om produktifiering, en med svenskspråkigt och en med finskspråkigt innehåll. Novago/Welcome II väljer två företag som vill produktifiera en kort upplevelseprodukt tillsammans med en produktifieringskonsult. Det kan vara en helt ny idé som företaget har, eller en aktivitet/upplevelse som redan säljs, men som man vill förbättra.

Produktifieringsprocessen innehåller bl.a. kundprofilering, produktkort, prissättning, försäljningskanaler och marknadsföring. Hela processen spelas in till en instruktionsfilm om hur man produktifierar turismtjänster. Filmerna blir vardera ungefär 10 min långa och kommer att finnas tillgängliga på nätet för att instruera nuvarande och kommande turismföretagare. Novago väljer två lämpliga kandidater och arbetet med produktifieringen inleds 1.2.

Företaget som ansöker får gärna ha egna hemsidor och att produkten kommer till salu när allt är klart. Man behöver inte ha kameravana från förut, men helst inte vara kamerablyg. För produktifieringen står Tiina Reijonen, Havsö Oy Ab och Multifoto Ab Oy sköter filminspelningen. Kontakta per e-post: alexandra.stoor@novago.fi senast fre 20.1 om detta är något för dig och ditt företag.

FöPL-lagreformen och företagarens andra försäkringar

Novago ordnar en temakväll tillsammans med sakkunniga angående den nya FöPL-reformen som trädde i kraft 1.1.2023. Reformen har väckt många frågor bland företagare. Under kvällen går man också igenom andra försäkringar för företagare. Läs mer här  

Starta och driv eget företag

Novago ordnar en fyrdelad serie för att berätta hur man grundar och driver ett litet företag. På våren hålls två tillfällen och på hösten ytterligare två tillfällen i Novagos utrymmen på Genvägen 8 i Ekenäs. Läs mer här

MaTuPa-utbildning

En MaTuPa-utbildning ordnas under våren så deltagarna hinner få sina kort lämpligt innan sommarsäsongen börjar. Matkailun Turvallisuuspassi är en frivillig säkerhetsutbildning, som är framtagen för turismbranschen. Utbildningen sker på finska. Följ med Novagos egna kanaler för mer information om kvällen.

Turismens företagsträff

Torsdagen 9.3 kl. 17-20 ordnas turismens företagsträff i Axxell i Karis. Under kvällen kan deltagarna boka snabbträffar med varandra och byta idéer och skapa samarbeten. Är det någon speciell sorts företag du önskar träffa, förutom andra turismföretag (t.ex. fotograf, bank, marknadsföringsbyrå, föreningar, specialister etc. kan du framföra ditt önskemål i förväg till Novago). Följ med Novagos egna kanaler för mer information om kvällen.

I diskussionsgruppen Länsi-Uudenmaan matkailuyrittäjät/Västra Nylands turismföretagare på Facebook kan företagare själv bl.a. publicera intressanta händelser och få reda på när Novago och Welcome II-tjänsterna ordnar någon tillställning. 

Evenemangskalendern

Kontaktinfo

Novago Företagsutveckling Ab

Tfn 019 369 1865, info@novago.fi

Besöksadresser

Lojo, Nummisvägen 12-14

Raseborg, Raseborgsvägen 9, Ekenäs

Raseborg är med i Västra Nylands kommunägda företag Novago Företagsutveckling Ab som hjälper företagare med uppstart, tillväxt och utveckling. Welcome II-projektet finns till för turismföretagare i västra Nyland för att utveckla sina kunskaper inom bl.a. marknadsföring, produktifiering, digital utveckling samt hållbar utveckling. Det är avgiftsfritt att delta i utbildningar och andra tillställningar. Projektet får sin finansiering från Nylands NTM-centrals landsbygdsfond och pågår till 31.12.2023.


13.01.2023 / Barbro Österman

Smart Countryside Mobility

Smart Countryside Mobility-projektet, som Raseborg deltagit i, strävar till att förbättra möjligheterna till att ta sig runt på glesbygdsområden i Nyland samt skapa nya möjligheter för affärsverksamhet. Projektet pågår 1.6.2021-1.8.2023. Nu undersöker man företagarnas erfarenheter hittills av samarbete, nätverkstänk och ekosystemliknande verksamhetssätt. Här kan du läsa mer om projektet (intern länk).

Undersökningen är på finska då projektet koordineras av de finskspråkiga yrkeshögskolorna Metropolia och Laurea. Svara senast 31.1.2023 på enkäten, klicka här (extern länk) för att komma till undersökningen.


14.10.2022 / Martina Rosenqvist

Nu är det dags att anmäla sig igen! Följande del i Pomovästs kommunikationsutbildning ordnas onsdagen den 19.10.2022 kl. 17.30-20.30 med temat ”Webbsidor; grunder och uppdatering”. Kursen går på svenska och leds av Laura Johansson från företaget Lvngroom.

Utbildningen består av en teoridel där vi går igenom centrala begrepp, webbsidans struktur, webbsidans planering och design. Du lär dig även om om sökmotoroptimering, olika webbsidosystem, vad man bör tänka på då man beställer en webbsida samt grunderna i hur man uppdaterar en webbsida. Vi kommer dessutom att göra en benchmark-övning där vi bekantar oss med olika webbsidor och i små grupper presenterar våra fynd. Till slut får alla deltagare en checklista på vad ska ta i beaktande då du gör en egen webbsida eller köper en som köptjänst.

Utbildningen är kostnadsfri och ordnas på svenska via Zoom och deltagarlänken skickas till de som anmält sig senast på morgonen innan utbildningstillfället. Anmäl dig senast två dagar före ifrågavarande tillfälle per e-post till juha.rautalahti@pomovast.fi eller ring 044-700 3920.

Mer info om Pomovästs andra kommunikationsutbildningar under hösten 2022 hittar du på: https://www.pomovast.fi/sv/start/


29.09.2022 / Petra Louhimies

Vem kan söka stödet?

Mikroföretag och små företag som är verksamma på landsbygden kan nu ansöka om stöd för att täcka en
tredjedel av kostnaderna för övergången till förnybar energi. Med hjälp av stödet kan man skaffa till
exempel solpaneler eller luftvärmepumpar och på detta sätt spara på elräkningen.
Övergången till förnybar energi stöds av EU:s medel för återhämtning. Investeringar i förnybar energi
förutsätter inte att företaget växer, såsom vanliga företagsstöd på landsbygden.
Företagaren kan via Lantmäteriverkets karttjänst kontrollera om hans eller hennes företag är beläget
inom ett stödberättigande område. Stöd beviljas inte företag i stadsområden. Andra avgränsningar av
nyländska stödområden tillämpas inte i denna stödform.

Vad finansieras?

Mikroföretag och små företag som är verksamma på landsbygden kan nu ansöka om stöd för investeringar till exempel solpaneler, luftvärmepumpar, produktion av förnybar energi för företagets eget bruk, förbättring av energi- och materialeffektiviteten eller minskning av svinnet eller förnyande av anläggningar som producerar förnybar energi. Stöd kan sökas om man tar i bruk en ny teknik eller ett nytt verksamhetssätt som är effektivare eller sparar energi eller på annat sätt uppfyller BAT-kraven (Best
Available Technology).
Stödprocenten i projekt som genomförs av livsmedelsförädlingsföretag är 35 procent och stödets
maximibelopp är 200 000 euro (Annex I-produkter). För övriga företag är stödnivån för projekten
30 procent (moms 0%-kostnad) och omfattas av de minimis-villkor.
Investeringen måste vara tillräckligt stor för att vara berättigad till stöd. Inget stöd beviljas om
stödbeloppet understiger 2000 euro. Stöd beviljas inte för anskaffning av begagnade maskiner och
anordningar. Dessutom är stödet inte avsett för investeringar för produktion av energi avsedd till
försäljning.

Så söker du stödet

Tidtabellen är snäv. Ansökningarna görs via Hyrrä-systemet till regionens NTM-central senast 15.10.2022.
Finansiering kan sökas under en relativt kort tid, så nu söker man projekt som är färdiga att genomföra och där de dokument (tillstånd) som krävs är i skick eller kan skaffas snabbt.
Inledandet av ansökan kräver en affärsplan och behovet av bygglov skulle vara bra att klargöra i förväg.
Tidsfristen för beslutsfattande är till och med den 31 december 2022, då den nya programperioden börjar. Ett positivt stödbeslut kräver ett rättskraftigt bygglov ifall investeringen kräver tillstånd.

Ur EU:s återhämtningsmedel finansieras också byggande av bioanläggningar, jordbruksinvesteringar,
landsbygdens innovationsgrupper och ägarbyten i mikro- och småföretag på landsbygden.
Landsbygdsfondens återhämtningsmedel främjar grön ekonomi, digitalisering och socioekonomisk
hållbarhet. Landsbygdsfondens återhämtningsmedel som kanaliseras via programmet för utveckling av
landsbygden i Fastlandsfinland är en del av EU:s återhämtningsfinansiering.

Mer information:
• Livsmedelverkets nyhet: Inbesparingar i elräkningen för företag på landsbygden – Livsmedelsverket
(ruokavirasto.fi)

• Om återhämtningsmedlen: Återhämtningsfinansiering | maaseutu.fi


Företagsexperter vid NTM-centralen i Nyland
• Siina Viskari, tfn 0295 021 178
• Tony Lassas, tfn 0295 021 091
• Juha-Pekka Nikkola, tfn 0295 021 115
• E-post: maaseuturahoitus.uusimaa@ely-keskus.fi
• Webbplatsen: Finansiering av landsbygdsföretag – ely – ELY-keskus och informationskanal för
landsbygdsprogrammet i Nyland www.nylandsbygd.fi -hemsida och dess Facebook-sida.
Beställ landsbygdsprogrammets nyhetsbrev


28.09.2022 / Petra Louhimies

Pomovästs Kommunikationsutbildning hösten 2022


Pomoväst arrangerar under hösten 2022 utbildning i kommunikation som den tredje modulen i Projektskolan, som började på våren.
Projektskolan riktar sig till föreningar, organisationer och småföretagare i vår region.

För nybörjare och för det mera avancerade som repetition kryddat med nya tankar & idéer.
För att ett projekt ska vara lyckat, krävs det även en lyckad kommunikation med alla relevanta intressenter och målgrupper – därför har vi valt kommunikation som projektskolans tredje utbilningstema.


Skolningen är kostnadsfri och ordnas på svenska via Zoom:

  • Tema: Digitala möten – så engagerar du via Zoom och Teams
  • Tid: Onsdagen 5.10.2022 (på finska 6.10) Kl. 18:00 – 19:30
  • Utbildare: Anna Bertills / Bertills & Jung

Zoom & Teams börjar vara bekanta verktyg för de flesta 2022. Nu ligger fokus mera på mötesteknik, hur man leder upp möten och hur man skapar gemenskap och engagemang digitalt via skärm. Där ligger den absolut största utmaningen för alla gemenskaper som bäst. Anna Bertills föreläser och handleder i digital kommunikation via verktyg som Zoom & Teams, vägleder i kommunikationsteknik och upplägg som kommer till nytta i vardagen.

—————————————————-

  • Tema: Webbsidor; grunder och uppdatering
  • Tid: Onsdagen 19.10.2022 (på finska 20.10) Kl. 17:30 – 20:30
  • Utbildare: Laura Johansson / lvngroom

Utbildningen består av en teoridel där vi går igenom centrala begrepp, webbsidans struktur, webbsidans planering och design, kort om sökmotoroptimering, olika webbsidosystem, vad man bör tänka på då man beställer en webbsida samt grunderna i hur man uppdaterar en webbsida. Vi kommer dessutom att göra en benchmark-övning där vi bekantar oss med olika webbsidor och i små grupper presentera våra fynd.
Till slut får alla delagare en ”lunt-lista” på vad allt som bör tas i beaktande då man gör en egen webbsida eller alternativt köper en.

—————————————————-

  • Tema: Effektiv användning av sociala medier
  • Tid: Onsdagen 02.11.2022 (på finska 3.11) Kl. 18:00 – 20:00
  • Utbildare: Kristiina Salo / Digital Kommunikationskonsult

Utbildningen ger en bred insyn i hur de olika sociala medierna används i Finland samt information och inspiration gällande effektiv användning.

—————————————————-

  • Tema: Bygg ditt digitala varumärke i sociala medier och på webben
  • Tid: Torsdagen 17.11.2022 (på finska 23.11.) Kl. 18:00 – 19:30
  • Utbildare: Linn Jung / Bertills & Jung

På föreläsningen lär du dig att strategiskt tänka på innehåll och att taktiskt utnyttja dina kanaler för att effektivt bygga ditt varumärke i sociala
medier och på webben. Hur gör man innehåll som säljer och väcker känslor? Hur planerar vi budskap som går hem hos de rätta målgrupperna? Linn Jung sparrar kring budskap, kunder och innehåll.

—————————————————-
Anmäl dig senast två dagar före ifrågavarande tillfälle per e-post till juha.rautalahti@pomovast.fi eller ring 044-700 3920
Tilläggsinformation om Projektskolan kan fås av projektledare Juha Rautalahti, tel 044-700 3920
Föreläsningsmaterialet för de två tidigare modulerna, Från idé till projektplan och Projektfinansiering, kan ses på vår hemsida: https://www.pomovast.fi/sv/projektskolan/


5.07.2022 / Petra Louhimies

Hej företagare, kom med och förstärk din förmåga till förändring!

Vi söker nu till Luotsi-tjänsten ivriga och dedikerade tjänsteföretag. Om du har åtminstone ett par verksamhetsår bakom dig så anmäl dig med!

Novagos företagsrådgivare Taina Jukola och Annika Metsämäki lotsar tjänsteföretag att förnya och
utveckla företagets konkurrenskraft.
Under ett år lotsar vi kostnadsfritt tjänsteföretag med hjälp av sakkunniga rådgivningstjänster och en
liten budgeterad summa för utvecklande av ett eget pilotprojekt.
Tyngdpunkten i tjänstens info-tillfällen är framtid och digitalisering under ledning av yrkeskunniga
experter. Därtill erbjuder vi enskild företagsrådgivning samt nätverkande tillsammans med företag från
både mellan- och östra Nyland.

