STÖDPERSONSVERKSAMHET INOM VUXENSOCIALARBETE
Personer som är klienter inom vuxensocialarbetet i Raseborg kan vid behov ansöka om att få en stödperson. Stödet ges enligt uppgjord serviceplan under en förutbestämd tidsperiod. Om klientens behov av stöd är omfattande kan hen bli beviljad en professionell stödperson. Om klienten har förmåga att själv planera egna aktiviteter men behöver speciellt stöd för att upprätthålla social funktionsförmåga och delaktighet kan klienten beviljas en frivillig stödperson.
Syftet med frivilliga stödpersoner inom socialt arbete för vuxna i arbetsför ålder är att förbättra klientens livskvalitet, delaktighet och företagsamhet. Genom frivillig stödpersonsverksamhet kan man motverka ensamhet, isolering och därmed verka förebyggande och stödja klientens välmående. Stödpersonsverksamheten erbjuder stöd för deltagande i samhället t.ex. via fritidsaktiviteter. Stödpersonen jobbar tillsammans med klienten för att nå de individuella målen i den uppgjorda serviceplanen.
En ung vuxen (18 år eller äldre) som tidigare har haft stödperson beviljad som en stödinsats via enheten Barn- och familj kan även beviljas fortsatt stödpersons verksamhet efter att hen fyller 18 år genom att lämna in en ny ansökan till vuxensocialarbetet. En myndig person som omfattas av eftervården kan även som komplement till övrig behövlig service erbjudas stödperson genom denna verksamhet.
När en ansökan om stödperson lämnats in till vuxensocialarbetet fattar socialarbetaren eller socialhandledaren beslut i ärendet. Ett positivt beslut fattas utgående från en uppgjord klientplan där man tillsammans med klienten konstaterat att en frivillig stödpersons service skulle motverka ensamhet och stödja klienten till delaktighet och välmående. För att kunna beviljas stödperson genom den frivilliga stödpersonsverksamheten förutsätts att det finns frivilliga personer som antar uppdraget samt att den sökande och den som erbjuder sitt stöd i utvärdering av den professionella anses vara lämpligt. Klienten själv eller klientens anhörig kan föreslå någon viss person som stödperson.
Stödpersonen lämnar månatligen in en redovisning, en ifylld rapportblankett över utförda träffar, till socialhandledaren/socialarbetaren inom vuxensocialarbete. Vuxensocialarbete ersätter i efterhand stödpersonens arvode och eventuell kostnadsersättning till stödpersonens bankkonto. Arvodet är en beskattningsbar inkomst.
Stödpersonen ska ha fyllt 18 år och binda sig till de målsättningar som man gemensamt har kommit överens om. Den intresserade stödpersonen intervjuas för ändamålet innan stödpersonsverksamheten påbörjas. Personen ska vara pålitlig och trygg med en tillräckligt stabil livssituation, ha tillräckligt med tid för stödverksamhet samt drivas av genuin vilja.
Staden gör upp ett uppdragsavtal med stödpersonerna. För de förverkligade träffarna (1-2/månad) betalas ett arvode och eventuell kostnadsersättning. Skolning för stödpersoner ordnas en gång per år.
Om du är intresserad av att fungera som stödperson, fyll i blanketten nedan. Vid frågor eller om du vill ha mera information om stödpersonsverksamheten i kommunen kan du ringa socialarbetare Sonja Nyström på telefontiden måndagar och torsdagar kl. 11–12 tel. 019 289 2285 eller skicka e-post till sonja.nystrom@raseborg.fi
Jag önskar mig en stödperson
Ansökan om behovet av stödpersonsverksamhet riktas till socialarbete för vuxna. Ansökan kan vara fritt formulerad, men bör innehålla den sökandes person- och kontaktuppgifter samt motivering till stödbehovet.
Jag vill fungera som en frivillig stödperson – blankett: