I städer och bebyggda områden kallas regn- och smältvatten för dagvatten. I tätt bebyggda områden kan dagvatten bli ett problem…
Projekt RaaseHule
Oskar Sjöberg
Projektchef
oskar.sjoberg@raseborg.fi
Dagvatten är regnvatten eller smältvatten som rinner över en byggd yta. I naturen skulle detta vatten försvinna av sig själv genom avdunstning eller absorbering eller genom att rinna ut i ett vattendrag. I en byggd miljö måste vattnet dock ledas bort av människan.
Dagvattnet drar med sig skadliga ämnen som orsakar övergödning i vattendragen. Dagvattnet kan dock renas genom olika filtrerande konstruktioner.
Dagvattenöversvämningar kan orsaka problem på fastigheter och byggda ytor. Dessutom medför vatten som samlas i stora mängder onödiga risker t.ex. i vägtrafiken.
Den globala uppvärmningen och därmed de allt oftare förekommande extrema väderfenomenen ökar riskerna i fråga om dagvattnet. Milda och snörika vintrar i kustområdena samt häftiga regnskurar sommartid ökar mängden dagvatten. Samtidigt kan den torra markytan till exempel efter en lång period av hetta inte absorbera vattnet, utan låter det flöda vidare.
Staden ansvarar för den övergripande hanteringen av dagvattnet inom sitt område. Det här innebär att dagvattnet ska beaktas i olika planläggnings- och markanvändningsprocesser. Raseborgs Vatten ansvarar för dräneringen av dagvatten.
Fastighetsägarna ansvarar för hanteringen av sådant dagvatten som bildas på fastigheterna. I och med RaaseHule-projektet (hulevesi = dagvatten) strävar vi efter att öka anvisningarna om dagvattenhantering till fastighetsägarna i Raseborg.
Genom hanteringen av dagvatten strävar man efter att fördröja bildandet och flödet av dagvatten och styra vattnets rutter. Vid hanteringen av dagvatten gynnas ofta naturliga metoder som förutom att de har andra fördelar även medför trivsamhet i landskapet. Sådana lösningar är till exempel vattenabsorberande gröna tak och grönområden. För att fördröja vattnet kan man bygga sänkor och dammar där dagvattnet samlas för att sedan filtreras. Våtmarker är i sin tur mycket artrika ekosystem, och deras livskraft kan således stödjas som en del av hanteringen av dagvatten.
Inom projektet strävar man efter att utveckla en kvalitativ hantering av dagvatten. Ansvaret för hanteringen av dagvatten är fördelat på flera av stadens verksamheter, vilket gör det särskilt viktigt att fastställa gemensamma mål. En kvalitativ hantering beskriver vad man vill uppnå och genom vilka åtgärder det ska göras.
Under projektet utarbetas ett förslag till dagvattenprogram för staden. Dagvattenprogrammet ger praktiska riktlinjer för hur de uppställda målen ska ingå i det arbete som görs i staden.
Under projektet utvecklas också informationshanteringen i fråga om material gällande dagvatten. Rätt material garanterar att varje aktör kan förverkliga målen och det är lätt att dela informationen.
Under projektet strävar man efter att utarbeta anvisningar för fastighetsägarna i området så att det ska vara lättare att beakta dagvattnet på den egna tomten. Genom projektet ökas vår beredskap för smidiga tillståndsprocesser och rådgivning.
Miljöministeriet har finansierat RaaseHule-projektet med 48 000 euro ur programmet för effektiverat vattenskydd. Genomförandet av projektet avslutas sommaren 2025.
Ytterligare information ges av:
Oskar Sjöberg
projektchef
oskar.sjoberg@raseborg.fi