Siirry pääsisältöön

Kolme uutta Raasepori-mitalin vastaanottajaa

Julkaistu: 26.05.25

Kaupunki

Raaseporin kaupungin kunniamerkkitoimikunta on päättänyt, että Comitatus Raseburgensis Sigillum -ansiomitalin, niin kutsutun Raasepori-mitalin saa tänä vuonna Helge Dahl, Katja Köngäs sekä Leif Stenwall.

Ansiomitalit jaettiin kaupungintalolla maanantaina 26. toukokuuta klo 14 järjestetyssä kutsuvierastilaisuudessa. Mitalin luovuttivat valtuuston puheenjohtaja Anders Walls yhdessä kunniamerkkitoimikunnan puheenjohtajan Henrik Lindholmin, hallituksen puheenjohtaja Anita Westerholmin sekä kaupunginjohtaja Petra Themanin kanssa.

Perustelut

Helge Dahl

Kapellimestari Helge Dahl on rikastuttanut Länsi-Uudenmaan ja Raaseporin musiikkielämää noin 40 vuoden ajan. Muun muassa musiikkiopistoon ja orkestereihin panostamalla hän on kehittänyt ja turvannut tärkeän polun monille alueen nuorille ja vanhemmille muusikoille.

Helge Dahl toimi musiikillisena johtajana Karjaan ruotsinkielisessä kansalaisopistossa, jossa hän perusti orkesterit Karis Blåsare ja Karis Big Band. Dahl teki myös aloitteen Karjaanseudun musiikkikoulun perustamisesta, joka on nykyisin osa Raaseporin Musiikkiopistoa.

Nykyään Helge Dahl toimii Dragsvikin perinnesoittokunnan orkesterinjohtajana ja inspiroijana. Hän on ollut soittokunnan kantavana voimana ja elinvoimaisuuden takaajana.

Vaikka Helge Dahl ei enää asu paikkakunnalla, hänen panoksensa perinnesoittokunnassa ei ole pienentynyt. Vuonna 1996 perustettu Dragsvikin perinnesoittokunta tekee tärkeää yhteistyötä mm. Uudenmaan prikaatin ja Raaseporin kaupungin kanssa. Soittokunta soittaa säännöllisesti myös ulkomailla.

Kaupungin kannalta erityisen tärkeitä ja juhlallisia tilaisuuksia ovat soittokunnan esiintymiset itsenäisyyspäivän vastaanotolla, veteraanipäivänä ja Raaseporin joulurauhajulistuksen yhteydessä. Dahlin väsymätön panos Raaseporin musiikkielämään ansaitsee huomiota.

Katja Köngäs

Katja Köngästä voidaan kuvailla innokkaaksi sillanrakentajaksi ja kehittäjäksi, joka tekee työnsä innostuneesti sekä suurella ilolla ja sydämellä. Tanssitaiteen maisteri Köngäs perusti vuonna 1995 Hurjan Piruetin, jossa hän on toiminut sekä tanssinopettajana että rehtorina. Sittemmin toiminta on kasvanut tuntuvasti kaupunkia ja aluetta rikastuttaen.

Vuosi 2023 oli Hurjan Piruetin 28. toimintavuosi, ja tuolloin taiteen perusopetuksen (tanssi ja sirkus) piirissä oli noin 600 oppilasta. Toiminta käsittää yli 100 ryhmää. Hurja Piruetti on aktiivinen erilaisissa kansallisissa ja kansainvälisissä yhteistyöhankkeissa, tekee ilmaisia kouluhankkeita sekä tarjoaa ilmaisia opiskelupaikkoja. Tanssikoulun puitteissa on vuodesta 2024 lähtien myös ollut mahdollista oppia taitoluistelua. Toiminta on vahvasti kaksi- ja monikielistä, ja siihen voivat osallistua niin nuoret kuin vanhemmat.

Katja Köngäksen työ taidekasvattajana on todella arvokasta ja tärkeää lapsille, nuorille ja aikuisille sekä kaupungille. On erittäin arvokasta, että kaupungissa järjestetään laadukasta taiteen perusopetusta ja että toiminta edistää liikkumista, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Köngästä ympäröivä innostava positiivisuus leviää ja tekee vaikutuksen.

Leif Stenwall

Leif Stenwallille ehdotetaan Raaseporin mitalia tunnustuksena hänen elämäntyöstään Raaseporissa ja kaupungin rajojen ulkopuolella. Hänen metalli- ja puuveistoksensa näkyvät päivittäin, mm. Tammisaaren ja Bromarfin tervetulokylteissä, tai varhaisena ympäristötaiteena talojen julkisivuissa. Erikoismaininnan ansaitsee Tammisaaren Pohjoissataman leikkipuistossa sijaitseva kiipeilyteline Myran. Usean sukupolven ajan lapset ovat saaneet nauttia sen nerokkaasta pohjaratkaisusta ja kestävyydestä. Se on myös vaikuttanut asukkaiden ja vierailijoiden käsitykseen Raaseporista lapsiystävällisenä ja kekseliäänä kaupunkina – kauan ennen kuin muut kaupungit alkoivat investoida leikkipuistoihinsa.

Leif Stenwallin työ sisältää lukuisia korkean kansainvälisen tason saavuttaneita taideteoksia sekä sellaisia teoksia, joita ei vain katsota vaan joiden käyttö vaatii kaikkia aisteja. Hän ei ole tehnyt numeroa itsestään. Voidaan jopa väittää, että aivan liian harvat tuntevat häntä – jopa hänen kotikaupungissaan.

Leif Stenwall ansaitsee Raaseporin mitalin tunnustuksena siitä, miten hän on pysyvästi vaikuttanut teoksillaan fyysiseen ympäristöömme, mutta ennen kaikkea sen vuoksi, että hänen voidaan tulkinnallaan kaupungin identiteetistä katsoa vaikuttaneen myös siihen, miltä nykyisin visuaalisesti näytämme ja miten ymmärrämme kaupunkiamme. Hän kuvaa visuaalisesti meitä elämänmyönteisesti, luonnonläheisesti ja kestävästi, mutta ei liian jäykästi. Täten ehdotetaan, että Leif Stenwallille myönnetään Raaseporin mitali tunnustuksena hänen elämäntyöstään.

Leif Stenwall ei valitettavasti voinut osallistua tilaisuuteen.

Raasepori-mitali on aiemmin jaettu

  1. Saraste Jukka-Pekka, 2011
  2. Charalambides Alexis, 2011
  3. Ntallaris Anthony, 2011
  4. Wickholm Kaj, 2012
  5. Peltonen Matti, 2013
  6. Nybom Jan, 2014
  7. Grünn Torolf, 2015
  8. Johansson Mårten, 2015
  9. Höglund Nils-Gustav, 2017
  10. Simola Tom, 2017
  11. Sid Sven, 2019
  12. Forsström Tua, 2020
  13. Lindberg Ingmar, 2020
  14. Ekblom Henrik, 2020
  15. Lundqvist Ragnar, 2022
  16. Oxley, Paul, 2022
  17. Widnäs, Karin, 2024

Mitalin jakoperusteiden mukaan ehdotuksia sen vastaanottajasta voivat tehdä kaupunginjohtaja, valtuuston puheenjohtaja tai kaupunginhallituksen puheenjohtaja punnittuaan panoksen merkitystä, laatua, laajuutta ja pysyvyyttä. Päätöksen tekee kunniamerkkitoimikunta.