Fysioterapeuten jobbar i nära samarbete med ergoterapeut, talterapeut och de övriga medlemmarna i teamet kring barns rehabilitering och habilitering. Fysioterapin handlar om att förbättra delaktigheten i det dagliga livet samt motivera till och möjliggöra fysisk aktivitet.
Fysioterapeuten gör en bedömning av ett barns motoriska utveckling och/eller de motoriska färdigheterna. Fysioterapin fokuserar ofta på grovmotoriken, vilket innefattar de större muskelgrupperna i fötter, ben, armar och bål, men även de finmotoriska färdigheterna bedöms. Fysioterapeuten kan även undersöka och behandla smärtproblematik i stöd- och rörelseorganen samt handleda i övningar som stärker bålens och extremiteternas muskulatur. Bedömningarna görs med hjälp av standardiserade tester och genom observation.
Hur kontaktar man fysioterapin?
Ta kontakt med fysioterapin om ni är oroliga över motoriken hos ert barn eller om ni har frågor gällande fysisk aktivitet.
Sedan 2.9.2019 kan du också kontakta den avgiftsfria Motionsrådgivningen i Raseborg (raseborg.fi/fritid/idrott/motionsradgivning) om du och din familj behöver råd och hjälp för att komma igång med en motionsform. Motionsrådgivningen ger inte fysioterapeutisk behandling.
Gällande barn i åldern 0-10 år kan du kontakta numret 019-289 3079.
Gällande barn i åldern 10-18 år och vid idrottsrelaterad problematik kontaktar du:
- fysioterapimottagningen i Ekenäs på numret 019-289 3080
- fysioterapimottagningen i Karis 019-289 3455.
Hälsovårdaren på rådgivningen eller i skolan kan rekommendera att familjen besöker fysioterapeuten. Också personalen på daghem och förskola kan kontakta fysioterapeuten direkt om de anser att ett barn behöver komma för en konsultation eller en bedömning av motoriken.
Övriga i teamet kring barnet (talterapeut, ergoterapeut, psykolog, specialbarnträdgårdslärare, familjeterapeut o.s.v) kan ta direkt kontakt med fysioterapin om man önskar en fysioterapeutisk bedömning.
Tips för hur du kan lyfta, bära och interagera med din baby:
- Väestöliitto:
- Esbo stad:
- Tervesykylä /Hälsobyn. Digital vårdtjänst som erbjuder information och stöd för alla medborgare.
Länkar med tips för att stöda den motoriska utvecklingen och tips på aktiviteter tillsammans med barnet
- Neuvokas perhe
- Folkhälsan
- Lek förstör inte naturen – Asfaltdjunglerna, Avsnitt 3: Lek förstör inte naturen
- Innostun liikkumaan
- Mannerheims barnskyddsförbund
- Opas lapsen motorisen kehityksen tukemisesta
UKK-institutet:
- Iloa, leikkiä ja yhdessä tekemistä
- Fyysisen aktiivisuuden suositus kouluikäisille 7-18-vuotiaille
- Suositukset istumisen vähentämiseen
- Liiku lapsen kanssa
Titta även på våra handledningsvideor på YouTube