Att stödja lärande och skolgång innebär att ordna undervisningen så att den beaktar förutsättningar, behov och förmågor både hos enskilda elever och hos hela undervisningsgruppen. Varje elev ska ha möjlighet att utgående från sina egna förutsättningar uppleva framgång i lärandet, utvecklas som en lärande individ och växa och bildas som människa. Utgångspunkten är synen på lärande som en fortlöpande process, där tidigare inlärd kunskap ligger till grund för ny kunskap, samt att delaktighet, uppmuntran, stöd och stimulans främjar inlärningen.
Enligt Lag om grundläggande utbildning har eleven rätt att vid sidan av den läroplansenliga undervisningen få handledning och tillräckligt stöd för sitt lärande och sin skolgång genast när behov uppstår. Målet är att stärka elevens rätt till systematiskt, tidigt och förebyggande stöd. Detta genomförs inom ramen för tre nivåer av stöd; allmänt stöd, intensifierat stöd och särskilt stöd.
Det allmänna stödet är avsett för alla elever som i något skede behöver stöd för sitt lärande och sin skolgång. Stödet är en del av skolans dagliga undervisning, handledning och fostran. Det intensifierade stödet är ett mer kontinuerligt och individuellt stöd för eleven. Inom det intensifierade stödet ökar betydelsen av differentiering i undervisningen, specialundervisning på deltid, handledning och flexibla grupparrangemang. Elevens behov av intensifierat stöd kartläggs genom en pedagogisk bedömning. Om det intensifierade stödet inte är tillräckligt för eleven kan eleven få särskilt stöd. Elevens behov av särskilt stöd bedöms utgående från en pedagogisk utredning. Ett förvaltningsbeslut fattas om det särskilda stödet för eleven.
Exempel på former av stöd för inlärning och skolgång är differentiering av undervisningen, samarbetet med hemmet, handledning, flexibla grupparrangemang, plan för elevens lärande, hjälpmedel och stödmaterial, stödundervisning, specialundervisning, skolgångsbiträdestjänster och elevvårdstjänster. Då eleven deltar i skolans klubbverksamhet eller i ordnad eftermiddagsverksamhet, kan även den verksamheten fungera som stöd för eleven.
Vid behov kan en elev behöva smågruppsundervisning. Smågruppsundervisning innebär att eleven får mer omfattande specialundervisning av en specialklasslärare i en mindre undervisningsgrupp. Beroende på omfattningen av elevens svårigheter kan smågruppsundervisningen ordnas antingen på deltid eller på heltid.
Stödet för lärande och skolgång beskrivs närmare i Läroplan för den grundläggande utbildningen i Raseborg (2016). Länkar till läroplanen finns under fliken ”Läroplan”.