Ett byaforum har grundats i Raseborg. Det skall fungera som ett gemensamt forum för att förstärka samarbetet och utvecklingen mellan staden och byaföreningarna.
Ett byaforum har grundats i Raseborg, vilket skall fungera som ett gemensamt forum för att förstärka samarbetet och utvecklingen mellan staden och byaföreningarna. Byaforumets första officiella möte hölls i Bromarv 19.4. I mötet deltog sammanlagt 21 personer från olika byaföreningar. Varje förening i Raseborgs byaforum representeras av två medlemmar från 18 byaföreningar. Dessutom kommer forumet att sammankallas och ledas av stadens utvecklingschef Jennifer Gammals, kommunikations- och marknadsföringsassistenten Stina Kreutzman som sekreterare och stadens egna representanter Johan Berglund och Holger Wickström, som är valda av kommunstyrelsen.
Projektet framskred snabbt till fullmäktige och därifrån vidare till utvecklingsavdelningen.
I slutet av 2021 satte Pojo kyrkoby byförening rf. i gång projektet. Projektet framskred snabbt till fullmäktige och därifrån vidare till utvecklingsavdelningen. Ärendet behandlades där snabbt och redan i februari sammankallades representanter från alla byar för att tillsammans överväga det praktiska genomförandet av byaforumet. Fullmäktige godkände planerna och nu kommer byaforumet att samlas fyra gånger i året. ”- Min egen vision av byaforumet var att involvera invånarna i planering, förberedelser och beslutsfattande – byaforumet ska leda till en befolkningsbaserad lokal demokrati. Jag tror att detta samarbete kommer att göra mycket nytta. Genom nätverket kommer staden att få byarnas syn på de frågor som ska tas upp och stöd i sitt beslutsfattande. Informationsflödet blir effektivare. Invånarnas engagemang har också en betydande inverkan för att säkerställa att handlingar och beslut får bättre stöd av invånarna. Jag är glad att staden erkänner byaföreningarna som en resurs och börjar använda den genom byaforumet”, säger Marianne Liitelä, ordförande för Pojo kyrkoby byförening rf.

Byaforumet är inte ett beslutande organ, utan ett nätverk mellan staden och byarna. Agendan till möten planeras tillsammans, alla får skicka in sina tankar och idéer som man önskar att skall behandlas under nästa möte. Meningen med byaforumet är att öka samarbetet mellan staden och de olika byarna. Under möten kan man berätta om den egna byns aktuella saker. Det betalas ingen ersättning till dem som deltar i möten, inte till den som representerar byn eller till själva byaföreningen. Mötena ordnas turvis i de olika byarna inom Raseborg.
Äntligen har vi fått en bra och bred representation av Raseborgs byar med god stämning!
På agendan för det första mötet stod bland annat stadens marknadsföringsplan, som presenterades av stadens marknadsföringskoordinator Martina Rosenqvist. Rosenqvist ser byaforumets möjligheter och samarbetet med byarna som mycket viktiga vid genomförandet av marknadsföringen av Raseborg med gemensamma mål. Gammals å sin sida presenterade Raseborgs strategi 2022–2025, som innehåller bl.a. en pågående invånarundersökning. – Det är mycket fint att vi äntligen har fått en så bra och bred representation av Raseborgs byar med god stämning, berättar Gammals. Dessutom diskuterades workshops ordnade av Raseborgs planläggning i syfte att samla invånarnas syn på hur Raseborg skulle kunna se ut i framtiden, framför allt vad gäller bostäder, miljö, industri och transport. Diskussionen om marknadsföring och framtidsvisioner fick medlemmarna att fundera på framtiden för de små byskolorna. Ärendet lades till agendan för nästa möte, som ordnas av Pojo kyrkoby byförening r.f. 23.8.
