
En invånarenkät i anslutning till trafiksäkerhetsplanen för Raseborg genomfördes under våren 2019 och samlade nationellt sett i förhållande till invånarantalet rekordmånga röster, 1250 st. Parallellt med enkätsvaren har trafikolycksstatistiken analyserats och likheter med de teman som framkom i invånarenkäten upptäckts.
Sett ur ett helhetsperspektiv har trafikolyckor med personskador eller dödsfall som följd minskat avsevärt i Raseborg under de senaste tio åren. Från trafiksäkerhetsplanens utgångsläge år 2010 har antalet offer sjunkit från i medeltal sammanlagt 48 döda eller skadade per år till 33 per år, alltså en förändring på -31 %.
De höga hastigheterna är som väntat det största temat både som olycksorsak och som orosmoment. Ett annat orosmoment som framträder ur statistiken är olyckor där ungdomar är inblandade. Olycksstatistiken för 15–24-åriga raseborgare och särskilt moped- och motorcykelolyckorna bland de yngsta i åldersgruppen är oroväckande, eftersom 33 % av alla olycksoffer tillhör denna åldersgrupp samtidigt som åldersgruppen endast representerar 10 % av befolkningen. Detta avviker från situationen nationellt.
Det tredje stora temat är riksväg 25. RV25 är såväl en del av det nationella stomnätet som en farled för intern trafik i Raseborg och är naturligt framträdande både på grund av otrygga korsningar och det kraftigt ökade antalet älgdjursolyckor. I anslutning till samma trafikkorridor framträder Hangö–Hyvinge-banans plankorsningar tyvärr också i olycksstatistiken.
Också olyckornas ekonomiska verkningar har bedömts. Allt som allt orsakar trafikolyckorna i Raseborg kostnader på 3,3 miljoner euro per år för samhället, främst kostnader som uppkommer via social- och hälsovården.
I invånarenkäten och olycksstatistiken framträder alltså vissa tydliga teman som kommer att styra arbetet i fortsättningen. Exempelvis körhastigheterna i olika omgivningar och ouppmärksamhet i tätorts- och korsningsområden lyfts fram. Arbetsgruppen som förbereder trafiksäkerhetsplanen har i augusti 2019 utfört en inspektion, under vilken man har granskat tiotals objekt som invånarna lyft fram. Arbetet med planen fortsätter hösten 2019.
Länkar:
Trafikolyckorna i Raseborg på kartan: http://apps.strafica.fi/onn/
Älgdjursolyckorna på kartan: http://apps.strafica.fi/hirvi/
Svaren från trafiksäkerhetsplanens invånarenkät på en klickbar karta http://apps.strafica.fi/karpalo/tulokset/hara/
Ytterligare uppgifter:
Piia Nordström, ansvarig gatuchef
Raseborgs stad, samhällsteknik
tfn 019-289 3852 / piia.nordstrom@raseborg.fi
Läs även
Raseborgs stad har återinfört pendlingsförmånen för kommuninvånare
14.06.2022
Raseborgs stad har återinfört pendlingsreseförmånen. Bekräftade användarkonton och deras resesedelsaldo har överförts från Eazybreak till Epassi. Eazybreak slogs tidigare samman med Epassi. Epassi är den aktuella pendlingsapplikationen och fungerar tillsammans…
Beslut om fria resor för ukrainare på kontraktstrafik vid Nylands NTM-central sommaren 2022
03.06.2022
Enligt beslut av NTM- centralen kan ukrainare resa gratis på NTM-centralens köpta bussturer. Den fria reserätten är fr.o.m. 6.6.2022 till 31.8.2022. Passageraren visar sin fria rätt att resa med ett…
Lördagsbuss – en nyhet i den interna busstrafiken i Raseborg
03.06.2022
Raseborgs stad har konkurrensutsatt sommartrafiken och som trafikidkare har Raseborgs Taxi & Buss Ab (Rolly Group) valts. En nyhet i sommartrafiken är att det nu finns bussturer också på lördagar,…