Ta kontakt så berättar vi mera taina.jukola@novago.fi tai annika.metsamaki@novago.fi

LUOTSI – För att förbättra företagens förmåga till förändring – projektets huvudfinansiär är den Europeiska socialfonden. 

LUOTSI är en kostnadsfri helhet som hjälper företag att återhämta sig efter en lång tid av corona restriktioner. Just nu behöver många företag hjälp med att utveckla kunnandet i företaget. Kundernas värderingar, vanor och intressen har snabbt förändrats. Nu behövs modiga försök för att utveckla nya former av produkter och tjänster. Att skapa ny verksamhet kan vara ett sätt att öka tillväxten i företaget och att förbättra företagets konkurrenskraft. För att förbättra företagets lönsamhet får företaget nu hjälp att skapa och testa nya produkter och tjänster. Läs mera om projektet här: LUOTSI – För att förbättra företagens förmåga till förändring – Posintra.fi

Yrittäjän talousavun tietoisku yrittäjille: Yrittäjä, ennakoi!

TID24.8.2022 12:00 – 12:30
PLATSMicrosoft Teams

Aiheena mm. talousvaikeuksien ennaltaehkäisy, budjetointi ja poikkeaviin tilanteisiin varautuminen. Tietoisku tallennetaan. Linkki tallennukseen sekä esitysaineisto lähetetään osallistujille jälkeenpäin. Tervetuloa mukaan!

Västra Nylands Företagsträff

TID 28.9.2022 16:00 – 19:00
PLATS Monkola, Lohjan kaupungintalo (Karstuntie 4, 08100 Lohja)

Nyt on aika kaivautua esiin omista koloistamme ja lähteä tapaamaan kanssayrittäjiä syyskuussa Lohjalle! Lue lisää tästä.

Du deltar via Novagos Evenemangskalender:
https://novago.tapahtumakalenterit.fi/

LUOTSI – För att förbättra företagens förmåga till förändring – projektets huvudfinansiär är den Europeiska socialfonden. Finansieringen är beviljad via NTM-centralen i Tavastehus. Projektet finansieras med REACT-EU finansiering, som en del av Europeiska Unionens åtgärder på grund av covid-19 pandemin. Huvudparten i projeket är Posintra Oy, som del partner deltar Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy Keuke och Novago Yrityskehitys Oy.


12.04.2022 / Petra Louhimies

Landsbygdsfondens stöd för företag och projekt som Nylands NTM-central beviljar är så gott som använda för år 2022. Som det nu ser ut kan de resterande stödmedlen ansökas för företagsstöd och för stöd ur EU:s återhämtningsmedel senast 15.8 och projektstöd senast 30.4 och 30.9. Det har varit möjligt att lämna in ansökan när som helst i landbygdsprogrammets stöd, men ansökningarna behandlas i omgånger efter att urvalsperioden tagit slut. Det är alltså knappt om finansieringsmedel men bra ansökningar kan ännu lämnas in. Efter sommaren vet vi mer om finansieringssituationen – det kan löna sig att höra sig för om situationen innan du börjar fylla i ansökan: maaseuturahoitus.uusimaa@ely-keskus.fi.

I början av år 2023 börjar landsbygdsfondens nya programperiod som en del av EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP 2023 – 2027) och då finns det mera företags- och projektstöd att ansöka.

OBS! Ansökan om jordbruksinvesteringsstöd och startstöd för unga lantbrukare fortsätter ännu normalt vid Nylands NTM-central

Företagsstödet (inkl. EU:s landsbygdsfonds återhämtningsmedel) 

Urvalsperioderna för landsbygdsprogrammets företagsstöd i Nylands NTM-central är:

16.3.-15.8.2022

Projektstödet (inkl. företagsgruppsprojekt)

Urvalsperioderna för landsbygdsprogrammets utvecklingsprojekt i Nylands NTM-central är:

1.2.–30.4.2022

1.5. – 30.9.2022

Jordbrukets investeringsstöd

Urvalsperioderna för jordbrukets investeringsstöd i Nylands NTM-central är:

16.3.-15.8.2022

16.8.-15.10.2022 

Startstödet för unga odlare

Urvalsperioderna för startstödet för unga odlare i Nylands NTM-central är:

1.2.-30.4.2022

1.5.-31.7.2022

1.8.-31.10.2022


11.04.2022 / Petra Louhimies

Projektskolan fortsätter och nu är det dags att få information om olika finansieringskällor. Vi har
samlat några finansiärer som berättar om vilka möjligheter de har att bevilja finansiering till
föreningar och små företag.
tisdag 12.4 kl 17 håller vi en infokväll på svenska och onsdagen den 20.4 kl 17 på finska.
Infokvällarna räcker max tre timmar och ordnas via Zoom. Vi behöver få din anmälan på förhand,
så att vi kan skicka en länk till dig. Det kostar ingenting att delta.


Det är delvis samma finansiärer på det svenska och det finska tillfället, delvis olika. Så du kan välja
om du deltar i endast ett eller i båda tillfällena.


Följande organisationer/fiansieringsmöjligheter är representerade:
Sparbanksstiftelserna/Säästöpankkisäätiöt
Svenska Kulturfonden (endast 12.04)
Suomen Kulttuurirahasto (endast 20.04)
Kotiseutuliitto (endast 20.04)
Nylands Förbund/Uudenmaan liitto
Finnvera
Business Finland (endast 20.04)
Strukturfonderna
Leader Pomoväst


Anmäl dig senast dagen före infokvällen per e-post till juha.rautalahti@pomovast.fi eller ring 044-700 3920! Vi skickar möteslänken senast på morgonen samma dag som infokvällen skall hållas.
Tilläggsinformation om Projektskolan ger projektledare Juha Rautalahti


4.03.2022 / Petra Louhimies

Seminariet ordnas i Tytyri Upplevelsegruva tisdag 29.3 kl. 9.00-14.30.

Deltagarna i seminariet har en möjlighet att påverka innehållet i västra Nylands uppdaterade turismstrategi. Mer information om dagens program kommer inom kort.

Vi bjuder deltagarna på frukost och efter seminariet har man möjlighet att äta en god sopplunch (på egen bekostnad, 15 €, betalas på plats). Efter lunchen bjuder vi alla intresserade på en guidad rundvandring i gruvan.

Det lönar sig att klä sig varmt, temperaturen i gruvan håller sig kring +8C året om. Mötesutrymmet i Tytyrisalen är uppvärmt. Mer information om Tytyri Upplevelsegruva hittar du här – www.tytyrielamyskaivos.fi.

Anmälningar tas emot senast 22.3. Anmäl dig här.

Västra Nylands turismseminarium arrangeras av Novago och regionens kommuner Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå och Lojo.

Dagens program:

9.00 – 9.30 Frukost och nätverkande

9.30 – 12.30 Program (mer info om programmet fås inom kort)

12.30 – 13.30 Lunch till självkostnadspris

13.30 – 14.30 Guidad rundtur i Tytyri gruva

Vi ordnar avgiftsfri bussresa från hemkommunen till Lojo, tur-retur, ifall tillräckligt många anmäler sitt intresse.

Upplevelsegruvans adress är Schaktgatan 42. Man kan också komma till platsen med egen bil, på området finns parkering.

Evenemanget på Facebook


Novago Företagsutveckling Ab – Novago Yrityskehitys Oy – Novago Business Development Ltd


28.02.2022 / Petra Louhimies

Föreningar och småföretagare! Nu är det dags att anmäla sig!

Har du någon gång tänkt söka finansiering för något projekt men det verkar så krångligt så du har
låtit bli. Då är det här kanske något för dig! I projektskolan lär du dig bl.a. grunderna för hur man
skriver en projektplan, var man kan söka finansiering samt hur man berättar om resultatet. Allt på
ett enkelt och lättfattligt sätt. En bra plan är oftast grunden för ett bra projekt och gör det också
lättare att få finansiering.
Pomoväst arrangerar under år 2022 en Projektskola som är indelad i tre delar; Från idé till
projektplan, Projektfinansiering och Kommunikation. Därtill kommer projektkliniker, där du kan
få personliga råd gällande just ditt projekt.
Projektskolan är gratis och består av separata helheter, så man kan delta i en eller flera. Alla
tillställningar är tvåspråkiga, vi pratar det ena språket och diorna är på det andra språket, var och
en får prata sitt eget språk.

Del 1 – ”Från idé till projektplan” kl 17.30 – 20.30 (inkl. kaffepaus)

IngåTi 08.03.2022 Café Wilhelmsdal, Ola Westmans allé 1
Sjundeå Ons 09.03.2022 Fanjunkars, Fanjunkarsvägen 1 (vi pratar finska)
Kyrkslätt To 10.03.2022 Biblioteket Fyyri, rum Lonoks, Kyrktorget 1 (vi pratar finska)
Ekenäs Ti 15.03.2022 Restaurant Centro, Genvägen 8
Hangö Ons 16.03.2022 Brankis, Nycandergatan 8 ( vi pratar finska)


Anmäl dig senast en vecka före ifrågavarande tillfälle per e-post till
juha.rautalahti@pomovast.fi Mera information om Projektskolan finns på www.pomovast.fi eller fås
per telefon av projektledare Juha Rautalahti, tel 044-700 3920


14.12.2021 / Petra Louhimies

Den 23 november ägde Företagarna i Raseborgs ordinarie höstmöte i Fiskars Hotell Tegels
mötesrum, varefter föreninges medlemmar hade en trevlig fest på restaurangen Wärssy.

Henna Ljung valdes att förlänga sitt ordförandeskap för år 2022. Samtidigt beslutade mötet att styrelsen fortsätter med samma sammansättning som 2021,
med hänvisning till corona-året, då de inte var möjligt att aktivt bedriva föreningsarbete.
“Nu har styrelsenmedlemmarna en förståelse för föreningens årsklocka och nästa år kan vi
direkt börja med en ny drive!”

Nick Victorzon, Peik Victorzon, Henna Ljung, Mari Pylväläinen. Foto: Johan Ljungqvist / Multifoto Oy

Som viceordförande fortsätter styrelsemedlem Mats Grönblom. Mari Pylväläinen från
Mariens Oy, Sebastian Laxell från Laxell Consulting Oy, Anders Helle från Multifoto Oy
fortsätter som styrelsemedlemmar samt som kassör forsätter Christer Forsskåhl.
Vid behov kommer Raseborgs stads utvecklingschef Jennifer Gammals och Novagos
Alexandra Stoor delta i styrelsemöten som represetanter.
Henna Ljung har suttit i Företagarna i Raseborgs styrelse tre år som viceordförande och
kommer nu att tillträda den andra mandatperiod som otdförande. Henna har deltagit / deltar
aktivt i de evenemang och utbildningar som ordnas av Nylands och Finlands företagarna.

“Samarbetsnätverket över regionala gränser är en del av vår strategi för nästa år. Vi har
samlat en aktiv ordförandegrupp från Västra Nylands företagarföreningar och planerar
samarbete över kommungränserna. Ett bra exempel på detta är att vi kan bjuda in
svenskspråkiga medlemmar från närliggande föreningar till våra svenska evenemang och
vice versa. Samarbete över kommungränserna hjälper oss att hitta god praxis i
grannkommuner.

Anders Helle, Mari Pylväläinen, Mats Grönblom, Henna Ljung, Christer Forsskåhl, Sebastian Laxell.
Foto: Johan Ljungqvist
/ Multifoto Oy

Vi välkomnar nya företagare till vår förening, inte att förglömma våra nuvarande medlemmar.
Alla företagare är viktiga för oss, oavsett ålder och storlek på företaget. Som lokal förening
kan vi erbjuda våra medlemsföretagar nätverksevenemang samt expertdiskussioner med
stadens tjänstemän.
I nästa års verksamhetsplan ingår även de populära Breakfast klubbarna och After Work,
som vi kommer att ordna mef våra medlemsföretag varje månad.” Öppnar Henna Ljung
planer för det kommande året.

Styrelsen överraskade det lokala företaget med ett diplom.


Henna Ljung har varit företagare i Ekenäs centrum de senaste sex åren: “styrelsearbete ger
mig en bra motvikt till en ensamföretagarens vardag och under dessa år har jag fått många
nya kontakter både i Raseborg och i hela Nyland. Vi kommer att gå positivt fram till
superåret 2022 och för företagarna tillsammans framåt!”
Styrelsen överraskade det lokala företaget med ett diplom.
I december samlades styrelsemedlemmarna på pizzerian YLP! för en gemensam kväll, där
2021 packades in och 2022 öppnades en aning. Samtidigt delade styrelsen för YLP!-
företagarna Nick och Peik Victorson diplomet “Satte Raseborg på kartan 2021”.

Nick ja Peik Victorzon. Foto: Johan Ljungqvist / Multifoto Oy

YLP! är känt över hela Finland och har bokstavligen placerat Raseborg på gastronomikartan. YLP! Your
Local Pizzas goda pizzor är gjorda av lokala säsongbetonade råvaror och restaurangen är
den första “zero waste”- restaurang i Skandinavien.
“Välkommen att besöka YLP! Och alla andra företag i Raseborg!” säger Företagarna i
Raseborgs styrelse.


2.12.2021 / Petra Louhimies

Företagare,

Välkommen till Västra Nylands online Företagsträff ons 8.12.2021, kl. 16.30  20.30

Online (GoToMeeting & Businessmaker -platform)

Här kan du hitta dina framtida partners och kunder och skapa ett nätverk för att stödja din verksamhet!

Under företagsträffen kan du på ett professionellt, men samtidigt lite lättsamt sätt, speed-dejta andra företagare. Företagsträffen är riktad till företagare som är verksamma inom västra Nyland, oberoende av bransch eller företagsstorlek. Även läroanstalter, kommuner, föreningar och nygrundade företag, eller företag som verkar i grannkommunerna är varmt välkomna med på Företagsträffarna.

