Gymnasiestudier
Gymnasiet är årskurslöst, vilket innebär att du i din egen takt ska avlägga minst 75 kurser – någon övre gräns finns inte! Det vanliga är att man klarar av gymnasiet på tre år, men den som önskar kan förkorta studietiden till 2 eller 2½ år, eller förlänga den till 3½ eller 4 år. Endast i undantagsfall kan en studerande beviljas ytterligare förlängd studietid.
Gymnasiestudierna består av obligatoriska, fördjupade och tillämpade kurser. Gymnasiets slutexamen kallas studentexamen.
Läsåret är indelat i fem perioder. En period omfattar ungefär sju veckor. Varje ämne är indelat i en eller flera kurser, som består av undervisning, provtillfälle, provgenomgång och naturligtvis av eget arbete.
Vissa perioder avslutas med en utvärderingsvecka. Då har man i regel prov i de kurser man deltagit i under perioden. Efter en avslutad period får du ett periodbetyg som innehåller en bedömning av alla de kurser som du har avlagt. Den senaste periodens vitsord är utmärkta med fet stil, så att man lättare hittar dem. Periodbetyget är ett lämpligt dokument att visa för föräldrarna, så att de har möjlighet att följa med hur studierna framskrider.
Under en period är det lämpligt att läsa sex kurser. Med en sådan studietakt garanterar vi att du hinner få ihop dina 75 kurser på tre år. En vanlig rekommendation är att man läser 30 kurser under år ett och två, och mellan 15 och 20 kurser under det tredje året (30 + 30 + 15-20). Utöver de 48-52 obligatoriska kurserna som ska ingå i ditt studieprogram ska minst 10 vara fördjupade kurser ur riksläroplanen. De övriga kurserna kan vara antingen fördjupade eller tillämpade kurser.
Önskar du avlägga gymnasiet med förlängt studieprogram, d.v.s. slutföra dina gymnasiestudier på 3½ eller 4 år, ska du börja med att diskutera detta med studiehandledaren. Sedan ska du fylla i blanketten Ändringar i studietid samt lämna in den till skolans rektor. Om du har förlängt studieprogram är det lämpligt att läsa mellan 20-24 kurser per år.
Vill du avlägga gymnasiet på kortare tid än tre år, borde du från början av dina gymnasiestudier göra upp en studie- och tentamensplan för 2 eller 2½ år. Du hinner inte delta i alla kurser utan kommer att beviljas rätt att avlägga kurser utan att delta i undervisningen, s.k. tentamensrätt.
Under varje period måste du delta i minst en kurs. Om du av någon orsak vill ha en kursfri period, ska du göra en skriftlig anhållan till skolans rektor.
Flerformsstudier / nätstudier inom GNet
Du kan avlägga en del av gymnasiekurserna som flerformsstudier inom Gymnasienätverket Gnet. Studierna sker i huvudsak som distansstudier över nätet, men de kan också omfatta en eller flera närstudieperioder. Detta avgörs av den handledande läraren, som också fungerar som examinator.
Information om kursutbudet och anmälningar hittar du på www.gnetkurser.com.
Obs!
Anmälan till nätkurserna är bindande.
Hur gymnasiekurserna avläggs
Gymnasiekurserna kan du avlägga genom att delta i undervisningen eller genom att läsa kursen på egen hand. Du kan också få studier från andra läroinrättningar tillgodoräknade.
Deltagande i undervisningen
Det vanligaste sättet att avlägga gymnasiekurser är naturligtvis att delta i undervisningen och i slutet av perioden att skriva ett kursprov om ett sådant ordnas.
Självstudier
Du kan välja att avlägga vissa kurser genom självstudier, dvs. tentamen, om du t.ex. har låsning i schemat eller om du väljer ett snabbare studieprogram än tre år. Det betyder att du inte deltar i undervisningen, utan inhämtar kursen på egen hand. Du lämnar in arbetsuppgifter eller deltar i obligatoriska övningar enligt överenskommelse med din ämneslärare. En kurs som tenteras ska avläggas under en period då kursen ingår i skolans program, i det förnyade förhöret efter en period då kursen undervisats eller under en allmän tentamensdag. En kurs kan tenteras endast en gång. För att få avlägga en kurs utan att delta i undervisningen krävs att
- kursen är lämplig att avläggas genom självstudier, vilket avgörs av ämnesläraren
- du har goda grundkunskaper i ämnet
- du kan arbeta självständigt
- du får tentamensrätt av den lärare du tenterar för
För att erhålla tentamensrätt ska du personligen lämna in en tentamensansökan till rektor. Tentamensansökan bör lämnas in inom första veckan av perioden då kursen undervisas om du har för avsikt att tentera kursen i provveckan eller i det förnyade förhöret som följer strax efter den period då kursen funnits på schemat. Om du önskar tentera kursen under en allmän tentamensdag bör ansökan lämnas in ca en månad före tentamensdagen. Tillsammans med ämnesläraren kommer du överens om hur kursen ska avläggas och vilka uppgifter du ska utföra. Det kan hända att tentamensrätt inte beviljas om ovannämnda krav inte uppfylls. Du måste alltså veta att du fått tentamensrätt innan du börjar arbeta på en kurs på egen hand. Kom ihåg att avhämta kopian av blanketten från kansliet!
En kurs som genomförs på egen hand bör avläggas med godkänt vitsord för att kursen ska kunna räknas med i studieprestationerna.
Tillgodoräknande
Studier vid en annan läroinrättning kan tillgodoräknas och ingå i ditt studieprogram om de till sina mål och sitt centrala innehåll motsvarar skolans läroplan. Innan du påbörjar studierna vid en annan läroinrättning ska du alltid kontakta studiehandledaren eller rektor för närmare information, eftersom du vid behov kan avkrävas tilläggsprestationer. Exempel på studier som kan tillgodoräknas är gymnasiekurser, yrkesinriktade studier, språkstudier vid medborgarinstitut, studier vid musikinstitut och studier som har avlagts utomlands.
Studier som du har avlagt vid en annan läroinrättning ska vara godkända för att de ska kunna räknas med i ditt studieprogram.
Studier i andra skolor
Studier som du har avlagt vid en annan läroinrättning ska vara godkända för att de ska kunna räknas med i ditt studieprogram. På skolornas hemsidor hittar du information om kurser som riktar sig till gymnasiestuderande. Om du är intresserad av att avlägga en hel period vid ett annat gymnasium inom Raseborg, yrkesintitutet Axxell, Västra Nylands Folkhögskola eller Lärkkulla, ska du börja med att diskutera med studiehandledaren, eftersom en utbytesperiod vid en annan skola medför ändringar i ditt studieprogram.