Avfallshantering
Enligt avfallslagen är fastighetsinnehavaren skyldig att ansluta sin fastighet till det kommunala avfallshanteringssystemet till den del det gäller kommunalt avfall.
Anslutningen till det kommunala avfallshanteringssystemet sker i första hand så att man ansluter sig till den fastighetsvisa avfallstransporten med ett fastighetsvist sopkärl eller med ett gemensamt kärl. Om fastighetsvis tömning av huvudsakligen logistiska orsaker inte är möjlig, kan fastigheten undantagsvis ansluta sig till avfallshanteringssystemet genom att ansluta sig till blandavfallspunktsservicen som avfallsbolaget ordnar.
Avfallsinnehavaren ska överlåta sitt avfall till kommunens avfallshanteringssystem.
Innehavaren till en fritidsbostad, som är i användning endast under sommaren, ska också ansluta sin bostad till det kommunala avfallshanteringssystemet.
Avfallshanteringsföreskrifterna i Raseborg
Avfallhanteringsföreskrifterna är bindande föreskrifter som kompletterar avfallslagstiftningen.
Bekanta dig med avfallshanteringsföreskrifterna (ujlk.fi).
Utöver vad som har föreskrivits eller bestämts i avfallslagen (646/2011) och med stöd av den, ska avfallshanteringsföreskrifter följas vid ordnandet av avfallshantering, förebyggandet av nedskräpning, förebyggandet av olägenheter som avfall förorsakar för hälsan eller miljön samt vid avfallshanteringstillsynen.
Avfallshanteringsmyndigheten
Nylands avfallshanteringsmyndighet (avfallsnämnd) är avfallshanteringsmyndighet för 12 kommuner: Askola, Borgnäs, Borgå, Hangö, Högfors, Ingå, Lojo, Lovisa, Raseborg, Sibbo, Sjundeå och Vichtis. Avfallsnämnden sköter om avfallshanteringens myndighetsärenden som enligt avfallslagen är på kommunernas ansvar och som kommunerna har gett över till avfallsnämnden att sköta.
Bekanta dig med avfallshanteringsmyndigheten (ujlk.fi).
På sidan kan du också göra anmälan om småskalig kompostering av bioavfall på fastigheten (via startsidans pop up-fönster, eller under Blanketter).
Tfn 020 690 145 (mån-fre kl. 9-15)
E-post: ujlk(at)ujlk.fi
Avfallshanterinstjänster
Rosk’n Rolls avfallshanteringstjänst tar hand om den avfallshantering som staden ansvarar för. Till bolagets uppgifter hör insamling av avfall, mottagning av avfall och farligt avfall, återvinning av avfall samt upprätthållande av avfallsstationer, återvinningsstationer och regionala insamlingsplatser.
Hitta närmaste mottagningsplats/återvinningspunkt (rosknroll.fi).
Bekanta dig med sorteringsanvisningarna/avfallsguiden (rosknroll.fi).
Bekanta dig med Rosk’n Rolls tjänster (rosknroll.fi).
Kontakta Rosk’n Roll
Kundrådgivning 020 637 7000, växel 020 637 7010
kundtjänst: asiakaspalvelu(at)rosknroll.fi
rådgivning: neuvonta(at)rosknroll.fi
räkningar: laskutus(at)rosknroll.fi
Observera att kontaktuppgifterna i husrivningsguiden är föråldrade.
Nedskräpning & övervakning av avfallshantering
Enligt Avfallslagen (646/2011) är det förbjudet att lämna avfall, maskiner, fordon m.m. i naturen. Det är också förbjudet att föra ris och trädgårdsavfall till allmänna områden såsom skog, parker och andra allmänna platser.
Till avfallsuppsamlingsplatserna, såsom eko- och blandavfallspunkterna, får inget annat föras än den typ av avfall som samlas upp på den platsen. Det är inte tillåtet att lämna avfall utanför behållarna på avfallsuppsamlingsplatserna.
Miljö- och byggnadsnämnden är den övervakande avfallshanteringsmyndigheten i Raseborg. Anmälan om nedskräpade områden kan göras till miljöbyrån, tfn 019 289 2367 eller e-postadress: miljo@raseborg.fi.
Nedgrävning av avfall i marken
Att gräva ned eller placera avfall i eller på marken är inte tillåtet. Trädgårdsavfall och träaska får dock användas i måttliga mängder som markförbättringsmedel på den egna fastigheten.
Slam och överskottsjord
Det är förbjudet att sprida obehandlat slam från bostadsfastigheternas avsättningsbrunnar och slutna tankar på åkrar eller annanstans i naturen, om inte annat tillåts i gällande miljötillstånd. Det är förbjudet att slutdeponera överskottsjord utan behövligt tillstånd. Detta gäller särskilt så kallad obehövlig överskottsjord, för vilken det inte finns ett planerat återvinningsobjekt. Att återvinna överskottsjord utan ett skilt tillstånd för detta är ofta möjligt. Kommunens miljövårdsmyndighet ger råd i tillståndsärenden.

Återvinning av avfall i markbyggande
Behandling av avfall som sker yrkesmässigt eller i en anläggning kräver miljötillstånd.
Sådan yrkesmässig behandling av avfall som uppfyller de villkor, som angivits i Statsrådets förordning om återvinning av vissa avfall i markbyggnad 591/2006 (s.k. MARA-förordningen) och som ligger utanför grundvattenområden, behöver inte miljötillstånd.
Yrkesmässig återvinning eller återvinning i anläggning av vissa avfall (bilaga 1 till förordningen) är enligt förordningen möjligt i markbyggnadsobjekt som avser trafikleder, planer, vallar och konstruktionslager i dessa samt geokonstruktioner i industri- och lagerbyggnader. Till trafikleder räknas också skogsbilvägar.
En anmälan om återvinningen till datasystemet för miljövårdsinformation måste dock göras till Nylands NTM-central.