Registrera dig senast 8.12.2021 kl 14.00.

Klicka här för att registrera dig!

Evenemanget ordnas helt och hållet på distans. GoToMeeting anslutningen är öppen under hela evenemanget. Där kan du kan presentera din företagsverksamhet och nätverka även då när du inte har andra inbokade träffar. Du får din GoToMeeting-inloggningslänk till din e-post innan evenemanget börjar.

Om du ännu tverkar, här är fördelarna med evenemanget:

+ Ett ekologiskt, smittofritt och effektivt sätt att nätverka över nätet

+ Du träffar nya potentiella kunder och samarbetspartners

+ Du får en chans att öva dig på försäljning av dig och din verksamhet

+ Du har en ypperlig chans att dela tankar med liksinnade kolleger

Ännu hinner du anmäla dig och boka träffar!

VI SES PÅ FÖRETAGSTRÄFFEN!


19.10.2021 / Petra Louhimies

Från och med 18.10 kan mikro- och småföretag på landsbygden ansöka om stöd för investeringar som främjar en övergång till förnybar teknik och företagets energi- och resurseffektivitet.

Investeringarna finansieras ur EU:s återhämtningsmedel som underlättar återhämtningen efter coronakrisen.

Läs mer:


14.09.2021 / Petra Louhimies

Vi söker nu företag som vill delta i Projekt Luotsi! Novagos företagsrådgivare Annika Metsämäki och Taina Jukola lotsar företag under ett knappt år till förnyelse och utveckling av företagets konkurrenskraft.

Tjänsten ger företagen rådgivning efter företagsvisa behov, heltäckande arbetsredskap under ledning av professionella utbildare samt nätverkande med företagare från mellersta och östra Nyland.

Luotsi tjänsten startar nu i september, anmäl dig och kom med!

Kontakta annika.metsamaki@novago.fi eller taina.jukola@novago.fi.

Vi erbjuder tjänsten till huvudsak på finska, men material och individuell rådgivining och tjänster ges så långt som möjligt också på svenska.

Luotsi tjänstens huvudförverkligare är Posintra tillsammans med Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy Keuke och Novago Företagsutveckling Oy. Projektet finansieras via Europeiska socialfonden.


14.09.2021 / Petra Louhimies

Finalisterna till affärsidéävlingen GAME of IDEAS III som ordnas av Novago är valda och finalen närmar sig med stormsteg. Uttagningarna är nu över och finalisterna har valts ut. I årets final kommer det att delta åtta mycket intressanta företagsidéer.

Du är hjärtligt välkommen att följa den spännande finalen på plats och ställe och samtidigt har du möjlighet att rösta fram din egen favorit. Vi kommer att bjuda på en liten matbit från kl. 16.00 och då har du även möjlighet att nätverka med andra företagare från området.

Program

16.00 – 16.45 Nätverkande & tilltugg
17.00 Tävlingen börjar!
19.20 – 19.50 Paus- och pausprogram: intervju med föregående års tävlanden, Sebastian Laxell (Whiteboard.fi) och Tomi Koivulehto (BNG Palvelut Oy)
20.00 – 20.15 Vinnarna publiceras!

Anmäl dig senast tisdagen den 14.9.2021.

Tävlingen sänds också Live och länken hittar du på Västra Nylands, Länsi Uusimaas och Novagos hemsidor. På Novagos hemsida finns direktiv & kod för hur du röstar fram din favorit.

Novago ordnar tävlingen i samarbete med företagarföreningarna och andra aktörer i området samt FiBAN. Som konferencier för årets final fungerar Reidar Wasenius. Juryn består i år av Annukka Mickelsson, Reima Linnanvirta och Olli Malmivaara.


8.09.2021 / Petra Louhimies

I vårt land utdelas sammanlagt 207,5 miljoner euro i återhämtningsmedel ur EU:s landsbygdsfond, varav 26 miljoner anvisas landsbygdsföretag. Stödansökan öppnas inom kort. Nu lönar det sig för företag med koppling till gårdar samt för mikro- och småföretag på landsbygden att börja förbereda projekt med koppling till ibruktagande av förnybar energi eller effektivare eller energisnålare teknik samt digitalisering eller ägarbyten.

Finansiering kan sökas under en relativt kort tid, så nu söker man projekt som är färdiga att genomföra och där de dokument (tillstånd) som krävs är i skick eller kan skaffas snabbt.

Följande uppgifter är förhandsuppgifter om återhämtningsmedlen och villkoren för dessa, så ändringar är möjliga.

Investeringsobjekt och villkor

Återhämtningsmedlen riktas till mikro- och småföretag på landsbygden, företag med koppling till gårdar samt till företag som förädlar jordbruksprodukter och livsmedel (mikro- och små företag). Stöd kan beviljas bland annat för följande immateriella och materiella investeringar:

• En ny teknik eller ett nytt verksamhetssätt som är effektivare eller sparar energi eller på annat sätt uppfyller BAT-kraven (Best Available Technology).
• Ökning av digitaliseringen i företagsverksamheten.
• Byte av energiform till förnybar energi. Ökad användning av förnybar energi (t.ex. solpaneler och luftvärmepumpar). Produktion av förnybar energi för företagets eget bruk (företagets lokaler).
• Förbättring av energi- och materialeffektiviteten samt minskning av svinnet (materiella och immateriella investeringar som förbättrar företagets resurseffektivitet).
• Förnyande av befintliga anläggningar som producerar förnybar energi.

Stöd kan sökas antingen av nystartade eller redan verksamma företag vars investeringar genomförs i ett stödberättigande landsbygdsområde (SYKE:s definition). Stöd beviljas alltså inte
företag i stadsområden och inte heller för anskaffning av begagnade maskiner eller anordningar. Om företaget verkar på samma tomt som en bostadsbyggnad är det möjligt att få stöd. Stödvillkoren i fråga möjliggör också energiinvesteringar i företag med koppling till gårdar där företagsverksamheten bedrivs i samband med jordbruket och under samma FO-nummer.

Stödnivån för investeringar i mikro- och småföretag som bedriver affärsverksamhet utanför jordbruket samt företag med koppling till gårdar är 30 procent. De godtagbara kostnaderna ska uppgå till minst 10 000 euro och på investeringarna tillämpas den allmänna de minimis-förordningen.

Stödnivån för investeringar i mikro- och småföretag som förädlar jordbruksprodukter och livsmedel samt flerbranschgårdar är 35 procent. De godtagbara kostnaderna ska uppgå till minst 10 000 euro. Stödets maximibelopp är 200 000 euro (Annex I-produkter). För övriga slutprodukter (Non-Annex I) beviljas stöd enligt de minimis-villkor.

Investeringsstödnivån för nya anläggningar eller produktionsenheter som producerar biogas är 50 procent. De godtagbara kostnaderna uppgår till minst 10 000 euro. De godtagbara totala kostnaderna är högst 2 miljoner euro. Anläggningens totala effekt får vara högst 2 MW.

Ägarbyten

Nystartade mikro- och småföretag som sysselsätter andra och är verksamma på glesbygden och kärnlandsbygden (SYKE:s klassificering) kan ansöka om återhämtningsmedel för att skaffa väglednings-, rådgivnings- och experttjänster i anslutning till beredningen av ägarbytet. Stödnivån för ägarbyten är högst 10 000 euro per byte. Det minsta stöd som beviljas är 2 000 euro.

Ansökan om återhämtningsmedel och val av projekt som ska finansieras

Ansökningarna görs via Hyrrä-systemet till regionens NTM-central. Ansökningstiden kommer att meddelas senare.
NTM-centralen poängsätter de ansökningar som inkommit enligt urvalskriterierna och väljer ut de projekt som bäst uppfyller urvalskriterierna för finansiering. Vid valet av projekt fästs särskild uppmärksamhet vid hur färdigt projektet är att genomföra samt vid den sökandes förmåga att inleda genomförandet så snart som möjligt efter valet. Återhämtningspengarna för projekt som finansieras ska användas under de tre år som följer efter det år då de binds.

Mer information

Läs mer om återhämtningsmedlen: Webbplatsen Landsbygd.fi (länk)

Företagsexperter vid NTM-centralen i Nyland

• Siina Viskari, siina.viskari(at)ntm-centralen.fi, 0295 021 178
• Tony Lassas, tony.lassas(at)ntm-centralen.fi, 0295 021 091
• Juha-Pekka Nikkola, juha-pekka.nikkola(at)ntm-centralen.fi, 0295 021 115

NTM-centralen i Nyland
Företagsutveckling
NTM-centralen i Nyland, PB 36, 00521 Helsingfors
Besöksadress: NTM-centralen i Nyland, Semaforbron 12 A, 2 vån., 00520 Helsingfors
Tfn 0295021180


8.09.2021 / Petra Louhimies

EU:s landsbygdsfonds återhämtningsmedel kan sökas för projekt som förbättrar digitaliseringen, klimat- och miljöåtgärderna vid företag samt datakommunikationsförbindelserna på landsbygden. Finansiering kan sökas under en relativt kort tid, så nu söker man projekt som är färdiga att genomföra och där de dokument (tillstånd) som krävs är i skick eller kan skaffas snabbt.

Det finns separata urvalskriterier för projekt som finansieras med återhämtningsmedel och i valet av projekt söker man objekt som uppfyller målen för återhämtningsmedlen. Ansökningarna görs via Hyrrä-systemet till regionens NTM-central. Vid valet av projekt fästs särskild uppmärksamhet vid hur färdigt projektet är att genomföra samt vid den sökandes förmåga att inleda genomförandet så snart som möjligt efter valet. Återhämtningspengarna för projekt som finansieras ska användas under de tre år som följer efter det år då de binds.

Ansökan om finansieringsstöd är redan öppen för bredbandsinvesteringar och investeringar på gårdar. Ansökan för landsbygdens innovationsgrupper öppnas inom kort. Ansökningstiden för företag meddelas senare och uppgifterna om stöd som gäller företag baserar sig på förhandsuppgifter.

Ansökan om bredbandsinvesteringar pågår för närvarande – den andra ansökningsomgången avslutas den 30 september 2021

För närvarande pågår den andra ansökningsomgången för bredbandsinvesteringar 15.6–30.9.2021. Finansieringen riktas till landsbygdsområden som inte byggs på marknadsvillkor. Stödprocenten kan uppgå till 70 procent. Stödmedlen har inte kvoterats per NTM-central, utan projekten finansieras vartefter de uppstår. Beslut om vilka projekt som ska finansieras fattas under hösten, men projektet kan inledas redan på egen risk efter att ansökan har anhängiggjorts hos NTM-centralen. Läs mer.

Mikroföretag och småföretag på landsbygden samt företag med koppling till gårdar

Enligt förhandsuppgifterna kan stöd sökas för investeringar som gäller ökad digitalisering samt ibruktagande och ökning av förnybar energi. Investeringarna kan vara till exempel solpaneler, luftvärmepumpar, byggande av bioanläggningar, produktion av förnybar energi för företagets eget bruk, förbättring av energi- och materialeffektiviteten eller minskning av svinnet eller förnyande av anläggningar som producerar förnybar energi. Stöd kan sökas om man tar i bruk en ny teknik eller ett nytt verksamhetssätt som är effektivare eller sparar energi eller på annat sätt uppfyller BAT-kraven (Best Available Technology).

Stöd kan sökas av mikro- och småföretag på landsbygden, företag med koppling till gårdar samt av mikro- och småföretag som förädlar jordbruksprodukter och livsmedel (inklusive företag med koppling till gårdar). Företaget kan vara nystartat eller redan bedriva verksamhet. Stöd beviljas inte företag i stadsområden eller för anskaffning av begagnade maskiner och anordningar.

De godtagbara kostnaderna ska uppgå till minst 10 000 euro. Stödprocenten i projekt som genomförs av livsmedelsförädlingsföretag är 35 procent och stödets maximibelopp är 200 000 euro (Annex I-produkter) och för övriga slutprodukter enligt de minimis-villkoren. För övriga företag är stödnivån för projekten 30 procent och omfattas av de minimis-villkor

Investeringsstödnivån för nya anläggningar eller produktionsenheter som producerar biogas är 50 procent. De godtagbara kostnaderna uppgår till minst 10 000 euro. De godtagbara totala kostnaderna är högst 2 miljoner euro. Anläggningens totala effekt får vara högst 2 MW.

Ägarbyten i mikro- och småföretag på landsbygden

Enligt förhandsuppgifterna stöds också ägarbyten i nya mikro- och småföretag (sysselsättande) på glesbygden och kärnlandsbygden (SYKE:s definition) med återhämtningsmedel. Stöd kan sökas för att skaffa väglednings-, rådgivnings- och experttjänster i anslutning till beredningen av ägarbytet. Stödet är en engångsersättning på högst 10 000 euro och det minsta stödet som beviljas är 2 000 euro.

Återhämtningsmedel för gårdar

Gårdar kan ansöka om återhämtningsmedel för investeringar som främjar arbetsmiljön, produktionshygienen, djurens välbefinnande eller miljöns tillstånd. Dessa investeringar kan vara till exempel täckning av gödselstäder för att förbättra ventilationen i produktionslokaler, fullfodervagnar och ibruktagande av förnybar energi, såsom anskaffning av solpaneler, byggande av en flisvärmecentral eller till exempel byggande av en anläggning för biogasproduktion. Stödet till investeringar i produktion av biogas inom jordbruket stiger från 40 procent till 50 procent. I övrigt förblir stödprocenterna och stödvillkoren oförändrade för gårdar.

Landsbygdens innovationsgrupper

Ansökan för landsbygdens innovationsgrupper, det vill säga EIP-grupperna (EIP = European Innovation Partnership), pågår under tiden 7.9–29.10.2021. EIP-projekten förutsätts antingen främja ibruktagandet av digitala lösningar, övergången till en grön ekonomi eller förbättra primärproduktionens anpassnings- och stresstålighet i föränderliga förhållanden. Det ordnas informationstillfällen om EIP-projekt den 7 september och den 7 oktober. Läs mer.

