Julkaistu: 16.05.25

Pölyttäjien ja muiden hyönteisten lisäksi myös monet muut pihojen pikkuotukset tarvitsevat villejä viheralueita ja luonnollisia niittyjä selviytyäkseen. Rakennetuilla alueilla ja lyhyellä nurmikolla eläinten on vaikea löytää suojaa ja ravintoa.
Raaseporin kaupungin Villimpi Raasepori -kampanjassa teemme tänäkin vuonna näkyväksi luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi tehtävää työtä. Kaikki raaseporilaiset ovat tervetulleita osallistumaan kampanjaan!
Kaupunki jättää omilla kiinteistöillään ja puistoissa leikkaamatta useita nurmikoita.
– Uusia villiintymään jätettäviä kohteita tänä vuonna ovat mm. nurmikkoalueet uimahallin takana ja nurmikkoalue Österbyn koulun pihalla. Myös Raaseporin kaupungintalon edustan nurmialue jätetään toista kesää leikkaamatta”, sanoo kiinteistöpäällikkö Catharina Lindström.

Yksinkertaisilla keinoilla jokainen pihanomistaja voi lisätä pikkuotusten elinmahdollisuuksia ja vahvistaa luonnon monimuotoisuutta.
Esimerkiksi siilit kärsivät tiiviistä rakentamisesta, päällystetyistä pihoista, liikenteestä ja hyönteismyrkyistä. Mitä luonnollisempi piha, sitä paremmin myös siili viihtyy. Tiesitkö esimerkiksi, että siilit syövät pihoilla runsaasti tuhohyönteisiä ja niiden toukkia? Aikuinen siili voi syödä vuorokaudessa jopa 70 grammaa hyönteisiä!
Jätä kesän ajan leikkaamatta edes pieni osa pihanurmea tai perusta pihallesi kukkaniitty. Voit myös rakentaa pikkuotuksille sopivia asuinpaikkoja omalle pihallesi. Muistathan kuitenkin jättää mahdolliset uudet asukkaat rauhaan.
Kesän 2024 aikana 95 raaseporilaista osallistui ilmoittamalla yli 46 000 villimpää neliömetriä kampanjaan. Osallistujien joukossa oli myös muutama yritys ja yhdistys.
– Saimme paljon hyvää palautetta viime vuoden kampanjasta. Tänä vuonna erityishuomiota saavat kaikenlaiset pihojen pikkuotukset, jotka myös ovat tärkeä osa luonnon monimuotoisuutta ja hyötyvät villimmistä pihoista”, sanoo puistopäällikkö Maria Eriksson.
Näin osallistut:
- Jätä nurmikko tai osa siitä leikkaamatta.
- Heittele niittykukkien siemeniä villisti sinne tänne ja seuraa, mitä kesän aikana tapahtuu. Halutessasi voit perustaa kukkaniityn.
- Rakenna lahopuukomposti, hyönteishotelli tai pesä siilille
- Lepäile varjossa ja nauti virvokkeita sillä aikaa, kun luonto hoitaa itse itsensä.






