Behandling av avloppsvatten
Fastighetens ägare eller innehavare ansvarar för fastighetens vattenförsörjning och dess behandling av avloppsvatten. När alla renar sitt avloppsvatten korrekt minskar de hygieniska olägenheterna i boendemiljön och vid stränderna, övergödningen av vattendragen dämpas och risken för förorening av grundvattnet minskar.
Anslutningsplikt till kommunalt avloppsnät
Enligt lagen om vattentjänster (119/2001) ska en fastighet som är belägen inom ett vattentjänstverks verksamhetsområde anslutas till verkets vattenledning och spillvattenavlopp. Syftet med lagen är att trygga tillgången till gott hushållsvatten, och en för hälsan och miljön ändamålsenlig behandling av avloppsvattnet. Den kommunala miljövårdsmyndigheten kan enligt ansökan bevilja en fastighet befrielse från anslutningsskyldigheten till vattentjänstverkets ledningsnät enligt 11 § i lagen om vattentjänster (119/2001).
Behandling av avloppsvatten på fastigheten
Fastighetsinnehavare (på glesbygden) som inte är anslutna till avloppsnätet ska se till att avloppsvattnet från fastigheten behandlas enligt kraven. Om behandling av avloppsvatten samt reningskrav föreskrivs i miljöskyddslagen (527/2014) och i statsrådets förordning om behandling av hushållsavloppsvatten i områden utanför avloppsnätet (157/2017). Behandlingssystemet för avloppsvatten på en fastighet ska planeras, konstrueras och underhållas så att reningskravet på basnivå uppfylls.
På fastigheten ska alltid finnas en skriftlig beskrivning av avloppsvattensystemet, samt bruks- och underhållsanvisningar. Beskrivningen kan vara fritt formulerad, eller så kan man använda blanketten som hittas via denna länk, men den ska innehålla den information som krävs. Beskrivningen och anvisningarna ska förvaras på fastigheten. Du behöver inte lämna in den här utredningen till miljöbyrån! Vi ber att få se den vid behov.
Ändring av nuvarande avloppssystem
Om du har planer på att ändra ett befintligt avloppsvattenssystem behöver du åtgärdstillstånd från stadens byggnadstillsyn. På byggnadstillsynens sidor hittar du närmare detaljer om vilka dokument som ska finnas med i ansökan. Bland annat krävs en plan för avloppsvattensystemet, för att minska risken för dyra misstag (läs mera på Linkkis sidor). Ofta är det enklast att anlita en avloppsvattensplanerare att sköta planeringen.

Behöver jag förnya fastighetens avloppsvattensystem?
Avloppssystemet behöver inte förnyas, om:
- fastighetens avloppsvattensystem redan uppfyller reningskraven (bygglovet har beviljats år 2004 eller senare)
- fastigheten inte har rinnande vatten och wc, utan endast torrklosett
- fastighetsägaren är född före den 9.3.1943 (gäller inte för fritidsbostäder)
- fastigheten ansluts till avloppsnätet. Om en anslutning till avloppsnätet bereds, kan man ansöka om uppskov, dvs avvikelse av reningskraven (se mer om detta längre ner på sidan).
Avloppsystemet behöver förnyas om reningskraven för fastigheten inte uppfylls. Det finns två tidtabeller (A. eller B.) för när systemet senast behöver förnyas:
A. Fastighetens avloppsvattensystem bör förnyas senast den 31.10.2019, när:
- byggnaden ligger högst 100 meter från vattendrag (och/eller)
- avloppsreningsanläggningen ligger i ett grundvattenområde som lämpar sig för grundvattenförsörjning
Du kan kolla om ditt hus befinner sig inom ett sådan område på Finlands miljöcentrals karttjänst (länk här — zooma in).
B. Fastighetens avloppsvattensystem bör förnyas senast i samband med följande renovering, när:
- byggnaden ligger mer än 100 meter från sjö, vattendrag eller hav (se dock KRAV-undantag nedan) och
- avloppsvattensystemet inte ligger i ett grundvattenområde som lämpar sig för vattenförsörjning
Det vill säga i samband med följande stora renovering på fastigheten som kräver ett bygglov, bör även avloppsvattensystemet förnyas.
Avvikelse från reningskraven (uppskov)
Undantag från reningskraven kan beviljas, om avloppsvattenmängden som uppstår på fastigheten är anmärkningsvärt liten eller kostnaderna för att sanera/förnya systemet är oskäliga för fastighetsägaren. Ansök om undantag med denna blankett, samt välj korrekt bilagor.
I Raseborg ska reningskraven i KRAV-kartan också beaktas
Utvecklingsprojektet KRAV, som förverkligats på Yrkeshögskolan Novia i tätt samarbete med Raseborgs miljöbyrå och byggandstillsynen, har arbetat fram reningskrav specifika för Raseborg. Projektet utvecklade en karttjänst som underlättar avloppsvattenplanering och tillståndsförfarande, för både fastighetsägare, avloppsplanerare och tjänstemän.
Raseborg har indelats i fem avloppszoner, som beaktar fastighetens geografiska läge och det ekologiska värdet på det vattendrag som mottar belastningen från avloppet. Strängare reningskrav tillämpas längs med kusten, i skärgården och vid sjöstränder.
På KRAV-kartan med avloppszonerna finns information om reningskraven, och bedömningsgrunderna för val av avloppssystem, för kommunens olika områden. Mera information om KRAV-projektet, klassificeringen och avloppszonerna fås från Anvisningar kartservice och från karttjänsten.
Rådgivning
Vid frågor gällande avloppsvattenfrågor eller saneringsbehovet för den egna fastigheten går det bra att även kontakta Västra Nylands vatten och miljö rf:s avloppsvattenrådgivare.
Mera information hittar du via följande länkar:
- Glesbebyggelsens avloppsvatten – Miljöförvaltningens webbtjänst
- Finlands miljöcentrals webbplats om reningsverk (på www.vesi.fi)
- Suomen vesiensuojeluyhdistysten liitto ry – SVL ry (endast på finska)
- Avloppsvattenguide – SVL ry
- Vattenverksföreningen – VVY (endast på finska)
Kontaktperson:
miljöinspektörer Cynthia Moed-Ring (tfn 019 289 2364) och Monica Österblad (tfn 019 289 2368)