Mer information

Läs mer om återhämtningsmedlen: Webbplatsen Landsbygd.fi

Företagsexperter vid NTM-centralen i Nyland

• Siina Viskari, siina.viskari(at)ntm-centralen.fi, 0295 021 178
• Tony Lassas, tony.lassas(at)ntm-centralen.fi, 0295 021 091
• Juha-Pekka Nikkola, juha-pekka.nikkola(at)ntm-centralen.fi, 0295 021 115
Projektexperter vid NTM-centralen i Nyland
• Juha Mäkinen, juha-k.makinen(at)ely-keskus.fi, 0295 021 110 (bredbandsprojekt)
• Maria Konsin-Palva, maria.konsin-palva(at)ely-keskus.fi, 0295 021 081
• Miia Koivunen, miia.koivunen(at)ely-keskus.fi, 0295021180

NTM-centralen i Nyland
Företagsutveckling
NTM-centralen i Nyland, PB 36, 00521 Helsingfors
Besöksadress: NTM-centralen i Nyland, Semaforbron 12 A, 2 vån., 00520 Helsingfors
Tfn 0295021180


7.09.2021 / Petra Louhimies

Företagarna i Raseborg har valt Oy Daniek Ab / Ekenäs Däckmarket som årets 2021 företagare

Oy Daniek Ab grundades i Ekenäs år 1990 och började sälja däck på sidan om Esso i deras lokaler. 1994 utökade de sin verksamhet med de första hyresbilarna, uthyrningsverksamheten bestod ursprungligen av en skåpbil och en personbil. År 2000 började de sälja däck och fälgar på allvar och då blev det Ekenäs Däckmarket som låg på Järnvägsgatan i Ekenäs. Bara efter fem år flyttade de till nuvarande lokaliteter, Vitsippsgränden 1.

Nu 2021 har de däckhotellet för c. 1400 bilars hjul och 3 paketbilar, en minibuss, 4 personbilar och 2 släpvagnar för uthyrning. Som sagt börjar hallen vara i minsta laget och de har även planer att utvidga verksamhet, så de håller ögonen öppna för nya lösningar.

2012 startade de generationsbyte, förtillfället ägs Oy Daniek Ab av bröderna Kim och Mats Danielsson 40% var och far Kjell Danielsson 20%.

Corona: “Vi har klarat Coronan väldigt bra, Då den bröt ut våren 2020 var försäljningen aningen lägre men sedan sommaren 2020 och framåt har vi haft mera kunder än tidigare då det rört sig så mycket turister i stan. Även sådana som köpt andra bostäder här har hittat till oss. Direkt då Coronan bröt ut byggde vi om en av våra hyresbilar för att kunna betjäna kunder även hemma, den blev en hitt och många använde tjänsten. Tjänsten finns kvar ännu och kommer nog alltid att finnas.” Berättar Kim Danielsson.

Årets företagare premiedares i Raseborg på Företagardagen den 5.9.2021. Då samlades lokala företagare i Påminne för att tillbringa en trevlig dag tillsammans. Programmet innehöll ett lekfullt tävling med backbilar och the WaLe’s stod för musiken. Företagarföreningens medlemsföretag Piazza food och Cafe Antique stod för catering och kaffeservice.

Kriterierna för valet var företagets långvarig verksamhet, redan över 30år, och kontinuerligt utveckling av sin verksamhet. De har fört igenom generationsbyte och satsar på välmående personal och sysselsätter även ungdomar under värsta säsongen.

I valet deltog Företagarna i Raseborg r.f:s styrelse, Raseborg stads utvecklingsavdelning och Novago Yrityskehitys Oy.

Tilläggsuppgifter:
Henna Ljung
Ordförande, Företagarna i Raseborg r.f
0503583024
raaseporin@yrittajat.fi / hennas@msn.com


3.06.2021 / Petra Louhimies

En tävling och en chans för dig som har mod, business öga och glödande passion att föra fram din idé!

Sök senast 2.8.2021 – novago.fi/goi3

Affärsidétävlingen Game of Ideas arrangeras för tredje gången. Nu söker vi personer som vill föra fram sina idéer! I tävlingens första skede presenterar alla sökande sina affärsidéer online för Novagos jury och Reidar Wasenius, konferencier under finalen. Bland dessa väljs sedan de mest lovande bidragen ut till finalen som hålls på Billnäs Bruk tisdagen den 21.9.2021, kl. 17.00–20.00. Finalen sänds som LIVE-stream samt spelas in. Vid behov erbjuder vi sparrning för att utveckla din idé och presentation fram till 30 juni.

Skicka modigt in din ansökan:
1. Du har möjlighet att sparra din affärsidé!
2. Testa din idé bland med
3. Du får synlighet för din produkt eller tjänst!
4. Det finns utrymme för stora produkter och ideér i Billnäs Bruk!
5. Det finTns möjlighet att få en affärsängel med!

Sök på den här länken Läs mera: novago.fi/sv/goi3/ eller e-post gameofideas[at]novago.fi

Se Sebastian Laxells framgångssaga på vimeo!

Tävlingen arrangeras av Novago företagsutveckling Ab tillsammans med Företagarna i Raseborg, Billnäs bruk och Fiban – Finnish business angels network.


9.03.2021 / Petra Louhimies

Nu undersöker vi människors känslor gentemot Raseborg och dess olika stadsdelar i samarbete med empatianalytikföretaget NayaDaya Oy. Genom känslor kan vi bättre förstå de upplevelser som invånare eller personer som bor på andra orter har av Raseborg.

Genom att delta i den anonyma enkäten, gör du din röst hörd på ett helt nytt sätt!

Du kan svara på enkäten fram till den 23.3.2021. Tack för att du deltar!

Tips! Dela gärna enkätens länk till din familj och dina bekanta. Du kan också hjälpa t.ex. dina föräldrar eller barn att svara på enkäten. Ju fler svar vi får, desto tydligare blir resultaten.
Länk: https://link.webropol.com/s/raasepori

Känsloundersökningen är en del av stadens brandingarbete. Du kan läsa mer om arbetet här.


25.02.2021 / Petra Louhimies

Under våren 2021 kommer Valonia, Ramboll och Thermopolis att anordna en gratis webbinarieserie om energilösningar för styrelsemedlemmar i husbolag samt fastighetsoperatörer. De tre webbinarierna i serien omfattar produktion och användning av solel, energirenoveringar samt introduktion av forumverksamhet för husbolag.

Webbinarierna är en del av de lokala energirådgivarnas och Motivas kampanj för husbolag som äger rum under våren 2021. Valonia ger lokal energirådgivning i Egentliga Finland, Ramboll i Nyland, Päijät-Häme samt Kymmenedalen och Thermopolis i Österbotten. Kampanjen ger husbolag information och diskussionsmöjligheter om olika energilösningar i form av webbinarier, informationsmaterial och forumverksamhet.

Spana in webbinariumprogrammet och registrera dig nedan.

Anmäl dig till webbinarierna

Webbinarierna för husbolag hålls kl. 17.30-19.00 på Microsoft Teams (länk skickas till deltagare efter anmälan).

17.3 Solel och laddning av elbilar
31.3 Husbolagets energirenoveringar och tillgängliga stödmöjligheter
20.4 Forumverksamhet för husbolag

Anmäl dig till ett eller flera webbinarier här.

Kampanjen arrangerar även webbinarium på finska. Se listan på de finska webbinarierna här.


23.02.2021 / Petra Louhimies

Magasinbyggnaden, eller så kallade Gnägget, i Norra hamnen i Ekenäs uthyrs från 12.4.2021, efter att beslut om uthyrning vunnit laga kraft.

Byggnaden är byggd ca 1840, ursprungligen som saltförråd. Under tiden 1970 – 1991 fungerade byggnaden som diskotek och var ett landmärke för många unga. Byggnaden döptes då till Gnägget och namnet har levt kvar. Byggnaden har sedan 1995 fungerat som Forststyrelsens naturinformationscenter Naturum.

Byggnaden är 273 m2 stor och byggd i trä. Byggnaden uppvärms med el. Månadshyran är minst 1 777 €/mån (moms 0 %). I anbudet bör den erbjudna totalhyran €/mån framkomma. Hyrestiden är tidsbunden och omfattar tre år med en option på två tilläggsår. Om hyresgästen är mervärdesskatteskyldig påförs moms, som för tillfället är 24 %. Hyresgästen står för el- och vattenkostnaderna.

Mera information ges av fastighetsbyggmästare Stefan Sarkanen, tfn 019 289 3908 och fastighetschef Catharina Lindström, tfn 019 289 3985.

I anbudet bör bifogas en beskrivning av den tilltänkta verksamhet som ska idkas i byggnaden. Vid val av verksamhetsidkare görs en helhetsbedömning av verksamheten och den erbjuda månadshyran. Denna annons ersätter de tidigare annonserna gällande uthyrning av byggnaden.

Fritt formulerad ansökan inlämnas senast 5.3.2021 kl. 12.00 till e-postadress anna.friberg@raseborg.fi.

RASEBORGS STADS UTRYMMESFÖRVALTNING


12.02.2021 / Petra Louhimies

Är du ung? Har du idéer, men inte pengar? Pomoväst delar ut bidrag till ungdomar som har bra idéer, men som behöver pengar för att genomföra dem. Pomo€ash kan beviljas en grupp på minst tre ungdomar (11-25 år) eller en ung företagare 11-25 år. Om ni alla är under 18 år behöver ni en kontaktperson som är över 18.

Ansökningstid: 1 – 28.2.2021

Pomo€ash-bidraget varierar mellan 100-900 euro.

Kolla möjligheterna https://www.pomovast.fi/sv/ungdomar



9.02.2021 / Petra Louhimies

Torget, kvällstorget och julmarknaden i Ekenäs har genom avtal med Raseborgs stad tidigare skötts av Ekenäs centrumförening rf. Eftersom centrumföreningen har sagt upp avtalet, har staden sökt en ny samarbetspartner för att trygga en fortsatt torgverksamhet i Ekenäs. Till ny samarbetspartner valdes TomTori som tar över torgverksamheten i Ekenäs från och med 9.2.2021.

– Förändringen föranleder inga åtgärder av de försäljare som har årsplatser, utan allt löper som förut, intygar TomToris Tom Rönnblad.

TomTori har lång erfarenhet av att arrangera torghandel och har bl.a. varit stadens samarbetspartner när det gäller höstmarknaden som årligen arrangeras på marknadsplanen i Ekenäs. Tom Rönnblad har också administrerat torghandeln på Ekenäs torg tidigare via centrumföreningen.

– Vi är glada att vi får en erfaren samarbetspartner som kan ta över torghandeln i Ekenäs på kort varsel. Det är viktigt att torghandeln och verksamheten kring den fungerar smidigt och att torget finns kvar som träffpunkt även i framtiden, säger utvecklingschef Jennifer Gammals.

Tom Rönnblad vill utveckla torgverksamheten och har som tanke att t.ex. hålla ett större torg den första lördagen varje månad.

– Jag önskar likväl gamla som nya torghandlare och kunder hjärtligt välkomna att blåsa mera liv i torgverksamheten på Rådhustorget. Tillsammans gör vi torget till en ännu trivsammare och trevligare handelsplats och ett gemensamt vardagsrum, hälsar Tom Rönnblad från TomTori.

Vi träffas på torget!

TomTori
tfn 040 504 8090
info@tomtori.fi
www.tomtori.fi


28.01.2021 / Petra Louhimies

Welcome-tjänsten är med och utvecklar turismföretag i västra Nyland genom att ordna utbildningar och andra tillställningar. Genom att skapa attraktiva turismprodukter som är lätta att köpa kan vi förlänga besökarnas vistelse i vårt område, också utanför högsäsongen. Digital utveckling och hållbar verksamhet är också ämnen som Welcome vägleder turismföretagen i. Material från Welcomes tidigare utbildningar finns här. Welcome dras av Novago Företagsutveckling Ab med hjälp av finansiering från Nylands NTM-centrals landsbygdsfond och pågår till 16.4.2021.

Alexandra Stoor från Novago drar Welcome-projektet.

Utbildning även på svenska

Äntligen ordnar Welcome också några utbildningar på svenska! De är som vanligt helt avgiftsfria för deltagarna. Utbildningarna är skräddarsydda för att passa turismföretag i västra Nyland, men visst är även andra branscher från andra områden också välkomna med ifall ämnet intresserar. Avstånden att delta är inte längre så stora när de flesta utbildningar ordnas via nätet. Utbildningarna bandas in och kan också ses på i efterhand (ej Google My Business). Vi rekommenderar dock att delta så man får ut mesta möjliga av förhandsuppgifterna och hemuppgifterna och kan ställa direkta frågor angående den egna verksamheten direkt till utbildaren.

Vårens utbildningar

Produktifieringsutbildning på svenska

Förverkliga dina idéer till konkreta produkter som riktar sig till rätt målgrupp och är lätta att sälja. Som utbildare fungerar Tiina Reijonen som hör till Visit Finland Akatemia.

Del I – ti 9.2.2021 kl. 13-16
Del II – må 15.2.2021 kl. 13-16

Länk till Facebook-evenemanget finns här ifall man vill sprida utbildningen i egna kanaler

Utbildning i digital utveckling på svenska

Lär dig skapa rätt innehåll för nätsidor och sociala medier och sälj de färdiga produkterna via egen webshop eller andra digitala kanaler. Som utbildare fungerar Johanna Heinonen som hör till Visit Finland Akatemia.

