Kriterier
Principer gällande skiftomsorg och förlängd öppethållning inom småbarnspedagogiken i Raseborg.
Enligt lagen om småbarnspedagogik 540/2018, som styr anordnandet av dagvård i kommunen, ska man vid planering, anordnande och tillhandahållande av samt beslutsfattande om småbarnspedagogik i första hand se till barnets bästa. Inom kommunen ska småbarnspedagogik ordnas i den utsträckning som behovet i kommunen är.
- Med skiftomsorg avses vård mellan kl. 17.30 och kl. 6.30. Den förlängda öppethållningen avser vård på vardagar mellan kl. 5.30 och kl. 6.30 på morgonen och mellan kl. 17.30 och kl. 22.30 på kvällen.
- Den subjektiva rätten till dagvård omfattar inte skiftomsorg eller deltagande i småbarnspedagogik under förlängd öppethållning. Skiftomsorg och förlängd öppethållning ordnas för barn som behöver detta på grund av en förälders eller en annan vårdnadshavares arbete eller studier som huvudsakligen sker utöver daghemmens vanliga öppethållningstider.
- Då barnet är i behov av skiftomsorg eller förlängd öppethållningstid antecknas detta i beslutet om dagvårdsplats. Barnets föräldrar eller andra vårdnadshavare ska utan dröjsmål, dvs. så fort de fått vetskap om dem, meddela sådana väsentliga förändringar som påverkar omfattningen av dagvårdsbehovet för barnet. Eventuella förändringar i dagvårdsbehovet görs på en för ändamålet avsedd ändringsblankett. Då föräldrars/vårdnadshavares arbete och studier inte mera utgör grund för skiftomsorg eller deltagande i förlängd öppethållning ges ett nytt beslut om dagvård som inte omfattar skiftomsorg/deltagande i förlängd öppethållning.
- I Raseborg ordnas skiftomsorg på finska och svenska på Rasebo daghem i Ekenäs. Skiftomsorg ordnas alla andra dagar förutom:
– julhelgen från den 23.12 kl. 22.00 till den 27.12 kl. 6.00
– påskhelgen från skärtorsdagen kl. 22.00 till dagen efter annandag påsk kl. 6.00
– från torsdag före midsommarafton kl. 22.00 till måndag efter midsommarhelgen kl. 6.00Om vårdbehovet infaller under tider som skiftomsorg inte ordnas på Rasebo daghem, bör vårdbehovet meddelas i god tid, minst en månad i förväg, för att man ska kunna komma överens om hur vården ordnas. - Förlängd öppethållning ordnas vid behov på Labyrintens daghem i Karis på svenska och finska och på Mäntykoto daghem i Ekenäs på finska.
- Föräldrarna och vårdnadshavarna ska meddela vårdbehovet till daghemmet senast på onsdag kl. 17 en och en halv vecka före den vecka då vården behövs. Vårdbehovet meddelas skriftligen, t.ex. på en av daghemmet utdelad blankett eller per e-post. Meddelande per telefon godkänns inte. Av meddelandet bör framgå barnets vårdtider och föräldrarnas/vårdnadshavarnas arbetstider.
- Om förändringar i vårdbehovet meddelas med kort varsel, erbjuds vård i mån av möjlighet enligt personalresurs och fastslagen arbetsturlista. De på förhand reserverade vårddagarna räknas in i de avtalade vårdtimmarna när dagvårdsavgiften räknas.
- Föräldrarna ansvarar själva för ordnandet av sitt barns dagvård vid plötsliga förändringa i vårdbehovet.
- Föräldrar och vårdnadshavare bör se till att barnets vårddag inte blir oskäligt lång (i huvudsak inte överskrider 10h) och att barnet garanteras en veckovila (minst två dagar efter varandra). Barnets vårdtid består av vårdnadshavarnas arbetstid + resor och eventuell vilotid efter nattskift.
- Efter vårdnadshavarnas nattskifte bör barnet avhämtas från daghemmet senast kl. 15.30.
- På daghemmet råder nattro mellan kl. 22.30 och kl. 5.00. Detta innebär att barn inte hämtas till eller från daghemmet under denna tid, utan barnen garanteras en lugn nattsömn.
- För de barn, vars vårdtid fortsätter efter kl. 17.30, serveras middag kl. 17.30 samt kvällsmål kl. 20.00. Under veckoslut ingår alla måltider.
Senast uppdaterad 14.12.2022