Gästfrihet är a och o hos Karjaan yhteiskoulus Jopo10-klass i Karis centrum. I klassens butik, Jopo-shop, kostar en kopp kaffe en euro och här kan du skaffa produkter som studerandena har tillverkat av återvänt material, köpa hembakade småbröd eller annars bara fördriva tiden mellan kl. 9 och 14.30. Inom kort kan du unna dig avkoppling i Sagorummet där du kan slappna av till behaglig musik medan klassens elever tar hand om barnen i rummet bredvid. 

- Detta är företagarutbildning och samtidigt samlar vi till en klassresa, berättar läraren Laura Meretniemi-Peltola.
Tillsammans med Siv Gillberg leder hon elever på stigen till vuxenlivet.

Sociala medier är den naturliga miljön för ungdomar. Därför används t.ex. Whatsapp för att skicka ljud- och textmeddelanden inom språkundervisningen i engelska och svenska. Det kan vara utmanande att väcka intresset hos ungdomarna men resultaten är givande. Det är fantastiskt att få ett ljudmeddelande på svenska av en elev som annars inte vågar prata svenska.

- Dessa ungdomar i 15-17 års ålder stärker sin självkänsla genom olika övningar och praktiska situationer. I det dagliga arbetet tar man fram olika styrkor hos de unga (såsom visas på bilden intill) och inlärningen skräddarsys därefter. Konkret försäljning och kundbetjäning i shoppen och på platser för inlärning i arbetet är en naturlig del av klassens verksamhet. Detta uppfostrar till att bemöta olika människor och man praktiserar de färdigheter som behövs i arbetslivet.

Alla har en begåvning
Ungdomarna förverkligar sig själva i klassen genom att teckna, tillverka konst- och presentföremål eller genom att baka till Jopo-shop. Begåvningen syns bl.a. på väggarna i Sagorummet där det hänger konstverk målade av elever och i den fantasifulla inredningen i butiken.
Jopo-shop fungerar på nollbudget varför donationer uppskattas högt. Det finns en uppsjö av idéer och mera kunder önskas.

Kom och besök Jopo-shop, Nils Grabbe gatan 5 (3 vån.) eller tipsa en kompis!
Butiken är öppen under skolåret och håller paus från juni till början av augusti.

Mera information finns på Jopo-shops Facebook-sida: Jopo Raasepori eller Instagram: jopo10.

 

Like it? Share it!