Del I – to 11.3.2021 kl. 9-12
Del II – ons 17.3.2021 kl. 9-12

Länk till Facebook-evenemanget finns här ifall man vill sprida utbildningen i egna kanaler

Google My Business -utbildningar

Google My Business är en kostnadsfri tjänst för företag och andra organisationer som vill ha bättre synlighet vid Google-sökningar och i Google Maps. Företagsprofilen syns till höger om Google-sökningarna och visar lättillgänglig information om företaget, som exempelvis adress, öppettider, telefonnummer och webbplats. Vi går igenom Google My Business som verktyg och ger tips för effektiv användning och hur du får mest ut av tjänsten. Som utbildare fungerar Welcomes företagsrådgivare Alexandra Stoor.

Ti 2.3.2021 kl. 14.30-16.00 (på svenska)
To 4.3.2021 kl. 14.30-16.00 (på finska)

Länk till Facebook-evenemanget finns här ifall man vill sprida utbildningarna i egna kanaler

__________

Matturismtävling 2021 – Ruokamatkailukilpailu 2021

Erbjuder ert företag en matrelaterad turismupplevelse, en produkt som erbjuds turister och kan ingå i kategorin matturism? Delta i den fjärde matturismtävlingen som ordnas av Hungry for Finland och du kan vinna 3.000 € för att utveckla företaget. Tävlingen uppmuntrar mat- och turismrelaterade nätverk att utveckla sitt utbud av matrelaterade upplevelser som erbjuds turister och är baserade på hållbar verksamhet och lokala råvaror. Målet med tävlingen är att stärka produktionen av matturism i Finland och hitta de bästa produkterna i landet samt stärka samarbetet mellan företagen. Lämna in ditt bidrag till tävlingen senast 18.3.2021. Finalisterna väljs ut i juli och vinnaren offentliggörs 16.9.2021. Läs mer om tävlingen på Hungry for Finlands sidor. Här finns också en hel mängd material som handlar om matturism.


27.01.2021 / Petra Louhimies

Rekryteringsmässan Duuni 2021 närmar sig!

DUUNI 2021 virtuellt evenemang ons 10.3.2021 kl.9-15

Möt framtidens experter snabbt och bekvämt på västra Nylands första digitala rekryteringsmässa. Här har du möjlighet att profilera ditt företag som en arbetsgivare i tiden.

Duuni 2021 rekryteringsmässa logo

I år ordnas Duuni 2021 rekryteringsmässan digitalt i samarbete med fem kommuner. Tanken är att kunna erbjuda en trygg träffpunk där det är möjligt att knyta nya arbetsförhållanden.

Mellan kl. 9:00 och 12:00 finns det många intressanta talturer på huvudscenen. Klockan 12:00 – 15:00 är utställningshallarna öppna och då är det möjligt för arbetsgivaren och arbetssökanden att träffas, antingen live via kamera eller chat. Deltagande är avgiftsfritt.

Mässan arrangeras av Novago i samarbete med TE- byrån och kommunerna Hangö, Ingå, Lojo, Raseborg och Sjundeå med hjälp av stöd från ESF.

RESERVERA DIN VIRTUELLA MÄSSPLATS SENAST DEN 10.2.2021 VIA LÄNKEN.


25.11.2020 / Petra Louhimies

Företagarna i Raseborgs ordinarie höstmöte gick av stapeln 24.11 i Raseborgs Auditorium.

Henna Ljung blev vald till ny ordförande. Till viceordförande valdes styrelsemedlem Mats Grönblom . Till nya styrelsemedlemmar valdes företagare Mari Pylväläinen från företaget Mariens Ab och Sebastian Laxell från företaget Sebastian Laxell Consulting Ab. I styrelsemötena deltar stadens utvecklingschef Jennifer Gammals och Företagsutvecklingscentrum Novagos sakkunnige Alexandra Stoor.

Monica Javanainen lämnar ordförandeposten och fortsätter inte som styrelsemedlem.
“Mina tre år som styrelsens ordförande har varit väldigt givande,” säger Monica Javanainen.
”Vi har fått nya aktiva medlemmar och flera yngre företagare har blivit medlemmar. Evenemangen har haft många deltagare, dock har evenemangen begränsats detta år. Vi har lyckats fördjupa samarbetet med staden, fortsätter hon. Ett konkret exempel är den nationella Företagardagen, som vi ordnat tillsammans med staden de senaste två åren.
Företagardagen har blivit det viktigaste evenemanget i vår verksamhet. då utses också årets företagare. Jag anser att tre års ordförandeskap är passligt. Genom en ny ordförande får styrelsen ny fräsch energi. Henna är ett perfekt val till denna uppgift!”

Monica fungerar som företagare i JCO Digital, en planerings- och digibyrå i Billnäs. Henna Ljung har varit i styrelsen som viceordförande i tre år. Hon är också styrelsens reservmedlem i Nylands Företagare och deltar aktivt i evenemang för förtroendemän. Hon är en erfaren föreningsmänniska. Som företagare har hon varit i 12 år, varav de senaste fem åren som ägare av OmpeluStudio i Ekenäs centrum. För två år sedan öppnade hon även Mancave, en affär specialicerad på herrmode i samband med studion.

“Styrelsearbetet ger en bra motvikt till vardagen som ensamföretagare, jag har fått många nya kontakter från hela Raseborg och Nyland under dessa år. Vi går in i 2021 med positiva tankar och fortsätter med samma iver och ordnar nätverksevenemang med våra samarbetspartners. Jag är ärad att ta över ordförandeskapet och ser det som en utmanande men givande uppgift. Vi ska tillsammans föra företagarna framåt!”

På årsmötet utdelades också premieringar bland de deltagande företagare

  • Årets ensamföretagare: Ari Eronen, Suutari Eki
  • Årets positivaste: Päivi Purontaus , Piazza & Centro
  • Årets startup-företagare; Sebastian Laxell
  • Företagarna i Raseborgs pris för ett livsverk: Lea Adolfsson
Tre premierade poserar för kameran

Fler premieringar utdelas i Företagarna i Raseborgs sommarfest 2021.

Styrelsen för 2021

  • Ordförande Henna Ljung, TMI Henna Ljung, Studio hennas / MANCAVE
  • Vice ordförande Mats Grönblom, Mats Grönblom Consulting Oy
  • Kassör Christer Forsskåhl, Septor Oy
  • Jäsen Anders Helle, Hellefilms Oy
  • Jäsen Mari Pylväläinen, Mariens Oy
  • Jäsen Sebastian Laxell, Sebastian Laxell Consulting Oy

Mission

  1. Förbättra förutsättningarna för företagarna att verka i Raseborg
  2. Ordna programverksamhet med utbildningssyfte
  3. Ordna programverksamhet som bidrar till att stärka medlemskårens sociala kontakter
  4. Föreningen ska främja aktiv tvåspråkighet bland sina medlemmar och bland allmänheten
  5. Samarbete med staden och olika lokala föreningar

Tilläggsuppgifter

Monica Javanainen, 045 651 7914, monica@jco.fi
Henna Ljung
, 050 358 3024, henna@msn.com


21.10.2020 / Petra Louhimies

Till träffen är alla turism- och andra branschers företag välkomna! I evenemanget kan du på förhand bekanta dig med andra deltagare och själv bestämma upp till 10 videoträffar på tu man hand med dem.

1. Registrera dig
Anmäl dig till evenemanget genom att fylla i registreringsformuläret.
Anmälan:
https://businessmaker.fi/matkailualanyritystreffitonline/index.php/sv/

2. Boka träffar
28.10.2020 – 9.11.2020
– Lär dig känna deltagarna i evenemanget och boka dina träffar
– Vi tidsplanerar din tidtabell för dig.

3. Var närvarande
10.11.2020

Program

Kl 15.30 Evenemanget börjar
– Evenemangets fjärranslutning öppnas
– Möjlighet att testa anslutningen och bekanta sig med demon, om hur man ansluter sig till träffarna på tu man hand
– Telefonnumret till BusinessMakers tekniska stöd är +358 44 7035417.

Kl 16.00 Välkomsttal

Kl 16.10 Tekniska instruktioner

Kl 16.15 Träffarna börjar
– Innan träffen startar, öppna GoToMeeting-fjärranslutningen och fullfölj sedan alla möten via denna evenemangssida.

Kl 19.00 Träffarna slutar senast
– Träffarna slutar efter varje deltagares egna tidtabell
– Fjärranslutningsplattformen stängs kl. 19.00

Kom med och hitta åt dig passande kumpaner, kunder, underleverantörer, experter eller fast en ny Företagar-vän!

Applikationen är lättanvänd och tekniskt stöd får du under hela evenemanget. För att delta behöver du en dator eller en mobilenhet, som har en mikrofon och kamera.


1.10.2020 / Petra Louhimies

Utbildningarna inom Welcome-projektet kör igång igen! Utbildningarna är skräddarsydda för turismföretag och är kostnadsfria.

Welcome-projektet finns till för turismföretagare i västra Nyland och andra intresserade av branschen att utveckla sina kunskaper inom bl.a. produktifiering, marknadsföring, digitala kunskaper samt hållbar utveckling. Att delta i Welcome-projektets utbildningar och andra tillställningar är avgiftsfritt. Material från projektets utbildningar finns här. Welcome-projektet får sin finansiering från Nylands NTM-centrals Landsbygdsfond.

Utbildningarna bandas inte in men materialet skickas till deltagarna i efterhand. Ubildningarna går på finska men man kan ställa frågor på svenska. Teams-verktyget används för distansutbildningarna.

Kolla alla utbildningar i Novagos evenemangskalender!

I programmet bland annat utbildningar inom sökmotoroptimering, marknadsföring av turismföretagets ansvarsfullhet och resepaketslagen!


8.09.2020 / Petra Louhimies

Ridån går upp på Raseborgs slott onsdagen den 9.9. kl. 17.00. Skapa en egen tävlingsstudio och följ med alla intressanta ideér som pitchas på Game of Ideas onsdagen den 9.9 med start kl.17.00.

De företag som är med i finalen avslöjas först på onsdagen! Med och tävlar är bland annat utvecklingsideér från byggbranschen, industrin, e-sport, IT-teknologi och service riktad till den äldre befolkningen.

Publiken har möjlighet att rösta på sin egen favorit via nätet!

Följ med evenemanget via videostream.


31.08.2020 / Petra Louhimies

Den nationella företagardagen firades lördagen 5.9. I Raseborg ordnades festligheterna i år som online-program från Raseborgs stadshus.

Årets företagare premierades under festligheterna. Kriterier för valet är företagets snabba tillväxt, påverkan på sysselsättningen, investeringen i kvalificerad och välmående personal och företagets moderna och framtidsinriktade, miljövänliga verksamhetsmodell.

I valet deltog Raseborgs företagare rf:s styrelse, Raseborg stads utvecklingsavdelning och Novago Yrityskehitys Oy.

Raseborgs Årets företagare 2020 är N3M Power

N3M Power Oy Ab grundades i Karis år 2006. Företaget fick sin start då de fyra grundarna såg ett behov av att konkurrensutsätta servicebranschen för elnät. De stora potentiella kunderna inledde sina första offentliga upphandlingar och N3M ville vara med om att förmedla kvalitetstjänster både lokalt och förmånligt.

Branschen var då styrd av ett fåtal stora företag. De små och mer flexibla entreprenörerna var få. N3M ville bli en av dem. N3M blev snabbt en pionjär på den finländska marknaden. Verksamheten inleddes med byggande och underhåll av elnät. Snart växte uppgifterna till att omfatta även telefonnät. De fyra grundarna arbetar fortfarande i företaget och fungerar som delägare. Samtliga har lång erfarenhet av branschen.

Verksamhetsställena finns i Raseborg, Lojo och Borgå. Bolaget omsätter drygt 10 miljoner euro per år och sysselsätter runt 50 personer.


3.07.2020 / Petra Louhimies

Har du kommit på en utmärkt idé och behöver resurser för att förverkliga den? Då har du hittat rätt!

Novago Företagsutveckling Ab ordnar Game of Ideas 2 affärsidétävling där affärsänglar letar efter de bästa affärsidéerna i Västra Nyland.

Nya affärsidéer släpps fria på Raseborgs slott den 9.9.2020 klockan 17-20.

Mera information och ansökan hittas här: https://novago.fi/sv/goi2/


2.07.2020 / Petra Louhimies

Arbets- och näringsministeriet finansierar samarbetet mellan offentliga sektorn och privata sektorn inom cirkulär ekonomi. Syftet är att skapa ny affärsverksamhet och tillväxt. En miljon euro har reserverats för understödet för en treårsperiod.

Mera information på Arbets- och näringsministeriets sidor: https://tem.fi/-/rahoitushaku-kiertotaloushankkeille-avattu-tavoitteena-luoda-uutta-liiketoimintaa-ja-kasvua?languageId=sv_SE

Ansökningsblanketten hittas här: https://tem.fi/sv/understod-for-ekosystem

Ansökan är öppen till den 7 augusti 2020 kl. 16.15.


30.06.2020 / Petra Louhimies

Welcome-projektet finns till för turismföretagare i västra Nyland och andra intresserade av branschen att utveckla sina kunskaper inom bl.a. produktifiering, marknadsföring, digitala kunskaper samt hållbar utveckling. Att delta i Welcome-projektets utbildningar och andra tillställningar är avgiftsfritt. Material från projektets utbildningar finns här. Welcome-projektet får sin finansiering från Nylands NTM-centrals Landsbygdsfond.

Aktuella företagsstöd

Stadens stöd till ensamföretagare, 2.000e

Ännu kan du som ensamföretagare ansöka om stadens koronastöd på 2.000e för företagets utgifter. För att kunna ansöka om stödet måste tre kriterier uppfyllas; företagets verksamhet måste ha varit lönsam innan koronakrisen, företagets inkomst måste ha sjunkit med åtminstone 30% efter 16.3 samt att företaget ej får ha stora skatteskulder (eller ha en uppgjord betalningsplan). Stödet är endast till för ensamföretagare som har företaget som heltidssyssla, oberoende av företagsform eller bransch.

