Julkaistu: 27.05.25
Miten rakentaa inspiroiva tila luovuudelle ja tekemiselle? Muun muassa sitä pohdimme Karjaalla eräänä toukokuisena perjantaina.
Luova Taidekupla– nuorten oma tila tekemiselle
Kokoonnumme Taidekuplaan Kauppiaankadulle. Meidät ottaa vastaan Luckanin Pamela Andersson, joka kertoo kaksivuotisesta Leader-hankkeesta. Sen tavoitteena on luoda luova tila 13–17-vuotiaille nuorille Raaseporissa ja 10–15-vuotiaille Hangossa.
Konstbubblan jakaa tilat Karjaalla Fotocentrum Raaseporin kanssa. Konsepti on osoittautunut erittäin suosituksi – ei ainoastaan nuorten, vaan myös aikuisten ja työyhteisöjen keskuudessa, jotka käyttävät tilaa kokoontumisiin. On selvästi olemassa suuri tarve tämänkaltaiselle tilalle, mikä on ilahduttavaa.

Selkeät opintopolut Hurja Piruetissa
Seuraavaksi suuntaamme Hurja Piruetin tiloihin Keskuskadulle, jossa rehtori Katja Köngäs esittelee meille tiloja. Kevätnäytökset ovat juuri päättyneet, ja salit ovat tyhjillään. Seinällä on juliste, joka havainnollistaa opintopolkua ja sen eri osia. Oppilaat ovat saaneet kirjoittaa lapulle, missä kohdassa he tällä hetkellä ovat, ja yhdistää sen langalla omaan vaiheeseensa polulla. Yksinkertainen visuaalinen ratkaisu tekee näkyväksi jokaisen sijainnin ja antaa hyvän kokonaiskuvan ryhmän tilanteesta.

Teatterisali teatterikoulun näyttämönä
TryckeriTeaternilla meidät ottaa vastaan toiminnanjohtaja Charlotta Selander. Västnyländska ungdomsringen rf., joka hallinnoi Tryckistä, oli mukana perustamassa Teatterikoulu Konfettia yhdessä nykyisen Raaseporin kansalaisopiston ja Luckan Raaseporin kanssa.
Nykyään Konfettia pyörittää kansalaisopisto (Mbi), ja toiminta tapahtuu Tryckiksessä Karjaalla sekä Kareliassa Tammisaaressa.

Suloisia säveliä musiikkiopistossa
Kulttuuritalo Fokuksen yläkerrassa toimii Raaseporin musiikkiopisto niin ikään uusissa tiloissa. Rehtori Heli Tondeur esittelee ylpeänä meille Maresi-tilan, jossa musiikkileikkikoulu toimii, sekä käytävän toisella puolella olevat soitinopetuksen muut tilat.

Kuvataidekoulu vanhassa kaupungintalossa
Lounaan jälkeen suuntaamme kuvataidekoulu Colorikusen tiloihin kansalaisopiston alakertaan, vanhaan kaupungintaloon. Rehtori Maarit Hujanen kertoo, että Karjaalla ja Tammisaaressa toimii kummassakin kolme ryhmää, Fiskarsissa kaksi ryhmää. Oppilaat ovat 7–16-vuotiaita, ja useat ryhmät ovat kaksikielisiä. Colorikus kuten Konfetti, toimii Kansalaisopiston alla.

Inspiraatiota tiloista ja toiminnasta
Kierros tarjosi runsaasti inspiraatiota niin tilojen kuin toiminnan kehittämiseen. Odotamme innolla, kuinka toiminta voi tulevaisuudessa kehittyä ja tukea taiteen perusopetusta inspiroivissa ja toimivissa tiloissa.
Tapaamisen järjesti Skapa Position-projekti, joka kehittää taiteen perusopetusta Hangossa ja Raaseporissa 2023–2026.
Suomennos on tehty tekoälyn avulla ja tarkastettu kirjoittajan toimesta.