Veckoinfon publiceras på tisdagar på stadens webbplats och den delas också till stadens Facebooksida samt till medierna. I veckoöversikten informerar staden om antal fall i Raseborg samt andra aktuella ärenden gällande coronasituationen i staden.
Utöver veckoöversikten informerar staden fortlöpande om nya fall och exponeringar som berör allmänheten i en större skala.
Veckoöversikt v. 8—9
Under veckorna 8–9 har det i Raseborg konstaterats 127 nya fall per 100 000 invånare, vilket betyder 35 nya fall under tidsperioden. De allra senaste dagarna har siffran dock sjunkit lite, till 101/100 000 de senaste 14 dagarna. Det kumulativa antalet fall i Raseborg under hela epidemin är 127 per 9.3.2021.
Det muterade viruset har nu identifierats i tre olika smittkedjor (25 personer) medan sex olika kedjor (10 personer) har haft det så kallade vanliga coronaviruset.
– Våra siffror ligger på en mycket högre nivå än tidigare så det finns alla skäl till strikta restriktioner. Samtidigt är det viktigt att värna om välbefinnande hos barn och unga och därför har barn under 12 år möjlighet till hobbyverksamhet. Men viruset smittar i alla åldersgrupper så också i barnens hobbyverksamhet är det skäl att strikt följa hygien- och säkerhetsåtgärder, säger chefsläkare Tove Wide.
– Vi bör var och en sträva till så få kontakter som möjligt och att använda munskydd noggrant på allmänna platser. Man ska också komma ihåg att desinficera händerna när man tagit bort munskyddet.
Vaccinering
Som bäst vaccineras 1940 födda och äldre parallellt med hemvårdens klienter och personer i riskgrupp 1* födda 1952–2002.
Hittills har vaccinerats:
– Alla klienter på stadens äldreboenden som önskat få vaccinet
– Hemvårdens över 80-åriga klienter som önskat få vaccinet
– 350 personer i riskgrupp 1
– Av över 80-åringarna har 1129 personer (54,7 %) vaccinerats, samt 151 personer i samma hushåll boende över 65-åringar.
– Av hela befolkningen i Raseborg har 6,7 % vaccinerats. (OBS! Korrigerad från 8 % till 6,7 %!)
1940 födda och äldre kontaktas av staden per telefon (börjandes från de äldsta) för att erbjudas tid för vaccinering. Samtidigt erbjuds 65 år fyllda personer som bor i samma hushåll en tid för vaccinering.
Personer som är födda 1938 eller tidigare och som inte ännu har blivit uppringda av staden ombeds kontakta seniorrådgivningen tfn: 019 289 3133 för att få en tid för vaccinering.
Vaccinering av de äldre åldersgrupperna ordnas i Karis, Tenala, Pojo och Ekenäs.
Personer som hör till riskgrupp 1 som är födda 1952–2002 vaccineras på f.d. Hagahemmet i Ekenäs.
Vaccinering av 1941–1951 födda
När alla invånare födda 1940 eller tidigare fått en tid för vaccinering, öppnas telefon- och nätbokning först för 1941 födda och sedan för övriga i åldersgruppen 70–79-åringar (personer födda 1941–1951) i åldersordning. För tillfället kan vi inte ännu bekräfta när exakt den här gruppen kommer till vaccineringstur men vi informerar om tidpunkten och ger även information om tidsbokningen genast när tidtabellen kan bekräftas.
– Att 70–80-åringar ännu hamnar vänta på sin tur medan yngre i riskgruppen vaccineras, beror på att tillgången till Modernas vaccin som passar för över 70-åringar är sämre än tillgången till Astra Zenecas vaccin som alltså ges åt under 70-åringar, påpekar chefsläkare Tove Wide.
Raseborg följer den nationella vaccinationsordningen. Vi informerar om hur vaccineringen framskrider via sidan https://www.raseborg.fi/coronavaccinering.
Restriktioner och rekommendationer fortsätter!
De uppdaterade restriktionerna och rekommendationerna hittas via denna länk.
Vi följer med läget kontinuerligt och informerar om möjliga ändringar.
* Riskgrupp 1: Personer med en sjukdom eller ett tillstånd som mycket kraftigt ökar risken för svår covid-19
- Organtransplantation eller stamcellstransplantation
- Cancersjukdom under aktiv behandling
- Svår störning i immunförsvaret
- Svår kronisk njursjukdom
- Svår kronisk lungsjukdom
- Läkemedelsbehandlad typ 2-diabetes
- Downs syndrom (vuxna)
Läs även
En femte coronavaccindos rekommenderas för personer med kraftigt nedsatt immunförsvar
23.06.2022
Institutet för hälsa och välfärd (THL) rekommenderar nya boosterdoser för personer som fyllt 12 år och som har kraftigt nedsatt immunförsvar. Den nya boosterdosen innebär den femte coronavaccindosen för denna…
Information om coronavaccineringar 7.6.2022
07.06.2022
Fjärde vaccindos för 70–79-åringar i riskgrupper Institutet för hälsa och välfärd (THL) har utvidgat rekommendationen för den fjärde coronavirusvaccinationen till 70–79-åriga personer i riskgrupper. (Riskgrupperna på stadens webbplats, länk.)…
Information om den fjärde vaccindosen för äldre personer
13.05.2022
Den fjärde coronavaccinationsdosen erbjuds nu till äldre personer (över 65 år) som får närståendevård,är hemvårdens klienter ellersom på grund av sin hälsa och/eller funktionsförmåga behöver hjälp av en annan person…