De företagare som fungerar på Novago företagsutveckling Ab:s område, dvs. Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå och Lojo, söker stödet via företagsutvecklingsbolaget Novago. Företagare i övriga kommuner kan kontrollera varifrån stödet ska sökas via denna sida.

Gottgörelse för begränsning av verksamhet

De restauranger och andra förplägnadsföretag vars verksamhet begränsades under 4.4-31.5.2020 kan få gottgörelse för den försäljning de då gick miste om. Försäljningen under den perioden jämförs med försäljningen för januari-februari 2020 eller april-maj 2019 och företaget kan få en viss ersättning för den minskade försäljningen. Läs mer om gottgörelsen och kriterierna här.

Till de flesta företag betalas denna gottgörelse ut automatiskt, men vissa företag måste göra en ansökan. Kontrollera här ifall ditt företag får gottgörelsen automatiskt eller ej. Får du ej stödet automatiskt, kan du söka det via denna länk senast 31.8.2020.

Stöd för återanställning

För restauranger och andra förplägnadsföretag som sagt upp eller permitterat personal är det möjligt att få stöd för att återanställa personal (högst det antal arbetstagare som kalkylmässigt var anställda på heltid i företaget i februari 2020). Stödet kan också fås för inhyrd arbetskraft via bemanningsföretag eller arbete utfört av underleverantör. Stödet ligger på 1.000e för varje återanställd som får minst 2.500e i lön under en period på tre månader. Läs mer om återanställningsstödet och kriterierna här. Ansökningen är öppen till 31.10.2020.

På kommande: Kostnadsstöd till företag

Kostnadsstöd till företag finns att söka fr.o.m. 7.7. Stödet är till för företag, vars omsättning sjunkit märkbart på grund av koronaviruset och som har utgifter som är svåra att anpassa. På tisdag 30.6 kl. 13-14 ordnar Statskontoret ett webinar, där man får veta mer om stödet och hur det söks (finska).

Marknadsför ditt företag och hela regionen i olika Facebook-grupper

Just nu när resande i hemlandet är så populärt, dyker nya grupper upp på Facebook hela tiden. Vi har samlat några grupper som handlar om resande i Finland. Gå med i de grupper du tycker är lämpliga för just ditt företag, läs gruppens regler, följ med i diskussionerna och marknadsför ditt ställe. Läs först vad gruppen är till för och följ med lite i diskussionerna för att se hurdan ton som används och vad som tidigare diskuterats. När du gör ett inlägg, kom ihåg att nämna VAR företaget finns, VARFÖR det är värt ett besök och NÄR det är öppet. Vi måste alla hjälpas åt för att sätta västra Nyland på kartan!

Maata pitkin matkustavat, 21.000 jäsentä

https://www.facebook.com/groups/867083580048037/

”Haluamme matkailla ympäristöystävällisesti ilman lentokoneita!”

Matkaile Suomessa – vinkkejä ja ideoita, 10.900 jäsentä

https://www.facebook.com/groups/matkaile.suomessa/

”Ainut kriteeri julkaisuille ja keskusteluille on, että niiden pitää liittyä jollakin tavalla kotimaan matkailuun.”

Hei me reissataan kotimaassa, 9.300 jäsentä

https://www.facebook.com/groups/567353224110058/

”Ryhmän tarkoituksena on edistää kotimaan matkailua.”

Poikkea polulta/På andra vägar – vaihtoehtoiset matkakohteet Suomi, 4.600 jäsentä

https://www.facebook.com/groups/poikkeapolulta/

”Ryhmän päällimmäisenä tarkoituksena on vaihtaa vinkkejä näkemisen arvoisista, vaihtoehtoisista matkakohteista Suomessa, mutta muutkin kotimaan matkailuun liittyvät keskustelunavaukset ovat tervetulleita!”

Kotimaan helmet, 1.900 jäsentä

https://www.facebook.com/groups/kotimaanmatkailu/

”Tämä ryhmä on kaikille meille, jotka rakastamme lähilomailua ja kotimaan hienoja matkakohteita. Kysy, kerro, keskustele! Paljasta salaisuutesi ja auta muitakin löytämään Suomen upeimmat lomakohteet ❤️”

Lähimatkailun vinkit, 1.200 jäsentä

https://www.facebook.com/groups/250746179471998/

”Ryhmässä kuka vain voi jakaa lähimatkailusta hyviä vinkkejä muillekin löydettäväksi ja hyödynnettäväksi.”

Esteetön matkailu, 2.600 jäsentä

https://www.facebook.com/groups/353746328038174/
”Vammaisille henkilöille, heidän perheenjäsenilleen ja ystävilleen tarkoitettu epävirallinen ryhmä/yhteisö. Josko saataisiin tänne koottua hyviä vinkkejä ja kokemuksia esteettömästä matkailusta kotimaassa ja erityisesti ulkomailla.”

Karavaanarit, 28.000 jäsentä

https://www.facebook.com/groups/258217214206806/
”Se suomen suurin, aito ja alkuperäinen KARAVAANARIT ryhmä 🙂 Tämä ryhmä on karavaanareille ja sellaiseksi itsensä tunteville tarkoitettu suljettu ryhmä. Avointa keskustelua harrastukseen, reissuihin ja toimintaan liittyen.”

Motoristin retki- ja kahvittelupaikkoja Suomessa, 2.700 jäsentä

https://www.facebook.com/groups/369295676895856/

Diskussionsgrupp på Facebook för turismföretagare i västra Nyland

Vi har startat en diskussionsgrupp på Facebook för turismföretagare eller andra intresserade av branschen i västra Nyland. Gruppen är tvåspråkig och där kan man diskutera om allt som rör turismföretagande. Man kan fråga frågor, ge tips och råd, fråga efter samarbetspartners, ge förslag på utbildningar m.m. Gruppen är stängd så ingen utomstående kan se vad som skrivs i gruppen. Kom med i gruppen här!

Utveckla din verksamhet med hjälp av yrkeshögskolan Laureas studerande

Nu har du möjlighet att ta din verksamhet till en ny nivå tillsammans med studerande från yrkeshögskolan Laurea. Vi söker turismföretag till en workshop, där studerande tillsammans med företagaren planerar och genomför ett utvecklingsområde inom företaget. Workshopen räcker 3 timmar och genomförs i oktober 2020. Ta kontakt med oss och anmäl ditt intresse. Med ryms högst 8 företag, så det lönar sig att vara snabbt ute!

GAME of IDEAS 2

Affärsidétävlingen Game of Ideas ordnas i år igen på Raseborgs slott, 9.9.2020 kl. 17.00-20.00. Har du en utmärkt affärsidé och behöver resurser för att förverkliga den? Hur skulle det vara att delta i tävlingen där businessänglar söker de bästa idéerna i västra Nyland? Läs mer om tävlingen här och fyll i ansökningsblanketten före 10.8.2020. Har du frågor, skicka dem till gameofideas@novago.fi.


18.06.2020 / Petra Louhimies

Raseborg är med i Västra Nylands kommunägda företag Novago Företagsutveckling AB som kostnadsfritt kan hjälpa företagare med uppstart, tillväxt och utveckling.

Novagos kommande evenemang under 2020:

Novago Företagsutveckling AB

Tfn (019) 369 1865, info@novago.fi

Besöksadresser

Lojo, Nummisvägen 12–14

Raseborg, Raseborgsvägen 9, i Ekenäs


11.06.2020 / Petra Louhimies

Pomoväst har för första gången delat ut understöd för ungdomar mellan 11 och 25 år.

Det är Svartå Fishing (Lennart Tuominen, Saga Ruotsalo och Jonas Parmanen), Rufus gräsklipperi (Rufus Svensson) och fotograf Emma Reijonen som fick ”Pomo€ash” i den första utdelningen. Nästa ansökningsomgång för Pomo€ash är i september, 1-15.9.2020. Reglerna hittas på Pomovästs webbplats.

Läs mer om de unga företagare på Pomovästs Facebooksida.

Pomoväst fortsätter att betjäna på distans, ta kontakt per telefon eller e-post.


1.06.2020 / Petra Louhimies

Koronaepidemin har ändrat på finländarnas resebeteende och vi tror att stug- och naturliv kommer att höra till mångas semesterplaner för i år. Hyresstugor finns det inte i överflöd av, och därför vill vi kartlägga intresset för privatpersoner att hyra ut sina sommarstugor under den tiden de inte används.

Skulle du vara intresserad av att tjäna pengar på din stuga då inte är där, eller är du rädd för allt det extra jobbet du tror detta skulle medföra? Enkäten kan besvaras anonymt, eller så väljer du att lämna dina kontaktuppgifter så tar vi kontakt och diskuterar mera. Det tar under 5 minuter att svara på enkäten.

Klicka här för att komma till enkäten.

Enkäten görs av EKSU Ekenäs stugservice & uthyrning

Vid frågor kontakta Daniel Råstedt, tfn 0407037850


29.04.2020 / Petra Louhimies

FPA kan betala dagpenning vid smittsam sjukdom till arbetsgivaren om en arbetstagare på grund av en smittsam sjukdom är förhindrad att utföra sitt arbete och arbetsgivaren betalar lön under frånvarotiden. Arbetsgivaren ansöker om dagpenning vid smittsam sjukdom på samma sätt som sjukdagpenning.

Om en arbetstagare har förordnats att vara borta från sitt förvärvsarbete, hållas isolerad eller i karantän för att spridningen av en smittsam sjukdom ska kunna förhindras, kan arbetsgivaren i enlighet med villkoren för ett arbetsavtals- eller tjänsteförhållande betala lön till arbetstagaren för frånvarotiden och ansöka om dagpenning vid smittsam sjukdom hos FPA.

Dagpenningen ersätter den utbetalda lönen till fullt belopp. Dagpenning vid smittsam sjukdom kan beviljas för hela frånvarotiden. Om arbetsgivaren till exempel betalar hälften av lönen under karantäntid betalar FPA hälften av dagpenningen till arbetsgivaren och hälften till arbetstagaren.

Om arbetstagaren kan utföra sitt arbete exempelvis på distans och det inte uppkommer något inkomstbortfall har varken arbetstagaren eller arbetsgivaren rätt till dagpenning vid smittsam sjukdom.

På fpa.fi-sidorna för arbetsgivare kan man läsa om villkoren för att få dagpenning vid smittsam sjukdom och om hur arbetsgivaren ansöker om dagpenning vid smittsam sjukdom. Ansökan om dagpenning vid smittsam sjukdom ska göras inom 2 månader efter att arbetstagaren har förordnats att vara borta från sitt arbete. För närvarande är handläggningstiden för dagpenning vid smittsam sjukdom ungefär 3 veckor, vilket faller inom ramen för den målsatta tiden.

Läs mer på FPAs sidor

Dagpenning vid smittsam sjukdom till arbetstagare eller arbetsgivare

Ansökan om dagpenning till arbetsgivaren vid smittsam sjukdom

Felaktiga uppgifter om handläggningstiderna gällande dagpenning vid smittsam sjukdom


17.04.2020 / Petra Louhimies

Koronakrisen har skadat flera företag och behovet av hjälp är stort. Enligt  företagsgallupen, har vart tionde företag mist sin omsättning helt och och vart tredje har  tappat över hälften av sin försäljning. Nästan hälften av företagen har meddelat att de  behöver statens stöd för att klara av krisen. 
Ansökan om stöd kan ta för länge eller så räcker stödpengarna inte till. Nu är det viktigt  att på alla sätt hjälpa företag som har det svårt. T.ex. #köplokalt -kampanjen påminner  om att fokusera på att handla lokalt, för att stöda våra småföretagare. Allt vi kan göra,  både små och stora gärningar är nu viktiga. 

Företagarna i Raseborg startar 15.4.2020 en kampanj, var man söker företag i Raseborg  som har möjlighet att hjälpa mindre företag. “Idén kom av en medlem, och vi tyckte  konceptet är precis sådant som vi som en lokal förening gärna för vidare”, säger  ordförande ​Monica Javanainen​. 
Idén fungerar i sin enkelhet så att företag som söker faddrar, dvs. de som behöver hjälp,  kan berätta om sig själva på Företagarna i Raseborgs webbplats på ​www.foretagarna  raseborg.fi​. På samma sätt kan fadderkandidater registrera sig på webbplatsen. När  lämpliga par hittats kan företag komma överens om att genomföra stödet. Det kan till  exempel vara att köpa ett större parti produkter eller köpa tjänster i förväg, till exempel  för att täcka en månadslön, som entreprenören bakom idén har gjort. Företagarna i  Raseborg publicerar faddrarna på webbplatsen, och den första finns redan där. 

Thermotech blev fadder för en massörföretagare

”Många småföretagare har nu en ekonomiskt svår tid på grund av epidemin. Vi på  Thermotech har också ekonomiska motgångar, men vi tror fortfarande att vi kan hjälpa  andra. Vi kan investera en månadslön åt Annica, en liten egenföretagare vars arbete har  minskat dramatiskt under dessa tider, säger ​Jonas Holmström​, VD för Thermotech. 

Vi köper hennes tjänster på långsikt och betalar nu 1 månadslön åt henne som hon  fakturerar av oss. Vi kommer överens om att vi på en period på några år som passar hennes dagsplan kan få vår personal på massage. Detta investerar vi på vår personal  som jobbar på kontor och ofta har rygg och nackproblem, förklarar Holmström.
 
“Istället för att vi nu håller fast på detta belopp sätter vi det omlopp för att vi alla skall  komma snabbare ut ur krisen. Vi skulle också ha kunnat välja en frisör/barberare,  bageri, restaurang eller bussbolag. Jag tycker man kan vara innovativ på detta, säger  Holmström.

Jonas Holmström utmanar andra bolag i området, till exempel Karis Telefon, Ekenäs  Energi och Roth, att tänka på samma sätt. Enligt honom finns det förmodligen nästan  hundra företag i Raseborg som kan fungera som faddrar för mindre och därigenom få  nya möjligheter till samarbete och hitta nya innovativa sätt att hjälpa varandra. 

“Jag tycker att även stiftelser och föreningar kan anmäla sig som Fadder och få  talkohjälp av små företagare sen när dom behöver. Jag tycker man också kan vara  donatorfadder åt ett företag om man inte hittar några samarbetsytor, tillägger  Holmström.

Tilläggsuppgifter:  Monica Javanainen ordförande Företagarna i Raseborg rf 045 651 7914 monica@jco.fi


8.04.2020 / Jennifer Gammals

Företagare kan få arbetsmarknadsstöd om arbetet i företaget har upphört eller företagarinkomsten på grund av coronaepidemin är mindre än 1 089,67 euro i månaden. Man behöver inte lägga ned företagsverksamheten för att få arbetsmarknadsstöd.

En företagare som ansöker om arbetsmarknadsstöd ska först anmäla sig som arbetslös arbetssökande hos TE-tjänster. Därefter kan företagaren ansöka om arbetsmarknadsstöd hos FPA. FPA bygger upp en egen e-tjänst för företagare. FPA informerar närmare på fpa.fi om när företagare kan börja fylla i ansökningar i FPA:s e-tjänst.

Företagare kan ansöka om arbetsmarknadsstöd från och med 16.3. Ansökan kan också göras retroaktivt.

Man behöver inte lägga ned företagsverksamheten för att få arbetsmarknadsstöd. Det är också tillåtet att ha företagarinkomst vid sidan av arbetsmarknadsstödet. I så fall minskar inkomsten beloppet av det arbetsmarknadsstöd som betalas ut.

Arbetsmarknadsstödet till företagare betalas utan barnförhöjning. Arbetsmarknadsstödet är 33,66 euro per dag och det är en skattepliktig förmån.

Ändringarna gäller till 30.6.

Man måste ansöka om arbetsmarknadsstöd innan man tyr sig till utkomststöd

Det grundläggande utkomststödet är ett ekonomiskt stöd som beviljas i sista hand. Alla kundens och kundens familjs disponibla inkomster och tillgångar inverkar på beloppet. Också övriga sociala förmåner räknas som inkomster. Innan grundläggande utkomststöd beviljas måste man utreda rätten till exempelvis arbetslöshetsförmåner, stöd för boende, föräldradagpenningar och sjukdagpenning.

Närmare information för medierna:

Antti Ristimäki, jurist, FPA
tfn 020 6342 194, antti.an.ristimaki@fpa.fi

Närmare information för kunderna:


6.03.2020 / Petra Louhimies
Företagarnas kommunbarometer 2020

Vi vill höra just Din åsikt om hur det är att vara företagare i din egen kommun. Varför frågar Företagarna i Finland dessa saker? Företagarorganisationen behöver konkreta uppgifter för att på lokal, regional och riksomfattande plan kunna arbeta för att förutsättningarna för företagandet är de bästa möjliga. Resultaten från enkäten är ett viktigt verktyg när samarbetet mellan företagare och kommuner utvecklas. Resultaten kommer att skickas till kommuner och företagarföreningar. Det är viktigt att alla medlemsföretagare berättar sina åsikter. Bara på det här sättet får vi veta hur företagarna verkligen tänker.

Om du redan svarat tackar vi dig för ditt deltagande. Om du inte ännu svarat, hoppas vi att du kan ge oss några minuter av din tid och fylla i enkäten senast den 31.3. 2020.

Företagarnas kommunbarometer -enkäten

Publicering av resultaten 

Resultaten från enkäten offentliggörs den 19 maj 2020 på Kommunledningens seminarium i Finlandia-huset.

Vi ger pris åt de kommuner/städer som fått de bästa vitsorden i tre kategorier:

  • under 10 000 invånare
  • 10 000–50 000 invånare
  • över 50 000 invånare

Ytterligare information om Företagarnas kommunbarometer

www.yrittajat.fi/kunta Obs! informationen på finska

Om Företagarna i Finland och din egen regionala förening

Genom att skicka ett meddelande till adressen  kuntabaro@yrittajat.fi

Enkäten har genomförts i samarbete med Iro Research Oy.


4.03.2020 / Jennifer Gammals

För första gången söker ”Puurakentamisen Kasvupolku” efter entusiastiska företag som vill utveckla och söker tillväxt, med sin kärnverksamhet inriktad på träkonstruktion eller utveckling och förnyelse av träbyggande.

I Kasvupolku-programmet träffar företaget åtta sparrare i enskilda samtal som hjälper företaget att hitta kontakter och sätt att skapa tillväxt.

I programmet får varje företag de sparrare som lämpar sig bäst för just det specifika företaget, enligt tillväxtplanen. Sparrningen är gratis för de utvalda företagen.

Puunrakentamisen Kasvupolku-programmets målsättningar är bl.a. att:

  • främja och stöda träbyggsbranschen och nätverkande också utanför nuvarande nätverk
  • stöda finska företags internationella tillväxt
  • nå större finska företag vars huvudprodukt/material är trä
  • höja profilen av och skapa synlighet för träbyggande

Puurakentamisen Kasvupolku -programmet är unikt och görs för fösta gången i Finland. ”Seutukaupungit yritysverkosto”-projektet fick även Miljöministeriet med som arrangör. Vi vill att det i Finland ska byggas mer av trä, eftersom det hämtar arbete till Finland och nationellt sett arbete till regionstäderna. Det är klimatsmart och människor känner att träbyggnader ökar välbefinnandet.

Anmäl ditt företag till programmet senast den 1.4.2020 genom att fylla i den elektroniska ansökningsblanketten på KasvuOpen-sidan.

Puurakentamisen Kasvupolku

Bio- ja kiertotalouden Kasvupolku  


3.03.2020 / Jennifer Gammals

Welcome-projektet finns till för turismföretagare och andra intresserade av branschen att utveckla sina kunskaper inom bl.a. produktifiering, marknadsföring, digitala kunskaper samt hållbar utveckling. Vi har redan tre utbildningsdagar bakom oss för detta år och många fler på kommande. Att delta i Welcome-projektets utbildningar och andra tillställningar är avgiftsfritt och denna epost får gärna delas vidare till sådana som kunde vara intresserade av att delta. Welcome-projektet får sin finansiering från Nylands NTM-centrals Landsbygdsfond.

Vi har en hel del tyskspråkiga och ryska turister i Västnyland. Vad är det som dessa turister vill uppleva, och erbjuder vi faktist sådant som de vill köpa? Welcome-projektet ordnar två olika utbildningsdagar som handlar om just dessa två marknader och hur du som turismföretagare gör attraktiva och säljande produkter för just de här kundgrupperna. Under utbildningsdagen kanske du också hittar någon du kan samarbeta med för att ha möjlighet att erbjuda ännu bättre upplevelser för de tyskspråkiga eller ryska besökarna. Utbildningarna är som vanligt helt avgiftsfria!

12.3 kl. 9-16 Ryssland som målgrupp

Plats: Ekenäs, Startup Factory, Raseborgsvägen 9

Utbildare: Virve Obolgogiani, Mimino

Läs mer – https://novago.fi/venajakohdemarkkinana12032020/

17.3 kl. 9-16 Tyskland som målgrupp

Plats: Lojo, Novagos mötesutrymme, Nummisvägen 12-14

Utbildare: Suvi Ahola och Jan Badur, Nordic Marketing

Läs mer – https://novago.fi/saksakohdemarkkinana17032020/

31.3 kl. 10-15 Storytelling

I slutet av mars ordnar Welcome-projektet en Storytelling-utbildning med Tarinakones Anne Kalliomäki. Storytelling är alltså ett sätt att skapa berättelser kring företag och tjänster och använda det i marknadsföring och försäljning. I dagens läge kan man inte vara likadan som alla andra, att vara annorlunda är säljande. Anne Kalliomäki är en pionjär inom storytelling i Finland och har också gett ut en bok om ämnet.

Plats: Karis, Axxell, Bangatan 75

Utbildare: Anne Kalliomäki, Tarinakone

Läs mer – https://novago.fi/tarinallistaminen30032020/

16.4 kl. 9-16 Hållbar turism

Som en fortsättning på temat hållbar turism och Sustainable Finland-utbildningen i Ekenäs förra hösten, ordnar Welcome-projektet en temadag kring två ämnen, som är en del av temat, i mitten av april. Under förmiddagen kommer Hannu Medina, som är specialist inom regnbågsturism, att berätta varför gruppen av resenärer som står bakom beteckningen LGBTQ utgör stor potential för turismföretag och ge exempel från Finland och övriga världen. På förmiddagen berättar Jukka Parviainen vad tillgänglighet betyder och varför och på vilket sätt turismföretag ska utveckla företagets tillgänglighetstjänster.

Plats: Fiskars

Utbildare: Hannu Medina, Gay Travel Finland / Jukka Parviainen, Ellare oy

Läs mer – https://novago.fi/sv/kestava-matkailu-teemapaiva-16-4-2020/

Materialbank

Materialet från alla utbildningar som Welcome-projektet har ordnat, finns i Turismens materialbank. Där finns också massor av annan nyttig information för turismföretagare. Kolla in den!

Korta workshops

Welcome-projektet ordnar också kortare workshops inom olika ämnen som t.ex.

  • Lär dig använda Google My Business
  • enkel sökmotoroptimering
  • marknadsföring i sociala medier
  • Lär dig skriva säljande produktkort

Produktkort + Google My Business workshop

Fiskars, må 16.3 kl. 13.00-16.00


Är du intresserad av att delta eller hålla en liknande i just din by? Ta kontakt!

Alexandra Stoor

Projektledare – projektipäällikkö

Tfn +358 44 700 4199, alexandra.stoor@novago.fi

Welcome – matkailun yhteistyöhanke Länsi-Uudellamaalla
Welcome – ett samarbetsprojekt inom turismen i västra Nyland

Novago Företagsutveckling Ab – Novago Yrityskehitys Oy – Novago Business Development Ltd

Raseborgsvägen 9, 10600 Tammisaari – Raaseporintie 9, 10600 Tammisaari

Nummisvägen 12-14, 08100 Lojo – Nummentie 12-14, 08100 Lohja


1.03.2020 / Petra Louhimies

Ett utrymme på 75 m2 i trafikcentret vid Ekenäs tågstation uthyrs.

Månadshyran är utan moms 925 euro. Hyressäkerhet krävs. I hyran ingår vatten- och värmekostnaderna samt kostnaderna för skötseln av uteområdet.

Finns möjlighet till bilplatser.

Tilläggsinformation ger fastighetschef Catharina Lindström, tfn 019 289 3985 eller utrymmesförvaltningschef Anna Friberg, tfn 019 289 3904.


28.02.2020 / Jennifer Gammals

Infotillfällena i Raseborg är tvåspråkiga
Dessa arrangeras på adressen:
Raseborgsvägen 9, Ekenäs Raaseporintie 9, Tammisaari

Mera information om andra tillställningar som Novago anordnar, finns också en del i bilagan nedan.
https://novago.tapahtumakalenterit.fi/

Novagon tapahtumat 200225 bilaga

Ladda nerVisa


24.02.2020 / Jennifer Gammals

Hör expertens idéer om hur kommunernas upphandling sköts smart och
hur mindre företag ensamma eller tillsammans kan sälja åt kommunen.
Möjlighet till verkligt nyttigt och effektivt nätverkande!

Ti 12.3.2020, kl. 13.30 – 16.30
Fennia Arena
Aleksis Kivivägen 7, Sjundeå

Kl. 13.00 – 14.30: Upphandlingsrådgivare Sanna Meronen Vilenius från
Nylands Företagare berättar om fungerande koncept
Kl. 14.30 – 16.30: ”Speed dating” -träffar med företags- och kommun-
representanter med ansvar för upphandling mha. Y treffi -appen
Kaffeservering

Läs mer och anmäl dig:
https://businessmaker.fi/lansiuudenmaanhankinta/index.php/fi/


3.02.2020 / Petra Louhimies

Raseborgs stad hyr ut åkerområden i Karis och Pojo för odlingsändamål (jordbrukslega). Intresserade kan lämna in ett anbud för att få odla på dessa åkrar i fem år genom att lämna in ett skriftligt anbud till Mätningsenheten, Raseborgsvägen 37, 10650 Ekenäs, senast den 13 februari 2020 kl. 14.00. Anbuden ska vara slutna och märkta ”Jordbrukslega”.

Tilläggsinformation hittar du i kungörelsen ”Jordbrukslega” här: https://tweb.raseborg.fi/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/kuullist_tweb.htm


7.11.2019 / Petra Louhimies

Raseborgs Rekrymässa ordnas för tredje gången tisdagen den 21.1.2020 kl. 15–18 på Axxell i Karis. Raseborgs stad ordnar mässan i samarbete med Novago Företagsutveckling Ab, TE-tjänster och Axxell. Rekrymässan ordnas samtidigt som Öppna dörrars dagar på Axxell.

Syftet med mässan är att föra samman de mångsidiga arbetsmöjligheterna som erbjuds i regionen och de som söker efter arbetsmöjligheter, med tyngdpunkt på unga arbetssökande. På mässan har arbetsgivarna och de arbetssökande en utmärkt möjlighet att träffa varandra direkt, ansikte mot ansikte.

Temat i år är ”Sommarjobb för unga”

Även möjligheterna för sommarjobb är representerade på mässan och lyfts fram mer i år. För många unga är sommarjobbet den första arbetsplatsen där man kommer in i arbetslivet och får arbetserfarenhet för livet.

Nytt för i år är att arbetssökarna kan få hjälp med sin CV hos en CV-coach. Coachen ger tips om hur man kan utveckla en tydlig CV som för fram arbetssökandens styrkor för den aktuella arbetsplatsen som söks.

Rekrymässan fick ny logo

En annan nyhet för i år är att rekrymässan fått en egen visuell linje och logo som baserar sig på Raseborgs stads nya visuella linje. Syftet med den nya logon är att göra den årliga kommunikationen kring mässan tydligare. Logon är designad av Anni Pöyhtäri på Frisko design.

Rekrymässans logo är designad av Anni Pöyhtäri.

Staden erbjuder 100 sommarjobb

Staden är Raseborgs största arbetsgivare och representeras även med en egen monter på mässan. Staden erbjuder årligen 100 sommarjobb och på mässan får besökarna hjälp med att fylla ansökningarna för sommarjobb, men även information om heltids- och deltidsjobb samt de praktikplatser och civiltjänstplatser som staden erbjuder.

Anmäl er som utställare

Anmälningstiden för utställare har nu börjat. Mässan är riktad till företag och organisationer i västra Nyland. Mässan är gratis för både utställare och besökare. Utställare kan anmäla sig till mässan genom den elektroniska anmälningsblanketten lyyti.in/rekrymassan fram till den 31.12.2019.

Välkommen!

Mer information ger

(t.o.m 10.11.2019)

Turistchef
Ville Vuorelma
019 289 2012
ville.vuorelma@raseborg.fi

(fr.om. 11.11.2019)

Utvecklingschef
Jennifer Gammals
019 289 2700
jennifer.gammals@raseborg.fi


26.09.2019 / Petra Louhimies

Eldistributionsbolaget Caruna och Raseborgs stad donerar under hösten simhallsbiljetter till stadens invånare. Caruna och staden vill på det sättet hjälpa och stöda Raseborgsbor, som har begränsade hobbymöjligheter till exempel av ekonomiska skäl.

”Att kunna simma är en medborgarfärdighet som alla finländare borde ha, och vi vill genom simningen möjliggöra lågtröskelmotion och välmående för Raseborgsborna. Vi valde att donera simbiljetter, eftersom man kan simma året runt, det passar alla åldersgrupper och det bästa: det är både roligt och nyttigt på samma gång”, säger Carunas storkundschef Petri Parviainen som kläckte idén.

Raseborgs representanter mottar simbiljetter av Caruna

”Carunas idé om simbiljetter är strålande, och vi var förstås ivriga att vara med. Vi vill precis som Caruna göra det möjligt för människor att röra på sig jämlikt oberoende av ålder, kön eller begränsningar”, säger Raseborgs stadsdirektör Ragnar Lundqvist.

”Socialförvaltningen kommer att dela ut biljetterna via barn- och familjetjänsterna och socialtjänsterna för vuxna till olika åldersgrupper enligt behov”, berättar chefen för social service Mikaela Heinonen-Lindholm, som tog emot biljetterna.

Caruna donerar simbiljetter till kunder på sina nätområden. Raseborgs stad var den första staden som tog emot biljetter.

Mer information:

Ragnar Lundqvist
Stadsdirektör
tfn 09 289 2001
ragnar.lundqvist@raseborg.fi

Petri Parviainen
storkundsansvarig
Caruna
tfn 044 244 8933
petri.parviainen@caruna.fi    



23.08.2019 / Petra Louhimies

Framgångsrikt företagande i Raseborg


Företagarens dag är företagarens valborg eller nyår – en höjdpunkt i året som förtjänar ännu större uppmärksamhet. Dagen är värd att fira stort, och i Raseborg kommer program ordnas under hela dagen lopp. Från och med i år utses Raseborgs Årets företagare årligen på företagarens dag 5.9. Tidigare nominerades vinnaren vid föreningens årsmöte på hösten. Förra året valdes Nylund’s Boathouse , vars framgång har varit fint att följa, till Årets företagare 2018.

Temat i år är ”Framgångsrikt företagande i Raseborg”. Vi har nämligen i Raseborg möjligheter att lyckas och vara den mest företagarvänliga kommunen i Finland. Vi är nära huvudstadsregionen, vi har underbar natur och flerspråkighet och vi är vana vid ett gott samarbete.

En entreprenör driver sin verksamhet enligt sina egna mål. Men miljön påverkar också. Hur staden stöder företagare, hur företag samarbetar och hurdan företagarandan är, påverkar företagens framgång. Genom att inspirera varandra kan företag hitta nya lösningar och få mer tillväxt. En kontinuerlig diskussion med staden lyfter fram företagens behov och staden kan stöda dem.

– Vi har möjlighet att göra Raseborg till det bästa stället i Finland att driva sitt företag i. Vi borde inte låta globaliseringen och den ständigt förändrande världen blockera det vad vi gör. Vi ska inte stanna, utan utvecklas och växa. Men vi måste göra det tillsammans, säger Jennifer Gammals , Raseborgs utvecklingschef och Monica Javanainen , ordförande för Företagarna i Raseborg rf.

-Vi bör sprida det vad vi har: mångsidiga möjligheterna för olika typ av företagande samt den goda företagarandan. Om någon anser att sådant inte finns, så rekommenderar jag att tänka på ett nytt sätt. Med dagens verktyg, Internet och nya kommunikationskanaler kan du arbeta i Raseborg och betjäna dina kunder runt om i Finland eller internationellt, påpekar
Javanainen.

Programmet under företagarnas dag 5.9. ordnas gemensamt av Företagarna i Raseborg rf, Raseborgs stad, Novago och Nordea. På Breakfast Clubbens paneldiskussion diskuteras möjligheterna att göra business över stadens gränser men också globalt, på rundabordsdiskussionen hålls en workshop där målet är att förbättra företagarnas förutsättningar i Raseborg. Dagen kronas av cocktail-tillfället på nya stadshuset där Årets företagare utses! Kvällens tillfälle öppnas av stadsdirektör Ragnar Lundqvist och som special gäst uppträder Kaj Kunnas .

Vi välkomnar alla nejdens företagare med! Anmälningar senast 31.8.

Dagens program

7:30 – 9:30 Breakfast Club
Plats: Startup factory, Novia, Ekenäs
7:30 – 8:00 Frukost och nätverkande (visitkorten med!)
8:00 Välkommen. Dagen öppnas av Jennifer Gammals , utvecklingschef i Raseborg
8:05 Hälsningar från Novago, Tom Gammals
8:10 Hälsningar från Företagarna i Raseborg, Monica Javanainen
8:15 – 9:00 Företagardagens paneldiskussion
Panelen dras av Larson Österberg

Med i panelen:
Michael Nylund , Nylunds Boathouse – båtförmedling och service (Årets Företagare 2018)
Marcus Ahlfors , Nemesys – digitala tjänster
Christoffer Relander , Christofferrelander.com – fotograf, mästare på multiexponering
9:00 – 9:30 Mingel & möjlighet att diskutera med stadens, företagarnas och Novagos representanter

Bindande anmälan senast 31.8.2019 till e-post, hennas@msn.com
Tillfället är gratis.

11:30 – 14:00 Företagarlunch, arrangeras av Nordea
Plats: Restaurang GH Fyren, Ekenäs
Välkomsthälsning, Monica Javanainen , Raseborgs Företagare rf
Hur förhindra förfalskning- och bedrägeriförsök, Noora Hammar , Nordea
Ekonomiska situationen i Finland och Euro-området, Kristian Nummelin , Nordea
Bindande anmälan senast 31.8.2019 till e-post, raija.osterlund@nordea.fi
Tillfället är gratis.

16:00 – 18:00 Rundabordsdiskussion
Plats: Restaurang Kosthålli, Ekåsen
Rundabordsdiskussion för inbjudna näringslivsaktörer att tillsammans med stadens ledande tjänstemän och politiska beslutsfattare diskutera konkreta åtgärder hur vi gemensamt kan förbättra samarbetet mellan staden och företagen.

19:00 – 21:00 Cocktail-tillfälle
Plats: Nya stadshuset, Ekåsen, Ekenäs
18:30 Välkommen, stadsdirektör Ragnar Lundqvist
18:45-19:15 Nätverkande & mingel
19:15-19:45 Årets Företagare utses
20:00 Kaj Kunnas
Deltagarna bjuds på cocktail-bitar och skumvin.
Bindande anmälan senast 31.8.2019 till e-post, hennas@msn.com
Tillfället är gratis.

Tilläggsuppgifter:
Monica Javanainen
ordförande
Företagarna i Raseborg rf
045 651 7914
monica@jco.fi


14.08.2019 / Jennifer Gammals

Den 5 september firas den Nationella Företagardagen i Finland. Därför vill företagarna och Raseborgs stad gemensamt slå ett slag för företagandet.

Företagarna i Finland gör vartannat år en nationell undersökning bland sin medlemskår gällande förutsättningarna för företagande i den egna kommunen. Enligt undersökningen 2018 har förutsättningarna förbättrats i Raseborg, men vi ligger fortfarande klart under medeltalet i landet och i den egna regionen.

Företagarna i Raseborg och Raseborgs stad ordnar torsdagen 5.9 kl 16:00 – 18:00 en rundabordsdiskussion i restaurant Kosthålli, Ekåsen.

Vi bjuder in lokala näringslivsaktörer och andra intressenter till en workshop att tillsammans med stadens ledande tjänstemän och politiska beslutsfattare diskutera konkreta åtgärder hur vi gemensamt kan förbättra samarbetet mellan staden och företagen.
Deltagarna bjuds på en bit mat i samband med workshoppen.

Deltagarna bjuds efteråt till stadens coctailtillfälle i stadshuset.

Anmälningarna önskar vi senast torsdagen 29.8 till jan.lindholm@iki.fi.  Inbjudan är avsedd för 1-2 personer från din organisation.


17.07.2019 / Petra Louhimies

Ett nytt företags- och serviceregister, https://novago.yrityshakemistot.fi/, som betjänar företag i Hangö, Ingå, Lojo, Raseborg och Sjundeå har lanserats. Företags- och serviceregistret grundar sig på Novago Företagsutveckling Ab:s (Novago) företagsregister. Syftet med registret är att fungera som en marknadsföringskanal för områdets verksamma företag. I registret finns förutom företagets basuppgifter även uppgifter om företagets produkter och tjänster. Det är alltid avgiftsfritt för företag att delta och uppdatera egna uppgifter i företags- och serviceregistret.

Företagare på Företagarna i Raseborg rf:s vårmöte.

Till denna sida samlar vi info och länkar om företagande i Raseborg.


8.07.2019 / Jennifer Gammals

I år ordnar Novago Företagsutveckling Ab för första gången affärsidétävlingen GAME of IDEAS på Raseborgs slott 24.9.2019. 12 idéer får möjligheten att presenteras inför fyra businessänglar som väntar på att få investera eget kapital i företag och idéer som de anser har stor tillväxtpotential.

För den som har kommit på en utmärkt affärsidé men behöver resurser för att förverkliga den, är detta ett ypperligt tillfälle att delta i. På plats finns 4 businessänglar som är intresserade av att investera i nya, lovande och intressanta idéer. De som blivit utvalda att presentera sin idé har 12 minuter tid på sig att övertyga businessänglarna om sin affärsidé. Det är avgiftsfritt att delta i affärsidétävlingen.

Utöver investeringsmöjligheten, kommer businessänglarna även att utse vinnare i fyra olika kategorier; den mest attraktiva investeringen (stora och små företag), det starkaste teamet och den mest lovande affärsidén. Novago hjälper gärna den som innan tävlingen vill utveckla sin idé eller pitchning och strävar till att hjälpa de ensamföretagare som önskar hitta en samarbetspartner.

Businessänglarna hör till det finländska nätverket FiBAN, som är en icke vinstdriven förening, vars syfte är att främja privatpersoners investeringar i tillväxtföretag. FiBAN är en av Europas största och mest aktiva nätverk av businessänglar, bestående av 650 godkända placeringsmedlemmar. Novago Företagsutveckling Ab är ett kommunägt företagsutvecklingsbolag vars syfte är att främja företagande i regionen. Novago hjälper både den som vill bli och de som redan är företagare. Novago ger bl.a. råd när man vill starta företag, utveckla verksamheten, internationalisera företaget eller finansiera det samt när man stöter på problem.

Även om man inte har en affärsidé är man ändå välkommen till Raseborgs slott för att följa med tävlingen som publik. Medeltida program och servering utlovas. Under kvällen fungerar FiBANs verkställande direktör Reidar Wasenius som slottets riddare och konferencier.

Den som är intresserad av att delta i tävlingen skall höra av sig till adressen gameofideas@novago.fi senast 19.8.2019. För publiken gäller det att anmäla sig på adressen https://novago.tapahtumakalenterit.fi/.

Mer information om affärsidétävlingen hittas på sidan www.novago.fi/goi. På eventuella frågor svarar Novagos VD Tom Gammals, 050 911 1866.


30.04.2019 / Petra Louhimies

Välkommen på företagarträff 14.5.2019 till Raseborgs stadshus i Ekenäs. Under morgonen presenteras Raseborgs stads näringslivsteam, en rundvandring i stadshuset och kommande workshop för framtagande av en årskalender för samtliga företagarföreningar.

7:30 – 9:30 Företagarträff & Breakfast Club med temat presentation av nya stadshuset och näringslivsteamet

Program

7:30 – 7:45 Frukost och nätverkande (visitkorten med!)

7:45 – 8:15 Stadens hälsning och presentation av näringslivsteamet, Näringslivsteamet

8:15 – 8.45 Rundvandring

8:45 – 9:00 Presentation om kommande nätverksworkshop för samtliga företagarföreningar, Novago

9:00 – 9:30 Öppen diskussion.

Tillfället arrangeras av Raseborgs stad, Novago och Företagarna i Raseborg rf.

Plats: Raseborgs stadshus, Kosthålli, Raseborgsvägen 37, 10650 Ekenäs

Välkommen med! Tillfället är öppet för alla.


28.01.2019 / Petra Louhimies

I början av 2019 tar Raseborg i bruk det digitala förmånssystemet ePassi för kultur- och motions- samt lunchsedlar.

Initiativ till digitalisering av förmånerna har kommit både stadens och flera företagares håll.

Vi hoppas att utbudet för våra anställda ska bli så stort som möjligt. Mer information om hur lokala företag kan ta emot ePassis produkter hittar ni på deras hemsida: https://www.epassi.fi/

Med vänlig hälsning,

Personalavdelningen, Raseborgs stad.